Het belang van verlichting

In en om uw huis

Verlichting is één van de belangrijkste aspecten binnen een interieur. Waar je ook bent.

“Een tijdje terug besloten mijn wederhelft en ik, eens lekker uit eten te gaan in een gloednieuw restaurant. De keuken stond ons aan, een nieuwe eigenaar, een nieuwe inrichting; redenen genoeg om eens kennis te gaan maken!De overheerlijke geuren kwamen ons tegemoet zodra we de voordeur van het restaurant openden. We werden vriendelijk begroet en naar onze plaatsen gewezen. Na eerst even de tijd te hebben genomen om naar het vernieuwde interieur te kijken ( ik kon het natuurlijk niet laten ) werden we daarna geholpen door de gastheer. Helemaal klaar voor een romantische avond tafelen!

Maar hoe anders was het daadwerkelijk! De wandverlichting stak naar voren precies tussen ons in, met ook nog eens een behoorlijk felle lamp erin. Ik zag alle kleuren van de regenboog zodra ik in het gezicht van mijn wederhelft wilde kijken, maar zag hém dus niet.

Na verschillende pogingen de lamp opzij te duwen of terug richting de muur, hebben we het opgegeven want hij bleef maar tussen ons in komen. We vroegen om een andere plaats, maar dat ging natuurlijk niet, bij een gloednieuw restaurant zit alles al snel vol.

Zo ook het tafeltje naast ons. Kort nadat wij, tevergeefs, hadden gevochten met de wandverlichting, kwam er een stel naast ons zitten. Ik keek jaloers hun kant op; zij kregen wel de avond waar zij op hadden gehoopt!

Al snel werd duidelijk dat ook dat niet aan de orde was, want zij hadden géén verlichting. Om de menukaart te bekijken moesten zij zelfs ergens anders zitten.

Verlichting is van grote invloed op een ruimte en zijn gebruikers. Maar allereerst moet er gekeken worden naar het daglicht die aanwezig is in een ruimte. Daglicht bepaalt ons natuurlijke bioritme, zoals wanneer we het beste kunnen leren of wanneer ons lichaam melatonine aanmaakt om te kunnen gaan slapen. Maar ook daglicht verandert door de dag heen. Het ligt aan hoe je een ruimte wilt gebruiken, hoe je kunstlicht toevoegt en op welke manier.

Er dient altijd rekening gehouden te worden met de gebruikers ervan. Zij zijn degenen die de ruimte waarnemen. Een jong persoon neemt anders waar dan een oud persoon, dit is biologisch bepaald. Met de verlichting moet daarbij dus rekening worden gehouden.

Daarnaast is o.a. belangrijk; hoe lang iemand aanwezig is in de ruimte, wat moet opvallen en wat niet, licht/ donker, de kleuren die je wilt toepassen… Zonder (dag)licht zien we geen kleuren en kunnen we ze dus niet waarnemen. Verlichting speelt een grote hoofdrol in een ruimte en het uiteindelijke doel ervan.

Belangrijk dus om een professional in te schakelen voor een lichtplan.

Alles staat of valt met de juiste verlichting!

Met dank aan Monique Baats, MaisonB Interieurdesign

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Interieurstyling?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist