Hoe werken zonnepanelen?

Het is inmiddels een bekend beeld geworden: zonnepanelen op de daken van huizen of bedrijven. De aanschaf ervan is nog steeds een hele investering, maar je bespaart per jaar al gauw een paar honderd euro op je energiekosten, en zal dus uiteindelijk die investering wel terugverdienen. Een ontzettend goede ontwikkeling in een duurzaam milieu, maar hoe werkt dat nu eigenlijk, energie opwekken uit zonlicht?

Zonnecellen

Het is al heel lang bekend dat je energie kunt opwekken uit zonlicht. Je hebt er een geleider voor nodig, waarin door de warmte van de zon elektronen als het ware worden losgemaakt. Zo ontstaat er spanning in een zonnecel. Door meer zonnecellen bij elkaar, kan deze spanning als energie gaan ‘stromen’. Een zonnepaneel is dus eigenlijk een paneel met een verzameling aan zonnecellen.

Investering

En hoe zorg je er dan voor dat die zonnepanelen je huis verwarmen, en dit duurzame alternatief ook gaat zorgen voor goedkope energie? Een omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie in de zonnecellen, omgezet wordt in zogenaamde wisselstroom. Dit is de ‘bruikbare’ stroom zoals je die kent en in huis gebruikt. De omvormer zorgt dat de stroom in het elektriciteitsnet terecht komt. Met een warmtepomp of elektrische kachel kan je deze stroom dan gebruiken om je huis te verwarmen.

Als de zon niet schijnt

De meeste energie wordt natuurlijk opgewekt bij een fel zonnetje de hele dag. Nu staat Nederland niet per se bekend om de vele zonuren, en kun je je afvragen of het ook dan wel loont als je zonnepanelen op het dak plaatst. Een misverstand hierbij is dat zonnepanelen alléén energie opwekken als de zon schijnt, maar dat klopt niet. Ook op een dag met bewolking wordt er elektriciteit geleverd.

De kanttekening is wel dat de opbrengst vermindert als panelen i de schaduw liggen. Zonnepanelen die deels in de schaduw liggen, corrigeren zichzelf door in het geschakelde systeem de cellen waar geen zon op valt, niet mee te nemen in het systeem. Een oplossing hiervoor is een ‘power optimizer’, die zorgt dat het energie opwekken op een zo’n optimaal mogelijke manier voor de gegeven situatie gebeurt.

Niet te warm

Hoewel je zou denken dat schaduw het enige probleem is bij de werking van zonnepanelen, moet je ook met warmte uitkijken. Hoe warmer de panelen en omvormer worden, hoe minder efficiënt de panelen werken. Het is daarom goed om te letten op de plek waar de omvormer komt, en om te zorgen dat de panelen zo ‘vrij’ mogelijk zijn waardoor er genoeg zuurstof rond de panelen is.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Zonnepanelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist