3 mythes over zonnepanelen
in de herfst en winter
Steeds meer woningeigenaren en huurders willen met behulp van de zon zelf energie opwekken: goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Hardnekkige misverstanden en een gebrek aan kennis zorgen er echter voor dat niet altijd het meest optimale systeem wordt gekozen. Zo zijn er 3 mythes die ertoe leiden dat in minder zonnige periodes rendement wordt gemist.
Mythe 1: pv-panelen werken alleen goed in warme landen
Een belangrijk misverstanden over zonnepanelen (of pv-panelen) is dat ze vooral geschikt zijn in warme regio’s en dus slecht presteren in landen als Nederland. Die gedachte is echter gebaseerd op kennisgebrek over de werking van een pv-paneel. Een pv-paneel is opgebouwd uit laagjes silicium waar elektrische gelijkspanning tussen wordt opgewekt als er licht op valt. PV-panelen wekken dus geen elektriciteit op uit warmte, maar uit (zon)licht. Sterker, als een pv-paneel te warm wordt, neemt het rendement zelfs af.
De jaargemiddelde temperatuur in Nederland heeft dus geen negatieve invloed op het rendement. Dat laatste is alleen op warme zomerdagen het geval, waarbij de temperatuur van een paneel kan oplopen tot 65 graden. Dit zorgt voor meer weerstand in het paneel, waardoor het rendement ervan met bijna 20 procent kan afnemen. Om dit effect te reduceren, is het raadzaam panelen te kiezen met een lage ‘temperatuurcoëfficiënt’, een getal dat de invloed van temperatuurverhoging op het rendement aanduidt. Bij een paneel met een heel lage coëfficiënt wordt het rendementsverlies beperkt. Bij een buitentemperatuur van 30 graden kan het rendementsverlies oplopen richting de 20 procent; bij panelen met de laagste temperatuurcoëfficiënt blijft dit beperkt tot ongeveer 12 procent.
Mythe 2: pv-panelen hebben heel veel zonlicht nodig
De ‘ideale omstandigheid’ voor een pv-paneel – een lange, zonovergoten dag met een lage temperatuur – komt slechts zelden voor. Op zonnige winterdagen staat de zon relatief kort en laag aan de hemel, op zonovergoten zomerdagen wordt het al snel te warm, en in de tussenseizoenen houden wolken en regen lichtinval tegen. Toch is het niet zo dat een pv-paneel alleen bij veel zonlicht een redelijk rendement haalt. Hoogkwalitatieve pv-panelen zijn zo ontwikkeld dat ze ook op grijze dagen een behoorlijke opbrengst opleveren. Zo maken sommige panelen gebruik van hybride ‘heterojunctietechnologie’, wat betekent dat ze zijn opgebouwd uit twee verschillende technieken. Veruit de meeste ‘instappanelen’ bestaan louter uit mono-kristallijne siliciumlagen. Door hier amorf-kristallijne lagen aan toe te voegen, ondervinden de elektronen in een hybride paneel geen onnodige weerstand. Hierdoor is het rendement aanzienlijk beter, zeker op dagen waarop de zon minder uitbundig schijnt.
Mythe 3: Regen is een absolute spelbreker
Hoogkwalitatieve pv-panelen leveren dus een beter rendement op dagen met weinig zonneschijn. Maar ook in perioden met veel regenval kan een rendementsverbetering worden gerealiseerd. Dat gebeurt niet alleen door de weerstand in het paneel te minimaliseren, maar ook door op een slimme manier gebruik te maken van regenwater. Zo levert Panasonic zijn panelen in de HIT-serie in een frame dat is voorzien van een afvoersysteem waarmee regenwater het vuil en stof van de panelen spoelt en algengroei tegengaat. Door de panelen op deze manier te reinigen, wordt voor betere lichtinval gezorgd en het rendement verbetert.
Concluderend kan worden gesteld dat het rendement van een pv-paneel enerzijds wordt bepaald door weeromstandigheden, en anderzijds door de technische kwaliteit die bepaalt hoe een paneel ‘reageert’ op die omstandigheden. Door voor kwalitatief hoogwaardige panelen te kiezen, wordt ook onder niet-optimale omstandigheden een optimaal rendement bereikt. Daarmee betalen deze panelen hun eventuele meerkosten in de loop van de tijd vanzelf terug.
Foto: 'Panasonic Solar Premium Installer Gutekunst’
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.