AUX Airco Review

review en ervaringen

We hebben steeds vaker te maken met extreme hitte. Geen wonder dat ook steeds meer mensen een airco aanschaffen. Aircomerken Daikin, Mitsubishi of LG zullen je niet vreemd in de oren klinken, het zijn de meest bekende merken onder de airco’s. Van AUX heb je wellicht nog niet eerder gehoord. Het aircomerk is de afgelopen paar jaar bezig aan een opmars. Tijd om AUX eens onder de loep te nemen; wat weten we over dit merk? En wat zijn de ervaringen? Je leest het in deze review.

Over het merk AUX

We kunnen gerust stellen dat AUX een wereldmerk is. Hoewel het merk vooral bekend is in Azië, vind je ook vestigingen in Brazilië, Indonesië, Thailand en Polen. De productie van AUX vindt grotendeels plaats in China, waar ze meer dan 30.000 medewerkers hebben. Vooralsnog heeft het aircomerk geen vestiging in de Benelux, wat kan verklaren waarom we het merk hier nog niet zo goed kennen.

Assortiment: van doe-het-zelf airco’s tot geavanceerde systemen

Hoewel AUX nog relatief onbekend is in de Benelux, hangt er inmiddels in menig huis en bedrijfspand wel een airco van dit merk. AUX heeft split-unit en geavanceerde multi-split airco’s. In de Benelux worden vooral split-unit airco’s van AUX verkocht.

Wat is dat, een split-unit airco? Deze airco’s hebben één buitenunit en één airco binnen, ook wel bekend als ‘doe-het-zelf-systemen’. Ze zijn volledig voorbereid en voorgevuld met het moderne, en milieuvriendelijkere, R32 gas. Hierdoor zou je deze airco in principe zelf kunnen installeren video. Volledig zelf installeren is in Nederland echter niet toegestaan. De ingebruikstelling dient door een F-gassen gecertificeerd bedrijf te gebeuren. Wat is het voordeel van deze airco als zelf installeren niet mag? Omdat alleen de ingebruikstelling gecontroleerd hoeft te worden, kost installatie maar een fractie van de gebruikelijke installatiekosten.

Naast de standaard split-units, heeft AUX dus ook geavanceerde multi-split airco’s. Het verschil? Het is mogelijk om verschillende binnenunits op één buitenunit aan te sluiten. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld een plafondairco en twee wandairco’s aansluiten op één krachtige buitenunit.

Aanbieders: Webshops & installateurs

In Nederland vind je AUX voornamelijk bij webshops gespecialiseerd in airco’s. Daarnaast zijn er veel installateurs die het merk aanbieden in een totaalpakket inclusief installatie. Bijvoorbeeld Airco-Webwinkel.nl in Berkel-Enschot (bij Tilburg), waar AUX-modellen te bezichtigen zijn in de showroom. Deze groothandel levert zowel aan bedrijven als particulieren.

Ervaringen installateurs

Op internet waren nog geen Nederlandstalige reviews te vinden, vandaar ook dit artikel. We deden navraag bij installateurs. Sommige van hen geven enkel de voorkeur aan Europese A-merken en adviseren geen ‘Chinese airco’s’. Anderen hebben wel ervaring met het merk AUX en zijn er zeer lovend over. Zo kregen we bijvoorbeeld de reactie: “De compressor in een AUX is kwalitatiever en degelijker gebouwd dan de instapmodellen van bijvoorbeeld Samsung of LG. Daarnaast zijn het zeer stille apparaten. Alleen top-lijn van Daikin is nog iets stiller, maar die prijs is ook een veelvoud van die van een AUX. Qua prijs-kwaliteit kan er niets aan tippen”.

Ervaringen klanten

We deden ook navraag bij klanten, wat is hen ervaring met AUX?


Maarten:

“In de zomer van 2013 was ik op zoek naar een airco. Tijdens mijn vakantie in Thailand stoorde ik mij aan de luide airco’s die in sommige hotelkamers hingen. In een B&B waar ik overnachtte, hing een vrijwel geluidloze airco aan de muur; een AUX. Terug in Nederland zocht ik op het merk, maar kon het niet vinden. Uiteindelijk hebben we de airco besteld in het buitenland en zelf geïnstalleerd. Een installateur heeft de installatie gecontroleerd en gevacumeerd. Zo waren we nog we ook nog eens een stuk goedkoper uit.”

Positieve punten:

  • Geluidsstil
  • Energiezuinig koelen & verwarmen
  • Degelijk, want werkt na 8 jaar nog perfect
  • Installatie was eenvoudig

Negatieve punten:

  • Afstandsbediening komt wat goedkoop over (2013 model)
  • Binnenunit is wat groot (2013 model)

Monique:

“In 2019 hebben we een AUX aangeschaft voor onze stacaravan op de camping. Thuis hadden we al een LG, maar met installatie erbij kwam alles samen op bijna €2000,- euro uit. Op de camping zagen we meer AUX-buitenunits en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om een 3.5KW te kopen en zelf te installeren. Een installatiebedrijf heeft de leidingen gecontroleerd & gevacumeerd. Dit kostte ongeveer €100,-. Samen met nog wat accessoires (gootjes e.d.) kwamen de totale kosten op € 650,- uit. Voor dit geld hebben we een airco even krachtig en stil als de LG die we thuis hebben.”

Positieve punten:

  • Goedkoop, een totaalpakket
  • Eenvoudige installatie dankzij de video-tutorial

Negatieve punten:

  • De WIFI-module was optioneel (€ 40,- extra)

Ervaring groothandel

In de showroom van Airco-Webwinkel.nl staat Twan ons te woord. Wanneer we vragen hoe het kan dat AUX nog zo onbekend is, geeft hij aan: “Om de prijs laag te houden, investeert de importeur weinig in reclame. Toch groeit de naamsbekendheid van AUX wel. Veel installateurs verkopen het merk in een totaaloplossing. Consumenten die naar AUX vragen, kennen het merk via mond-tot-mond reclame. Buren hebben bijvoorbeeld een AUX en vertellen over de prijs-kwaliteit. Hierdoor is het merk toch bezig aan een opmars.”

Airco-Webwinkel.nl verkoopt ook de bekende A-merken, maar ziet zelfs in de winter de vraag naar AUX sterk toenemen: “Een AUX kan ook energiezuinig verwarmen (A++). Met de scherpe aanschafprijs en de toenemende gasprijzen, zijn AUX-airco’s nu dus ook een voordelige oplossing om te verwarmen. En natuurlijk zitten ze er in de zomer dan ook koeltjes bij”.

AUX Airco’s: Ons oordeel

Onbekend maakt onbemind. En dat AUX uit China komt, lijkt niet mee te merken. Onterecht, zo bleek uit rondvraag die vrijwel alleen positieve reacties opleverde. Het merk wordt geroemd om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. AUX wint langzaamaan aan marktaandeel. Dat kan ook haast niet anders, met goed beoordeelde totaalpakketten van €425,-. Door de toenemende populariteit van de split-unit-systemen neemt ook de vraag naar de geavanceerde multi-split-systemen toe. Wat ons betreft mag AUX zich zeker aan het lijstje A-merk airco’s toevoegen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Airconditioning?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist