Als je voor zonnepanelen kiest

Waar moet je dan op letten?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Het is een gemakkelijke manier om de energie van de zon om te zetten in elektriciteit. Maar toch is het niet zo simpel als je denkt. Er zijn best wat dingen waar je op moet letten wanneer je voor zonnepanelen kiest. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen wordt bepaald door je verbruik, de positie van de panelen en je budget. Bij het berekenen van je verbruik moet je rekening houden met toekomstplannen. Isoleren zal het energieverbruik flink omlaag brengen. Maar een warmtepomp gebruikt juist weer meer elektriciteit voor het verwarmen van je huis. Maak dus een berekening die toekomstbestendig is. Liggen je panelen niet in optimale positie, dan is de opbrengst lager en heb je dus extra panelen nodig.

Hoe zijn de zonnepanelen verzekerd?

Zonnepanelen zijn niet altijd automatisch verzekerd. Bij bijvoorbeeld de opstalverzekering van FBTO is dit wel het geval. Bij deze verzekering worden je zonnepanelen automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering. De verzekering dekt dan schades bij onder andere brand of storm. Komt er bijvoorbeeld na installatie brand, slaat de bliksem in of gebeurt er iets anders onverwachts? Dan zijn de zonnepanelen gewoon meeverzekerd in de opstalverzekering. Zoals gezegd geldt dat dus niet voor elke verzekeraar, daarom is het verstandig de voorwaarden altijd goed checken. Je moet je zonnepanelen ook aanmelden bij de netbeheerder. Dat is niet vanwege de verzekering, maar voor de veiligheid.

Wie installeert de zonnepanelen?

Zonnepanelen op het dak hangen is niet zo moeilijk. Maar vervolgens moeten ze wel goed worden aangesloten op de leidingen en de omvormer. Als er iets niet goed gaat, is de kans groot dat er later brand ontstaat. En worden de zonnepanelen op een zonnige dag geïnstalleerd, dan kan een verkeerde handeling je ook een grote stroomschok geven. Let er dus goed op dat alleen iemand met ervaring aan de slag gaat om de zonnepanelen te installeren.

Welke omvormer kies je?

Omvormers zijn er in verschillende soorten. Het is heel belangrijk dat je de juiste kiest. Er zijn omvormers die vrij veel geluid geven, wat heel storend kan zijn. Een zoemtoon is bijvoorbeeld niet zo fijn in huis. Kies een geluidsarme omvormer en plaats deze op een plaats waar je er geen last van hebt, bijvoorbeeld de garage. Het is altijd verstandig om de omvormer iets van de muur af te plaatsen zodat je ook geen last krijgt van trillingen. 

Terugleveren aan het net

Als het een zonnige dag is, zul je stroom terugleveren aan het net. Heb je een ouderwetse draaiende elektriciteitsmeter? Dan zal de schijf achteruit draaien en wordt de terug geleverde stroom direct verrekend met je verbruik. Bij nieuwe meters gebeurt dat echter niet meer. De terug geleverde stroom wordt dan gemeten en deze wordt aan je uitbetaald. Je krijgt er echter een stuk minder voor dan dat je betaalt voor gebruikte stroom. Houd hier rekening mee als je zonnepanelen installeert.

Zonnepanelen hebben heel wat voordelen. Zo ben je meer zelfvoorzienend en kun je zelf je eigen stroom leveren. Bovendien is het ook milieuvriendelijker om dit te doen met zonnepanelen. Maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten. Doe je dat niet, dan kunnen zonnepanelen best tegenvallen. En dat zou jammer zijn van zo’n mooie investering. Meer tips om je huis duurzamer te maken lees in de link.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Zonnepanelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist