Waarop letten bij de aankoop van zonnepanelen?

ZSM terugverdienen

Zonnepanelen dienen als een investering, als u zonnepanelen gaat kopen, dan wilt u hier maximaal aan verdienen. Dit houdt in dat u op jaarbasis een zo hoog mogelijke stroomopbrengst wilt realiseren.

Tegelijkertijd wilt u hierbij een zo laag mogelijke terugverdientijd. Het streven is naar een terugverdientijd tussen de 5 en 7 jaar. Maar dit is wel afhankelijk van mogelijkheden bij uw woning.  Afhankelijk van de legrichting en de hellingshoek waarin u de zonnepanelen kunt plaatsen, zal het rendement en dus de terugverdientijd variëren. 

Stroomopbrengst maximaliseren

De stroomopbrengst kan gemaximaliseerd worden door te kiezen voor zonnepanelen met een hoog vermogen. Het wattpiek vermogen van een zonnepaneel kan namelijk eenvoudig omgerekend worden naar de verwachte stroomopbrengst. 

Als een zonnepaneel een maximaal vermogen heeft van 435 Wattpiek. Dan kan het paneel in ideale omstandigheden maximaal 435 kWh per jaar opwekken. Zoals u wellicht al had verwacht is dit niet haalbaar in Nederland. 

Daarom corrigeren we de maximale stroomopbrengst met een correctie van 0,88. Dit houdt in dat u in Nederland met dit paneel een maximale stroomopbrengst van 382,8 kWh kunt opwekken. 

Maar ondanks dat we een correctie moeten toepassen kunt u met een hoger vermogen ook meer stroom opwekken. Streef ernaar om minimaal zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp te installeren. Gaat u voor het maximale dan raden we zonnepanelen met een vermogen tot 450 Wp.

Kiezen voor de juiste legrichting en hellingshoek

Als we spreken over de legrichting, dan bedoelen we het noorden, oosten, zuiden of westen. Met zonnepanelen op het noorden behaalt u het laagste rendement. Dit betekent niet dat het noorden volledig ongeschikt is voor zonnepanelen. 

Op het noorden kunt u namelijk nog steeds een rendement van 75% behalen. In dit geval hanteert u een hellingshoek van 15 graden. Is deze hellingshoek niet haalbaar, dan wordt het lastig om een rendabel systeem neer te zetten. 

Dit vraagt wel om wat extra tekst en uitleg. In Nederland kun je alleen een rendement van 100% behalen op het zuiden. Dit is in theorie gelijk aan de het maximale vermogen, omgezet naar maximale stroomopbrengst en dit corrigeren met 0.88. Zoals in de berekening in de bovenste paragraaf. In de praktijk kan dit natuurlijk iets afwijken op basis van de situatie.

Het beste rendement kan dus behaald worden met zonnepanelen op het zuiden. De ideale hellingshoek ligt hier tussen de 30 en 45 graden. 

Ook op het westen en oosten kunt u een degelijk rendement behalen. Het rendement is dan maximaal 85% met een hellingshoek van 15 graden. Kiest u voor een hellingshoek van 30 graden dan neemt het rendement met 5% af naar 80%. 

Op het internet zijn rendementstabellen te vinden, waarmee u de ideale legrichting en hellingshoek kunt bepalen.

Door de ideale legrichting en hellingshoek te bepalen maakt u een beter rendement. Hierdoor kunt u extra veel genieten van de voordelen van zonnepanelen

Naast het rendement kunt u ook zonnepanelen op het oosten of westen plaatsen met een andere reden. Door ook zonnepanelen op het oosten of westen te plaatsen, kunt u het moment van de stroomopbrengst reguleren. 

In het oosten wekt u in de ochtend op en in het westen in de avond. Hierdoor is het mogelijk om de stroomopbrengst over de dag te verspreiden. De voorkeur gaat vaak uit naar het westen, omdat in de avond meer stroom verbruikt wordt.

Valt er schaduw op één van de zonnepanelen?

Als er schaduw op één van de zonnepanelen valt, dan gaat dit ten koste van uw stroomopbrengst. 

In de basis kunnen we stellen dat hoe meer zonlicht er op de zonnecellen schijnt, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Als er schaduw op een paneel valt, komt er minder zonlicht op de zonnecellen, waardoor de opbrengst vermindert.

Als er schaduw is, moet hier ook rekening mee gehouden worden bij de installatie. Dit vraagt namelijk om een ander type systeem. 

Een standaard zonnepanelen systeem is serie geschakeld. Dit houdt in dat alle zonnepanelen met elkaar verbonden zijn. Als één paneel in de serie minder goed presteert, dan presteert het hele systeem minder goed. De panelen zijn immers allemaal in serie met elkaar verbonden. Zie het als kerstverlichting, als één lampje stopt met branden, dan stoppen ze allemaal. 

Dit probleem kan opgelost worden door een moderne micro omvormer voor zonnepanelen te laten plaatsen. Op elk paneel wordt dan een micro omvormer geplaatst, waardoor elk paneel afzonder wordt geoptimaliseerd voor goede prestaties.

Laten we het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Stel dat u 12 zonnepanelen laat installeren, waarvan 2 zonnepanelen in de schaduw liggen. In een serie geschakeld systeem zullen alle panelen minder stroom opwekken, als er twee panelen in de schaduw liggen. 

Met micro omvormers zullen de twee zonnepanelen in de schaduw minder stroom opwekken. Maar de overige 10 zonnepanelen in de zon worden hier niet door beïnvloed. De overige 10 panelen presteren dus maximaal, ondanks dat er twee in de schaduw liggen. 

Een goede prijs

Om een goed rendement te behalen, wilt u een zo laag mogelijke prijs betalen voor de zonnepanelen, levering en installatie. Hoe minder geld u betaalt, hoe sneller u het geld heeft terugverdiend. 

Hou er wel rekening mee dat de goedkoopste installateur, vaak niet de beste installateur is. Als het systeem incorrect geïnstalleerd wordt, dan kost dit meer geld dan u bespaart. Hierdoor kan goedkoop een duurkoop worden. 

Probeer hier dus het juiste balans in te vinden. Maar als we alles gelijk houden, dan zult u met een lagere investering de zonnepanelen ook sneller terugverdienen.

Lees ook onze blog over belangrijke aandachtspunten voor zonnepanelen. Dan kunt u zich verder verdiepen in de kenmerken van zonnepanelen. Waardoor u verder leert om de slechte systemen van de goede te onderscheiden.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Zonnepanelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist