Kleurgebruik

een kwestie van lef!

Voor veel mensen is het één van de moeilijkste keuzes als het gaat om interieurstyling; welke kleur(en) gaan we gebruiken en waar?

En waarom is dit nou zo moeilijk? Omdat het in sterke mate bepalend is voor de sfeer die een ruimte uitademt. Je kunt met de toepassing van kleur een interieur maken of breken. En omdat bijna iedereen wel weet dat wit een ruimte groter doet lijken, wordt er helaas te vaak gekozen voor veilig en dus (gebroken) wit. Maar wat een gemiste kans om van je huis echt een warm, harmonieus geheel te maken!

Uitgangspunt voor goed kleurgebruik is altijd je eigen smaak. Stel jezelf de vraag; met welke kleur heb ik iets, welke kleur doet wat met mij? Stel dat het antwoord hierop blauw is dan betekent dit niet dat je hele woonkamer felblauw moet schilderen. Kies liever 1 of 2 wanden uit die zich er goed voor lenen, liefst met een onderbreking erin zoals een deur, en afhankelijk van de ruimte gebruik je een mooie vergrijsde blauwtint zoals bvb in deze slaapkamer die meteen intiem en warm oogt.

Omdat elke kleur zijn eigen betekenis of associatie heeft, kun je dit als richtlijn gebruiken maar kies niet alleen op basis hiervan. Belangrijker is dat de kleur jou persoonlijk aanspreekt.

Geel staat voor energie en vrolijkheid

Rood is de kleur van warmte, passie maar ook gevaar

Blauw is rustgevend, helder en betrouwbaar

Groen geeft rust en staat voor de natuur

Oranje stimuleert creativiteit, energieke activiteit en wordt geassocieerd met gezelligheid

Paars is de kleur de wijsheid

Zwart voor mysterieus en elegant

Wit staat voor licht en helder

Turkoois is een kleur die creativiteit en communicatie bevordert.

Het geeft een mooi rustig effect als je twee of meer nuances van 1 kleur gebruikt. Op die manier kun je ook bepaalde accenten leggen zoals hier linksonder bij de open haard.

Het gebruik van kleur vraagt om een beetje lef. Wees niet bang om iets uit te proberen. Het ergste dat er mis kan gaan is dat je het nog een keertje over moet schilderen. En er zijn tegenwoordig ook kleine proef tubes te koop waarmee je een klein stukje muur kunt uitproberen.

Belangrijk is ook dat je kleur de tijd gunt, oordeel niet te snel. Waarschijnlijk zult u aan een kleur moeten wennen maar geef het een week en trek dan pas conclusies. De kleur in uw interieur kan zo ook beoordeeld worden op verschillende tijdstippen van de dag en verschillende weersomstandigheden. Ook gunt u zichzelf de kans om aan het kleurbeeld te wennen en het te waarderen. Kleur heeft soms een beetje meer van uw tijd nodig dan u denkt.

Met dank aan Lianne Bongers, Studio Lime

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Interieurstyling?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist