Vloerverwarming

Ook onder een houten vloer

Het combineren van een houten vloer met vloerverwarming is niet geschikt voor alle houtsoorten en alle typen houten vloeren. Er zijn diverse eisen waaraan een houten vloer moet voldoen, zoals de dikte van de houten vloer, de weerstand van de vloer en de gevoeligheid van de houtsoort voor vocht en droogte. Een houtsoort die minder gevoelig is voor veranderingen in temperatuur of vochtgehalte is bijvoorbeeld eiken.

De R-waarde van een houten vloer geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een houten vloer weer. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance) van de gehele vloerconstructie (c = construction). Een dikke vloer met een hoge Rc-waarde zal meer weerstand (isolatie,hogere stookkosten) geven dan een dunne vloer met een lage Rc-waarde (minder isolatie,minder stookkosten). Ook het warmte-effect en de opwarmtijd zullen bij een dikke houten vloer negatief beïnvloed worden. oor het realiseren van een houten vloer met vloerverwarming voor het hoogste rendement adviseren wij lamelparket 'Vincent'., verkrijgbaar in planken tot 24 cm breed of in een brede visgraat tot 18 cm breed. Al deze vloeren zijn in meerdere verschillende kleuren verkrijgbaar. Mocht uw kleur vloer er niet direct tussenzitten, dan maken wij deze kleur vloer op aanvraag graag voor u.

Technische uitleg soorten vloerverwarming
De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarmingDe houten vloer die wij al jaren gebruiken heeft een weerstand, Rc van 0,09 wat heel laag is.

Vloerverwarming als hoofdverwarming
Wanneer men bij vloerverwarming hout toepast, is het zoals bij andere vloeren die men toepast op vloerverwarming, belangrijk dat de weerstand niet te hoog is. Van elke product is de weerstand in een getal aan te geven, de z.g.n. Rc waarde (weerstandwaarde). De houten vloer die wij al jaren gebruiken voor vloerverwarming heeft een weerstand (Rc) van 0,09. Deze weerstand is heel laag. Wanneer uw installatie een weerstand van maximaal Rc 0,12 toelaat dan is een vloer met Rc 0,09 makkelijk toe te passen.

Als u vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij u lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van uw vloerverwarming.

Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij de direct verlijmde methode op epoxy met de gelaagde plank Vincent. Deze vloer is verkrijgbaar in vele kleuren, heeft een gemiddelde levensduur heeft van 50 jaar en ligt werkelijk als een huis.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat 'lelijke' radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere 'look and feel' geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of verbranden met dit warmtesysteem.

Vloerverwarming als bijverwarming
Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor uw houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als nadeel dat het een tijdje duurt voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

Beperkingen van vloerverwarming
Naast de traagheid van opwarming en de meer beperkte keuze in houtsoorten, zijn er nog een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Zo mag een ruimte met vloerverwarming niet volgebouwd worden met meubels met dichte onderkant of dikke vloerkleden, omdat anders de warmte niet gelijkmatig verdeeld wordt over de houten vloer. Daarnaast moet de temperatuur van de houten vloer en de relatieve luchtvochtigheid van de ruimte (50-60%) zo constant mogelijk gehouden worden voor een blijvend mooie vloer. Tenslotte kunnen de houten vloeren het beste afgewerkt worden met olie en niet met lak. Olie trekt in de houten vloer, terwijl lak een laag vormt op de houten vloer. Vloerverwarming impliceert temperatuurwisselingen, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan in de laklaag,

Stookprotocol de perfecte voorbereiding
Het stookprotocol helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van uw nieuwe vloer. Voordat de houten vloer gelegd wordt is het belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren:zandcement maximaal 2,0% en anhydriet maximaal 0,5%. Daarnaast moet de afwerkvloer minimaal 1 maand oud zijn.

'Het stookprotocol helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen.'

Voorbereiden werkvloer
De hieronder beschreven stookcyclus neemt circa 14 dagen in beslag.

Verwarm de eerste dag de werkvloer met een watertemperatuur van 20 ºC. Verhoog vervolgens de watertemperatuur met 5 ºC per 24 uur, daarbij mag uiteindelijk de instroomtemperatuur van het water niet hoger worden dan 45 ºC.Houdt de maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan, dus bij een afwerkvloer van 3 cm dik, gedurende 3 dagen.Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.

Tijdens en na het leggen
Tijdens het leggen moet de werkvloer circa 15-18 ºC zijn (watertemperatuur 20 ºC). Handhaaf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer.
Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 ºC per dag, tot een maximum waterinstroomtemperatuur van 45 ºC. Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Het is hierbij belangrijk om weinig verschil in dag- en nachttemperatuur te creëren.

Fotografie: Denise Boomkens
Met speciale dank aan Martin Uipkes

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Vloeren?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist