Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in je woning?

Technologische oplossingen

Lucht is met grote afstand dé stof waarvan we op dagelijkse basis het meest consumeren. Deze lucht ademen we grotendeels in binnenruimten in, terwijl de luchtkwaliteit in veel van deze ruimten ernstig te wensen over laat. "Alleen met behulp van technologie kan het binnenklimaat op korte termijn drastisch worden verbeterd", zegt Ildert Burghout, product manager Heating & Cooling Systems bij Panasonic Netherlands.

Een mens ademt op dagelijkse basis zo'n 18 kg lucht in, ten opzichte van 1,3 kg voedsel en 1,4 kg water per dag. Een groot deel van deze lucht consumeren we in gebouwen; uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Europeanen 90% van hun tijd binnen doorbrengen. Uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt echter dat binnenlucht in veel gevallen een aanzienlijk hogere concentratie schadelijke stoffen bevat dan buitenlucht. Doordat woningen met het oog op duurzaamheid steeds luchtdichter worden gemaakt, neemt de kans dat schadelijke stoffen zich in binnenruimten ophopen in de toekomst alleen maar verder toe.

Ongezonde leefomgeving
Ondanks dat schadelijke stoffen als schimmels, pollen en virussen niet altijd met het blote oog zichtbaar zijn, kunnen zij de gezondheid ernstig schaden en onder meer astma en allergieën veroorzaken of verergeren. Indien de luchtkwaliteit onvoldoende op peil wordt gehouden kunnen schadelijke stoffen zich ophopen en kunnen bacteriën groeien, waardoor een ongezonde leefomgeving ontstaat. “Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid kunnen extra gevoelig zijn voor een slecht binnenklimaat. In scholen, verpleegtehuizen en ziekenhuizen worden daarom vaak hogere eisen gesteld aan de luchtkwaliteit”, aldus Burghout.

Het vrijkomen van schadelijke stoffen is echter moeilijk tegen te gaan. “Deze stoffen kunnen van allerlei bronnen afkomstig zijn. De meest schadelijke stoffen worden volgens het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt door biologische luchtvervuiling (vocht en schimmels), chemische vervuiling (zoals alledaagse schoonmaakproducten en vluchtige organische stoffen in bouwmaterialen) en vervuiling door het binnenshuis verbranden van brandstoffen.”

Bewuste keuzes helpen luchtkwaliteit te verbeteren
Allerlei keuzes kunnen helpen de luchtkwaliteit in onze woning of bedrijfsomgeving te verbeteren. “Door bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakproducten te gebruiken en vloerbedekking te vervangen door een eenvoudiger te reinigen alternatief zoals laminaat of hout kunnen bronnen van vervuiling worden weggenomen. Ook is het van groot belang goed te ventileren, bijvoorbeeld via een airconditioningsysteem”, zegt Burghout.

“Hoewel deze keuzes de concentratie schadelijke stoffen in een binnenruimte verlagen, zijn zij onvoldoende om een gezond binnenklimaat te creëren. Hiervoor zijn meer maatregelen nodig. De Europese Commissie werkt daarom aan een nieuwe strategie om bronnen van schadelijke stoffen tegen te gaan. Deze strategie omvat onder andere de introductie van nieuwe regelgeving op basis van wetenschappelijk onderzoek en de inzet van technologische oplossingen.”

Lucht zuiveren
"Deze aanpak kan op de lange termijn zijn vruchten afwerpen en de concentratie schadelijke stoffen in binnenruimte verlagen. Op korte termijn zijn echter aanvullende maatregelen nodig om het binnenklimaat direct te verbeteren en onze gezondheid te waarborgen", aldus Burghout. "Denk hierbij aan de inzet van luchtzuiveringssystemen om het binnenklimaat in een woning of kantoorruimte direct aanzienlijk te verbeteren. Een voorbeeld is nanoe X van Panasonic. Dit luchtzuiveringssysteem maakt gebruik van miljarden kleine deeltjes genaamd hydroxyl radicalen (OH) om chemicaliën en bacteriën uit de atmosfeer te verwijderen. Deze aanpak pakt schadelijke stoffen gericht aan en maakt het mogelijk direct een gezonder binnenklimaat te creëren.”

“Om onze gezondheid te beschermen is het noodzakelijk dat het op peil houden van het binnenklimaat in iedere woning, bedrijfsruimte of publiek gebouw voldoende aandacht krijgt. Een gezond binnenklimaat is van cruciaal belang en zou dan ook minstens net zoveel aandacht moeten krijgen als toegang tot warm water of internet”, besluit Burghout.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Airconditioning?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist