Buiten koken

Populairder dan ooit

Buiten koken is populairder dan ooit te voren. In de zomermaanden zie je uit vrijwel iedere tuin wel rookpluimen van de barbecue of buitenkeuken dwarrelen. Dat de heerlijk zomer nu echt aan zijn einde gekomen lijkt te zijn, wil niet zeggen dat je buitenkeuken voor maanden de schuur in hoeft. Sterker nog: buiten koken terwijl het koud is, heeft misschien nog wel net een tikkeltje meer charme. Warm je gezellig met vrienden of familie aan het vuur, terwijl je ondertussen geniet van een lekker hartverwarmend borreltje. Buiten koken in de donkere maanden is een beleving. Een beleving die alleen maar intenser wordt met een Big Green Egg. 

 

Traditie en innovatieve techniek
Een Big Green Egg is namelijk veel meer dan een gewone barbecue. De Big Green Egg is gebaseerd op een oude Aziatische, hout gestookte kleioven waarmee opvallend goede smaak-resultaten werden behaald. Door deze traditionele manier van koken te combineren met hedendaagse kennis en innovatieve materialen is een perfect kooktoestel ontwikkeld. De perfecte luchtcirculatie zorgt voor heerlijke en sappige gerechten, doordat het voedsel gelijkmatig gegaard wordt. Bovendien is geen enkel kooktoestel zo betrouwbaar, duurzaam, weersbestendig en warmte-isolerend als een Big Green Egg. Het apparaat is vervaardigd van zeer hoogwaardig, voor NASA doeleinden ontwikkeld, keramiek. Dit bijzondere keramiek heeft uitzonderlijk isolerende eigenschappen en kan extreme temperaturen en temperatuurschommelingen aan. Het kan minstens honderd-duizend keer worden verhit zonder aan kwaliteit in te boeten. In combinatie met de deksel zorgt dit voor een zeer laag brandstofverbruik.

Als je eenmaal kennis gemaakt hebt met het koken met een Big Green Egg, wil je niet anders meer. Speciaal voor de komende herfstmaanden hebben we een heerlijk recept voor je. Geniet van het bereiden er van en eet smakelijk!
Shortribs met pastasalade en gegrilde tomaat

Houdt u van spareribs? Dan moet u ook eens deze shortribs van de Big Green Egg proberen. Als u de rundderribben langzaam laat garen, wordt het vlees heerlijk zacht. Een groot voordeel van slow cooking op de Big Green Egg.

Voor 4 personen

1 ½ kg shortribs (runderribben)
1 teentje knoflook
10 takjes tijm
25 g harissa
250 g gedroogde pasta, een grote soort zoals penne
olijfolie
4 grote (niet al te rijpe) pomodori tomaten
4 bosuitjes
4 takjes basilicum
100 ml ahornsiroop
50 ml (oude) balsamicoazijn
50 g geschaafde Parmezaanse kaas

Benodigde accessoires:
Rectangular Drip Pan
convEGGtor
EGGmitt
Cast Iron Grid Lifter
Cast Iron Grid

EEN DAG VAN TEVOREN
Verwijder het vlies aan de holle kant van de ribben of vraag de slager dit te doen. Doet u dit zelf, steek dan de punt van een mesje tussen het vlies en het vlees om een begin te maken. Hierna trekt u het vlies los. Pel de knoflook en rits de blaadjes van de tijm en hak fijn. Meng met de harissa en wrijf hier de shortribs mee in. Leg de shortribs in de Rectangular Drip Pan, dek af met vershoudfolie en laat minstens 6 uur in de koelkast marineren.

OP DE DAG ZELF
Steek de houtskool in de Big Green Egg aan en verwarm tot 160 °C. Verwijder intussen de vershoudfolie van de Rectangular Drip Pan en dek af met aluminiumfolie zodat er tijdens het eerste stadium van het garen geen vocht kan verdampen.

Plaats de convEGGtor en leg het rooster in de EGG. Zet hier de Drip Pan met shortribs op en sluit de deksel. Door het plaatsen van de convEGGtor en de Drip Pan zal de temperatuur van de EGG dalen tot ongeveer 110 °C, stel indien nodig bij. Laat de shortribs ongeveer 6 uur langzaam garen op 110 °C tot het vlees van het bot loskomt.

Breng intussen een pan met lichtgezouten water op het fornuis aan de kook. Voeg de pasta toe en kook zoals aangegeven op de verpakking gaar. Giet af en spoel met koud water na. Laat in een vergiet uitlekken en doe in een schaal. Besprenkel met een beetje olijfolie en schep door elkaar.

Verwijder als de shortribs gaar zijn de aluminiumfolie en bestrijk met het vrijgekomen vocht uit de Drip Pan. Blijf dit regelmatig herhalen tot er geen vocht meer in de Drip Pan aanwezig is. Het kan ongeveer een uur duren voordat al het vocht is gebruikt.

Neem de Drip Pan met de EGGmitt aan van het rooster en neem de shortribs uit de Drip Pan. Verwijder het rooster en de convEGGtor en leg met behulp van de Cast Iron Grid Lifter de Cast Iron Grid in de EGG. Breng de EGG naar een temperatuur van 200 °C. Halveer intussen de tomaten in de lengte en bestrijk het snijvlak met olijfolie. Snijd de bosuitjes en de blaadjes van de basilicum fijn en meng de ahornsiroop en de balsamicoazijn door elkaar.

Leg de shortribs en de tomaten op het rooster van de EGG. Bestrijk tijdens het grillen regelmatig met het mengsel van ahornsiroop en balsamicoazijn. Gril de tomaten aan beide kanten.

Neem de tomaten en de shortribs uit de EGG. Snijd de helft van de tomaten in blokjes en meng met de fijngesneden bosui, basilicum en een scheut olijfolie door de pasta. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Snijd de shortribs tussen de botten door in stukken.

Serveer de shortribs met de pastasalade, de gegrilde tomaten en het resterende mengsel van ahornsiroop en balsamicoazijn.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Buiten koken?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist