Een nieuwe hypotheek afsluiten
in 2018
Wil jij ook in 2018 een woning gaan kopen? Bijvoorbeeld omdat je wil gaan samenwonen of meer ruimte nodig hebt doordat er een kleine op komst is? Zoals eigenlijk haast ieder jaar het geval is, veranderen ook 1 januari aanstaande weer een aantal regels. Al eerder schreven we over de gevolgen van het nieuwe kabinet Rutte III voor de hypotheek- en huizenmarkt. Niet alle maatregelen hebben echter direct in 2018 gevolgen. Waar moet je rekening mee houden als je volgend jaar een woning wilt kopen?
Het maximale hypotheekbedrag wordt verlaagd
In het verleden werd door middel van een hypotheek niet alleen de aankoop van een woning gefinancierd, maar ook de kosten koper (ongeveer zes procent van de woningwaarde) en eventuele verbouwingskosten. De overheid wil echter wederom een huizenbubbel en het onder water staan van huizen voorkomen. Consumenten worden daarom beschermd tegen het afsluiten van een hypotheek die hoger is dan verantwoord. Het maximale hypotheek is daarom de afgelopen jaren ieder jaar verlaagd. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek in 2018 kan nog slechts precies de woningwaarde geleend worden (de zogenaamde loan-to-value), waardoor de kosten koper zelf financieren verplicht is geworden.
De hypotheekrenteaftrek steeds verder verlaagd
Een andere maatregel die moet zorgen voor een meer stabiele huizenmarkt is verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Eerder gold dat de hypotheekrente kon worden afgetrokken tegen de belastingschrijf waarin het inkomen van iemand viel. Dit had vooral voordelen voor mensen met hogere inkomens. Een verlaging van het percentage waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken is al enige jaren in gang gezet. Per 1 januari 2018 is er sprake van de eerder afgesproken verlaging van 50 procent naar 49,5 procent. Mensen met inkomens in de hoogste belastingschrijf moeten rekening houden met een versnelde verlaging van de aftrek vanaf 2020 met 3 procent per jaar tot uiteindelijk 36,9 procent.
Hogere hypotheek voor tweeverdieners
Naast bovengenoemde negatieve ontwikkelingen zijn er echter ook maatregelen om de huizenmarkt te blijven stimuleren in 2018. Een daarvan is dat tweeverdieners meer mogen lenen. Wil je samen met je partner een woning kopen, dan worden beide inkomens niet volledig meegenomen in de berekening van het maximale hypotheekbedrag. Zo voorkomen stellen direct financiële problemen mocht een van beide zijn of haar baan kwijtraken. In 2018 zal het tweede inkomen iets meer meetellen voor het maximale hypotheekbedrag, namelijk 10 procent. De hypotheek wordt dan berekend op basis van het hoogste inkomen plus 70 procent van het tweede inkomen.
Hogere grens voor woning met NHG-hypotheek
Woningen tot een bepaald bedrag kunnen gefinancierd worden met een voordeligere NHG-hypotheek om de financiële risico’s van een koopwoning te beperken. De grens tot wanneer een woning hiervoor in aanmerking kan komen is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Het zal niemand ontgaan zijn dat de gemiddelde woningwaarde de afgelopen jaren behoorlijk gestegen is. De NHG-grens stijgt daarom ook vanaf 2018 naar 265.000 euro. Zo komen dus ook duurdere woning in aanmerking hiervoor. Wil je overigens een woning renoveren en zo energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door middel van energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen? Dan ligt de grens voor een MHG-hypotheek zelfs op 280.900 euro.
Nog profiteren van lage hypotheekrente
Ondanks de duidelijke krapte op de huizenmarkt de afgelopen jaren is de vraag toch steeds sterk blijven stijgen. Dit werd vooral beïnvloed door de huidige lage hypotheekrente, waarvan verwacht dat deze vanaf 2018 wel weer zal gaan stijgen. Wil jij hiervan ook meeprofiteren? Zorg dan dat je zo vroeg mogelijk in 2018 een hypotheek afsluit!
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.