Ontwerpen van je huis

3 stappenplan

Je eigen woning ontwerp je het liefste zelf. Toch loopt het in de praktijk vaak iets anders. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen een mooi ontwerp. Met deze stappen ontwerp je een droomhuis dat ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

Misschien zijn er al eisen of voorkeuren aan het nieuwe huis, zoals een grote tuin of een open keuken. Maar hoe zit het met de rest van de indeling? Bij een eigen huis bouwen komt meer kijken dan alleen een woonstijl. Hoe ziet de indeling van kamers eruit? Wat is er nodig voor een groen energielabel? En is een vrijstaande woning financieel mogelijk? Kortom: er is genoeg om bij stil te gaan bij het laten bouwen van je eigen huis. De technische details kunnen overgelaten worden aan een specialist. Het is belangrijk dat je een concreet beeld vormt van het nieuwe huis. 

Stap 1: Doe inspiratie op

Het huis ontwerpen begint met inspiratie op doen. Maak het zo breed mogelijk. Dit kan door middel van een mindmap, via Pinterest of door een wandeling te maken in jouw buurt. Welke type woningen spreken je aan? Maar ook belangrijk: wat spreekt niet aan? Het gaat in de eerste stap vooral om de stijl en elementen die je aanspreken.

Na een algemeen beeld, is het belangrijk om wat dieper in te gaan op de details. Bij een eigen huis ontwerpen gaat het ook om de hoeveelheid kamers, de hoogte van de plafonds en duurzame maatregelen. Om inspiratie op te doen is het raadzaam om aandachtig huizen van anderen te bekijken. Is er een open dag gepland in de omgeving? Bezoek deze en kijk aandachtig rond. Wees opmerkzaam en let op diverse aspecten. Ook huizen van vrienden en familie kunnen inspiratie geven. 

Stap 2: Filteren en organiseren 

Als je een algemeen idee hebt, kan je inspiratie bundelen en organiseren. Verzamel alle informatie voor het laten bouwen van jouw huis. Van zelfgemaakte foto’s tot Word bestandjes met losse ideeën. Als alles gebundeld is, is het tijd om te filteren en organiseren. Organiseer het op basis van eisen van je huis, zoals de grootte van kamers of de soort ramen. Verwijder informatie dat niet relevant is voor het bouwen van jouw huis. 

Categoriseer bepaalde aspecten in dingen die terug moeten komen, dingen die je graag wil en dingen die leuk zijn maar niet per se nodig zijn. Zo kan een tuin een verplichting zijn en is een balkon minder relevant.

Stap 3: Maak het ontwerp

Met alle gebundelde informatie kan je starten met het ontwerp. Je kan hiervoor een speciaal ontwerp programma gebruiken. Maar het bouwen van een droomhuis is een project waar zowel jij als de uitvoerder een groot aandeel in hebben. Schroom dan ook niet om een specialist in de arm te nemen die je kan helpen bij het ontwerp. Bovendien zorgt dit voor meer inzicht in de realisatie. 

Zo kan het zijn dat een casco woning beter passend is. Hierbij is de buitenkant van de woning helemaal af en kan je de binnenkant helemaal zelf afbouwen. Dit biedt tevens de mogelijkheid om de woning te personaliseren, maar dan met minder financiële kosten. Of het kan zijn dat een andere locatie beter geschikt is. Het ontwerpen van een huis is een project waar vakkennis en ervaring bij vereist is. 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Architectuur?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist