Een zwart interieur combineren

6 toffe tips

Met zwart als basis kan je interieur nog alle kanten op. De trendkleur zwart heeft de naam sterk en dominant te zijn. Toch is hij verre van star. Zwart laat zich makkelijk combineren met een reeks aan woonelementen en kleuren. Met veel planten en bloemen in huis krijgt het zwart een andere rol dan wanneer je voor een industrieel woondesign gaat. Welke sfeer schenkt jou het meeste woongenot? Ga je voor chique of krijgt het huiselijke de overhand? Het gebruik van een zwarte vloer of zwarte meubels staat veel flexibiliteit toe. Met de volgende 6 tips creëer je de woonsfeer die bij jou past.

Harmonieus: zwart en wit
Zwart en wit zijn een hecht koppel. Net als bij de toetsen van een piano, Yin & Yang en de klassieke smoking leven zwart en wit in perfecte harmonie. Als elementaire kleuren vullen ze elkaar aan en versterken ze elkaar. Het luchtige wit – maar ook andere lichte kleuren – geeft diepte aan je stoere zwarte interieur. Het resultaat is een klassieke sfeer waarbij ook bruin heel goed past. Een houten vloer of een eiken lambrisering vloekt allerminst en voegt zelfs meer harmonie toe aan het geheel.

Experts raden overigens aan niet het hardste zwart te kiezen voor je wanden of je vloer. De meest donkere tint van grijs geeft een beter effect. Inktzwart combineren met wit levert een te groot contrast op. Het donkerste grijs is overigens nauwelijks te onderscheiden van zwart. Vraag het tien mensen en negen van hen zullen zeggen: ‘mooi, die zwart geschilderde houten binnentrap.’

Chique: gouden en zilveren elementen
Ga je voor een klassiek en chique design, dan zijn gouden en zilveren elementen je vrienden. Ze brengen verfijning mee en een vleugje koninklijke luxe. Je kunt je beperken tot de deurknoppen en de handgrepen van je lades en kasten. Maar een spiegel met een gouden of zilveren lijst is pas echt een eyecatcher. Een andere mogelijkheid vind je in losse elementen van edelmetaal. Je kunt ze in een vitrinekast plaatsen. Maar ze mogen ook gewoon los op het dressoir of de schoorsteenmantel. Het is niet nodig om goud bij goud en zilver bij zilver te houden. Het geeft juist een mooi effect om de metalen door elkaar heen te gebruiken. Houd als stelregel aan dat je op vorm sorteert en niet op metaalsoort.

Huiselijk: zachte stoffen en materialen
Zwart kan streng en dominant overkomen. Om je interieur toch huiselijk te houden, zet je zachte materialen in. Lekker strooien met kussentjes op de velvet zwarte XL hoekbank. Of een fijn hoogpolig tapijt op de vloer draperen. Een originele oplossing is het ophangen van wandkleden. Er zijn talloze prints op de markt waarvan er altijd wel één aansluit bij jouw smaak. Een portret met een uitdagende blik, een abstract lijnenspel of een effen ontwerp met een ruwe textuur, je kunt er alle kanten mee op.

Hang een wandkleed horizontaal op en je maakt de muur optisch langer. Dat is niet alleen prettig voor op Funda, je woonkamer voelt ook een stukje groter aan.

Warm: spelen met verlichting
Met zwart als overheersende kleur in je design is warme, gele verlichting een aanrader. Cool white led verlichting in al je lampen komt kil over in combinatie met zwart. Er zijn natuurlijk plekken in huis waar je graag zit te lezen of te puzzelen. Daar is sfeerverlichting niet functioneel. Een losse leeslamp, bureaulamp of afzonderlijk geschakelde bedlampjes bieden hier uitkomst.

Verlichting kan ook op wat minder traditionele wijze worden ingezet. Denk aan led strips en neon letters op de wand. De accenten die je hiermee aanbrengt geven diepte aan het mysterieuze zwart.

Ook de lichtinval van buiten speelt een belangrijke rol. Met raambekleding als shutters of jaloezieën geef je sturing aan het invallende zonlicht. Kies kleuren als wit en ecru voor deze zonwering. Dat is goed om het zonlicht te reflecteren en de warmte buiten te houden op de heetste dagen.

Stoer: industrieel design
Zwart speelt een voorname rol in een van de populairste woontrends: industrieel. Bakstenen muren. Hoge plafonds en ramen. Pijpleidingen en constructies vol in het zicht. Stoere metalen hanglampen. Dat zijn enkele van de kenmerken. Het zwart wordt hier gecombineerd met grijs, antraciet en wit. Ruwe materialen als beton en staal geven je living een robuuste sfeer. Maar je wilt niet het gevoel hebben dat je in een fabriekshal woont. Hoor je de machines al bonken? Met houten elementen maak je het weer wat huiselijker. Een leren kussen en een zachte poef hier en daar, bieden nog wat extra variatie. Hoe aantrekkelijk je een industrieel interieur ook vindt, je wilt wel graag thuiskomen in een gezellig huis.

Natuurlijk: bloemen en planten
Planten en bloemen zijn levende materialen. Ze vragen wat verzorging maar geven daar veel voor terug. Het groen van de bladeren past goed bij een zwart interieur. En bloeiend komt daar nog een heel kleurenpalet bij. Je vensterbank vol zetten met begonia’s, acacia’s, varens en bananenplanten houdt ook de zon buiten zonder dat de jaloezieën dicht hoeven. De koelte die het groen brengt op hete zomerdagen is mooi meegenomen. Het contrast van het natuurlijke groen en het stoere zwart is uitdagend creatief.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Woninginrichting?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist