de installatie van zonnepanelen

4 handige tips

Steeds meer woningeigenaren overwegen pv-panelen op hun dak te plaatsen. Zelf zonne-energie opwekken is immers duurzaam, en de investeringskosten zijn relatief snel terugverdiend. Om er een succesvol project van te maken, is goede voorbereiding cruciaal. We geven 4 tips om de installatie van pv-panelen in goede banen te leiden.

Tip 1. Schakel een expert in
Handige doe-het-zelvers zien er wellicht een leuk klusproject in om zelf pv-panelen te installeren. Toch is dat doorgaans bijzonder onverstandig. Zonder kennis en ervaring is het onmogelijk om een optimaal functionerende pv-installatie te bouwen, en bovendien gaat het om werkzaamheden die niet zonder risico zijn. Bij de installatie van pv-panelen wordt immers ‘in de hoogte’ gewerkt, en er komt het een en ander aan elektrotechniek bij kijken. Bovendien weegt het kostenvoordeel van ‘zelf het dak opgaan’ meestal niet op tegen de rendementswinst van een professioneel geplaatste installatie.

Tip 2. Breng het dakoppervlak en vermogen in kaart
De aanschaf en installatie van pv-panelen kan in de meeste gevallen het best worden uitbesteed aan een deskundige. Om bij de eerste gesprekken met zo’n adviseur of installateur beslagen ten ijs te komen, is het goed om voorbereidend huiswerk te doen.

Daarbij gaat het in eerste instantie om twee zaken: de gewenste opbrengst (in kWh) en de bruikbare dakoppervlakte (in vierkante meters). De meeste huiseigenaren willen dat hun pv-panelen in ieder geval het eigen jaargebruik dekken, zoals jaarlijks op de afrekening van de energieleverancier staat. Neem daarbij bijvoorbeeld het gemiddelde van de laatste vijf jaar, tenzij er grote veranderingen zijn geweest, bijvoorbeeld in de omvang van het huishouden of door de aanschaf van een elektrische auto.Verder is het handig om vóórdat contact wordt opgenomen met een expert eerst ruwweg op te meten wat de voor pv-panelen bruikbare dakoppervlakte is. Houd daarbij uiteraard rekening met uitsparingen voor dakramen of een schoorsteen. Beide waarden – de gewenste opbrengst en het dakoppervlak – geeft de ingeschakelde expert vooraf een globaal beeld van de situatie en de mogelijkheden.

Tip 3. Kijk naar de mogelijke plaatsingshoek
Anders dan vaak gedacht is de plaatsingshoek (ten opzichte van de horizon) van pv-panelen minstens zo belangrijk als de mogelijkheid om ze op het Zuiden te richten. In Nederland leveren pv-panelen jaarrond de hoogste opbrengst als ze bij een Zuid-oriëntatie worden geplaatst onder een hoek van 36 graden, en bij Oost/West-oriëntatie onder een hoek van ongeveer 10 graden. Voordat contact wordt gezocht met een installateur of adviseur kan het geen kwaad om een en andere zelf in ogenschouw te nemen. Wat is de oriëntatie van de bruikbare dakoppervlakte, en wat is ongeveer de hoek van dat dak? Bij een plat dak is uiteraard sprake van een heel andere situatie. Daarbij moet met speciale frames worden gewerkt, zodat een expert de situatie eerst zelf in ogenschouw moet nemen.

Tip 4. Onderzoek de vergunningsplicht
Voordat panelen daadwerkelijk worden geplaatst, is het goed om voor de zekerheid na te gaan of een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Het goede nieuws is dat zo’n vergunning meestal niet nodig is, mits aan enkele randvoorwaarden wordt voldaan. Zo mogen de pv-panelen niet buiten het dak ‘uitsteken’ en moet de hellingshoek van de panelen gelijk zijn aan die van het dakvlak. Bij plaatsing op platte daken gelden bijkomende voorwaarden over de minimale afstand tot de dakrand.

‘Vergunningenvrij’ betekent overigens niet ‘regelvrij’. Zo moet altijd aan de regels in het Bouwbesluit worden voldaan, en volgens het Burgerlijk Wetboek rekening worden gehouden met de buren. Met het oog op dat laatste is het goed om ook na te denken over mogelijke burenoverlast, bijvoorbeeld door weerkaatsend zonlicht.

Met dank aan Panasonic solar

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Zitlekker buitenmeubelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist