Kunstriet of natuurriet

Wat is het verschil

Wat is het verschil tussen kunstriet en natuurriet op het dak:is het even mooi en duurzaam?

Werd deze vraag een jaar of twee geleden gesteld, dan lag het antwoord voor de hand: natuurriet is mooier. Zeker als u terugdenkt aan daken met kunststof rietshingles. Qua levensduur zijn ze ongetwijfeld prima, maar het aanzien kan niet in de schaduw staan van natuurriet. Maar de vraag is: kan kunststof riet inmiddels wél een uitstekend alternatief zijn voor een fraai natuurrieten dak? Ook op die vraag gaan we hier nader in.

Kunstriet kan niet rotten, niet branden en is onderhoudsarm
De twee belangrijkste argumenten die worden aangevoerd voor een kunstrieten dak, zijn levensduur en brandgevaar. Maar ook de veel ruimere gebruiksmogelijkheden spelen een belangrijke rol. Zo zijn natuurrieten daken ‘kieskeuriger’. Liever niet te nat of te droog, niet te vlak, liever niet teveel doorbrekingen en genoeg wind om ze te drogen. Ook vereist een natuurrieten dak periodiek onderhoud. Kortom er zijn nogal wat factoren die de levensduur van een natuurrieten dak beïnvloeden.

Duitsland: kunstriet op woningen bij erfgrens
Vanwege de brandveiligheid worden er aan een natuurrieten dak de nodige eisen gesteld. Zo moeten daken die binnen 15 meter van de erfgrens staan “niet brandgevaarlijk zijn”. Het natuurrieten dak moet daarom als ‘schroefdak’ worden uitgevoerd, behandeld worden met een brandwerende coating en/of voorzien worden van een sprinklerinstallatie. Een kunstrieten dak is op deze punten veel minder veeleisend. Zo wordt in Duitsland vanwege de geldende brandveiligheidsregels kunstriet toegepast, indien het pand dichtbij de erfafscheiding staat. Het kunststof rieten dak is behalve qua situering óók gemakkelijker in de omgang als de hellingshoek eigenlijk te gering is voor een goede afwatering van natuurriet.

Is kunstriet dan het antwoord op álle vragen?
In veel gevallen is natuurriet wél goed toe te passen, eventueel aangevuld met een brandwerende coating of, indien vereist, met sprinklers. Natuurrieten schroefdaken zijn, mits correct uitgevoerd van binnenuit net zo brandveilig als daken met een harde dakbedekking. Op daken met een hellingshoek van 45° of meer en bij voorkeur niet onder blad of naalden en die goed kunnen drogen, is een natuurrieten dak ook een duurzame optie. Uiteraard mits gecombineerd met goed rietdekkers vakmanschap.

Als natuurriet niet kan…
Is bijvoorbeeld de hellingshoek niet voldoende steil, zijn er veel hoekjes en details of wanneer het in een boomrijke omgeving staat – factoren die de levensduur van natuurriet negatief beïnvloeden – ook dan is kunstriet hét alternatief. Nog een voordeel: kunstriet kan ook bij vochtig weer worden verwerkt.

Vergeet de verouderde rietshingels
Deze dunne lagen kunststof stengels waren weliswaar gemakkelijk te verwerken, onbrandbaar en toepasbaar bij een hellingshoek vanaf 28°, maar het aldus gedekte dak was al op afstand te herkennen als nepriet. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en inmiddels is er kunststof riet in de vorm van losse, taps toelopende stengels, die op vrijwel identieke wijze verwerkt worden als natuurriet.

Dit kunstriet heeft eenzelfde uitstraling als natuurriet
Inmiddels is er kunststof riet beschikbaar dat bijzonder fraai oogt en voor de leek niet of nauwelijks als kunstriet te herkennen is. Een met dergelijk kunstriet gedekt dak lijkt absoluut niet op de ‘goedkoop’ uitziende neprieten daken van voorheen. Vanwege de lage onderhoudsbehoefte wordt dit kunstriet ook toegepast op openbare gebouwen en kapitale villa’s in bosrijke omgeving. Plaatjes van woningen met de luxe uitstraling van natuurriet!

Kunstriet van Novariet en Candur
De verwerking van beide merken kunstriet vertoont veel overeenkomsten met die van natuurriet. Het vereist goed vakmanschap en om die reden verzorgt Novariet trainingen gericht op het Novariet-certificaat. De jongste innovatie betreft Candur. Candur bestaat behalve uit pvc kunststof, uit ongeveer 30% houtmeel (cellulose). Dit geeft de halmen een iets ruwer oppervlak, waardoor Candur kunstrietstengels onderling wrijving hebben en daardoor moeilijker uitzakken. De verwerking van Candur gaat hetzelfde als natuurriet. De referenties van Candur gaan nog niet langer dan 4.5 jaar terug, maar zijn overtuigend. En door en door getest en gecertificeerd.

Duurzaam of duurzaam
De term ‘duurzaam’ is een moeilijke: het kan meer dingen betekenen. Iets kan duurzaam zijn doordat het niet of nauwelijks vergaat. Maar iets kan ook duurzaam zijn als het van een hernieuwbare grondstof is gemaakt. Ziedaar, de spagaat waar je in de discussie kunstriet versus natuurriet automatisch in verzeilt. De reden dat kunstriet als alternatief is ontwikkeld, naast brandveiligheid, is het feit dat natuurriet als natuurproduct qua levensduur steeds minder voorspelbaar lijkt te worden. Door te vroeg oogsten, of te warme winters bevat natuurriet steeds minder lignine, de stof die de stengel hard en houdbaar maakt. Zo is natuurriet dan wel milieutechnisch duurzaam, maar economisch is dat veel minder duidelijk. Zowel Novariet als Candur geeft een schriftelijke materiaalgarantie van tien jaar. Bovendien is het materiaal 100% recylebaar.

De kosten van natuurriet vs. kunstriet
Natuurriet is in aanschaf goedkoper dan kunstriet. De verwerkingskosten liggen op één lijn. Maar de grootste winst is te behalen op de langere termijn. Denk daarbij niet alleen aan de gunstiger brand- en opstalverzekering dan bij een natuurrieten dak. Candur is bovendien onderhoudsarm, rot niet en heeft een veel langere levensduur. In ons klimaat is algengroei onvermijdelijk. Het verschil met een natuurrieten dak op dit punt is, dat Candur daarvan geen nadelen van ondervindt. In extreme gevallen kan een algenverdelgingsmiddel worden toegepast.

Candur is de jongste kunstriet-innovatie
Candur - afkomstig van het Latijnse ‘cane’ (riet) en ‘dur’ wat staat voor sterk en duurzaam - is ontwikkeld door Wemekamp Rietdekkers. Dit is een geslacht rietdekkers dat al ruim honderd jaar
vertrouwd is met alle facetten van natuurriet. Juist die expertise komt samen in Candur, duurzaam veredeld riet.

Bronvermelding: Minco.nu

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Rietdekkers?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist