Opstalverzekering: verplicht of niet?

Hoe zit dat nou eigenlijk met een opstalverzekering?

Wat houdt dat nou precies in en in welke gevallen is het handig of zelfs verplicht om af te sluiten? We leggen het je uit! Wanneer je een nieuw huis betrekt komt hier een hoop regelwerk bij kijken. Dan hebben we het niet alleen over de verhuizing, maar ook over de nodige verzekeringen, papierwerk en overschrijvingen. Zaken die handig of in sommige gevallen zelfs verplicht zijn om af te sluiten of te regelen. Maar hoe zit dat met de opstalverzekering? Wat dit precies inhoudt en of dit verplicht is leggen we je hieronder uit.

Wat is een opstalverzekering?

Maar voordat we je vertellen of een opstalverzekering verplicht is leggen we je voor de zekerheid nog even in een notendop uit wat een opstalverzekering eigenlijk is. Een opstalverzekering is een woonverzekering die alleen van toepassing is als je een koophuis of koopappartement hebt. Deze verzekering dekt je bij schade aan de opstal. Oftewel: alles wat waan je huis vastzit, zoals het dak, de regenpijp of de ramen. Wanneer je bijvoorbeeld schade hebt vanwege storm, inbraak of brand ben je hiervoor gedekt. Meer informatie over opstalverzekeringen en eventuele uitzonderingen lees je hier.

Overigens kun je ook nog voor een extra uitgebreide opstalverzekering kiezen, die je op nog meer vlakken dekt. Denk dan bijvoorbeeld ook aan blikseminslag, ontploffing, vandalisme en omvallende bomen.

Is een opstalverzekering verplicht?

Of een opstalverzekering verplicht is? Nee. Althans, een opstalverzekering is wettelijk niet verplicht. Maar… het kan wel zo zijn dat de bank waar je je hypotheek afsluit jou verplicht stelt om een opstalverzekering af te sluiten.

Maar los van het feit of het nou wel of niet verplicht is, is het hoe dan ook aan te raden om wel een opstalverzekering af te sluiten als je een woning koopt. Of dat nu een huis of een appartement is, dat maakt niet uit. Iedereen wil immers goed verzekerd zijn, niet alleen qua inboedel, maar misschien juist nog wel meer als het je huis zelf betreft.

Heb je een huurhuis? Dan is een opstalverzekering niet nodig. In dat geval is de verhuurder van je woning namelijk verantwoordelijk voor eventuele schade hieraan. Wel zijn er nog andere woonverzekeringen die handig zijn om af te sluiten als je in een huurwoning woont. Welke allemaal lees je hier.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist