Kwalitatieve pv-installatie

verlaagt risico op woningbrand

Steeds meer woningeigenaren wekken energie op middels zonnepanelen. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar het heeft een negatief bijeffect: de vraag naar pv-systemen groeit zo explosief dat installateurs zonder kennis en ervaring zich op de markt storten. De gevolgen kunnen desastreus zijn: inferieure installaties hebben niet alleen een lager rendement en kortere levensduur, in extreme gevallen kunnen ze zelfs brand veroorzaken.

Woningbranden veroorzaakt door een pv-installatie zijn gelukkig een exces. In 2018 is bij 23 branden een directe relatie gevonden met de pv-installatie, terwijl Nederland 170.000 pv-systemen telde. Desalniettemin is het reden tot zorg; niet alleen vanwege de ernst van woningbrand, maar ook omdat verzekeraars inmiddels rekening houden met het mogelijke risico.

Zowel bedrijven als particulieren die hun dak vol panelen leggen, lopen kans dat ze een hogere verzekeringspremie gaan betalen of dekkingsproblemen krijgen. Eerder dit jaar werd schaatsstadion Thialf bijvoorbeeld gedwongen om de pv-installatie af te schakelen omdat de brandverzekering anders zou worden ontbonden. De koepelorganisatie van verzekeraars heeft naar aanleiding daarvan opgeroepen tot strengere regelgeving rond deze installaties, en in politiek Den Haag wordt daar inmiddels over nagedacht. 

Systeem- en installatiekwaliteit
Reden genoeg dus om de risico’s op brand te minimaliseren. Het belangrijkste advies is om vooral niet te bezuinigen op de systeem- en installatiekwaliteit. Onderzoek van TNO toont aan dat in veruit de meeste gevallen waarbij brand wordt veroorzaakt, ondeugdelijk installatiemateriaal is gebruikt. Met name de combinatie van verschillende merken stekkers wordt daarbij genoemd. Door een stekker van merk X aan te sluiten op een contrastekker van merk Y kan overgangsweerstand warmte ontwikkelen. De plastic huls kan dan gaan smeulen en in extreme gevallen brand veroorzaken.

Ook andere installatiefouten veroorzaken problemen. Een voorbeeld betreft de omvormer die de door de panelen opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom. Daarbij wordt veel warmte opgewekt en als deze kast aan brandbaar materiaal wordt opgehangen, levert dit een brandrisico. Ook aansluiting van de omvormer op een ongeschikte aardlekschakelaar is onverstandig; bij overspanning kan dit tot grote problemen leiden.

Tips en adviezen
Wie een pv-installatie overweegt kan verschillende acties ondernemen om problemen voor te zijn.  
Om te beginnen is het verstandig om vooraf contact op te nemen met de verzekeraar. Zo wordt duidelijk of er aanvullende eisen gelden en mogelijke dekkingsproblemen kunnen ontstaan. Vervolgens is het zaak om alleen in zee te gaan met een goede, bij een brancheorganisatie aangesloten installateur die een systeem van hoge kwaliteit levert en correct installeert. Daarmee worden brandrisico’s verlaagd, maar ook meer opbrengst gerealiseerd. HIT-panelen van Panasonic hebben bijvoorbeeld een betere temperatuurcoëfficiënt en op warme dagen dus minder rendementsverlies dan concurrerende panelen. De hogere kosten ervan betalen zichzelf terug: niet alleen door het verlagen van brand- en verzekeringrisico’s, maar ook door een hogere opbrengst.

Tot slot is het voor eigenaren van een bestaand systeem aan te raden om de installatie te laten inspecteren. Als blijkt dat verschillende connectoren zijn gebruikt, kabels los zitten, panelen zijn beschadigd of de ruimte tussen de panelen en de bovenste daklaag te klein is – wat zeker bij indak-systemen het geval kan zijn - kan hier actie op worden genomen. Zo krijg je een beter functionerend systeem en worden vervelende (verzekerings)problemen voorkomen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Zonnepanelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist