Een slimme deurbel

Hier moet je op letten

Hoewel het een relatief nieuw product is, wint de slimme deurbel ongekend snel aan populariteit. Het monteren hiervan is echter vaak niet zo eenvoudig als een “gewone” deurbel, waardoor het monteren door een smart home specialist geen overbodige luxe is. Waar moet je echter aan denken als je het wél zelf wil doen?

Wat is een slimme deurbel?

Nog nooit van een slimme deurbel gehoord? Dit is een deurbel met een camera die verbonden is met je smartphone via een app. Dit betekent dat je op het moment van aanbellen een melding op je smartphone ontvangt dat er aangebeld wordt met live beeld. Je kan het zien als een soort opgevoerde intercom met beeld. Deze deurbellen worden daarom ook vaak videodeurbel genoemd. Je weet dus precies wie er aan de voordeur staat. Bij veel van deze deurbellen is het bovendien mogelijk om te praten tegen degene die aan de deur staat. Handig als er bijvoorbeeld een pakketbezorger voor de deur staat en je niet thuis bent.

Er zijn natuurlijk een behoorlijk aantal factoren waar je op let bij het kopen van een slimme deurbel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan beeldkwaliteit, tweeweg communicatie en de kijkhoek. Er zijn echter een aantal dingen die regelmatig vergeten worden:

Stroomtoevoer en internet

De meeste “gewone” deurbellen die bedraad zijn hebben een stroomtoevoer nodig van maximaal 12 volt, terwijl een slimme deurbel regelmatig 16-24V nodig heeft. Dit heb je normaal gesproken dus niet beschikbaar bij je voordeur. Hiervoor heb je dus een omvormer en een transformator nodig en niet iedere fabrikant levert dit bij de deurbel. Dit geldt onder andere voor de populaire Nest Hello. Kijk daarom even goed naar de installatie, want met te weinig stroom werkt de deurbel niet goed. Een andere optie is om een slimme deurbel met batterijen te kopen, maar dit is niet bij alle populaire modellen mogelijk.

Naast stroom heeft een slimme deurbel WiFi nodig. Controleer dus even goed of je een stabiele verbinding hebt bij je voordeur en overweeg anders een krachtigere router of WiFi-versterker.

Gong

Naast de juiste stroomtoevoer, moet je ook even goed kijken of er een gong (ook wel chime genoemd) geleverd wordt bij de deurbel. Zo niet, ontvang je dus wel een melding op je smartphone als er gebeld wordt, maar je hoort verder geen geluid in huis. Wil je dit wel, zal je dus een losse gong moeten kopen.

Privacywet

Bij veel slimme deurbellen heb je de mogelijkheid om een abonnement af te nemen, waardoor je 24/7 de beelden bij je deur kan bekijken. Ook als er niet aangebeld wordt dus. Hier moet je echter goed mee opletten, want met de invoer van de nieuwe privacywet (AVG) zijn er veel beperkingen gesteld aan wat je wel of niet op mag nemen. Hiervoor gelden in principe dezelfde regels als een bewakingscamera. Veel valt onder persoonlijke of huishoudelijke activiteiten, waarop de wetgeving niet van toepassing is. De AVG is daarnaast niet van toepassing als je de beelden niet opslaat of verwerkt. Er zijn echter wel regels:

- Het streamen van beelden naar je telefoon valt wél onder de verwerking van gegevens en dus wel onder de nieuwe AVG.

- Film alleen je eigen grond, wanneer je aan een drukke straat woont wordt het aangeraden om een zone in te stellen waarin de videodeurbel beelden opneemt. Wanneer je de openbare ruimte filmt, valt het niet meer onder persoonlijke of huishoudelijke activiteiten en dus wel onder de AVG.

- Zorg dat de videodeurbel in het zicht hangt, zodat iedereen die voor je deur staat dit kan zien.

- Plak een sticker op je voordeur of plaats een bordje om te laten zien dat je beelden opneemt.

- Voor gezichtsherkenning is toestemming nodig.

- De deurbel mag alleen gebruikt worden voor waar hij voor bedoeld is, namelijk de beveiliging van je huis, en niet voor bijvoorbeeld spionage, het in de gaten houden van de openbare orde of plaatsing van beelden op social media.

- De richtlijn voor het bewaren van de beelden is maximaal vier weken, beelden die niet meer noodzakelijk zijn dienen zo snel mogelijk gewist te worden (ook in de cloud!).

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist