PVC vloeren

Waar moet je op letten?

Over  het  algemeen  wordt  met  een  PVC  vloer een  vloer  bedoeld  die  bestaat  uit  stroken  of tegels  van  polyvinylchloride;  ook  wel  vinyl  of PVC genoemd. Er  is dus eigenlijk geen verschil tussen  PVC  en  vinyl,  alleen  wordt  met  vinyl vaak  een  kamerbrede  vinylvloer  bedoeld  en met PVC een vloer van stroken of tegels.

Vaak lijkt een PVC vloer sprekend op een echte houten  of  stenen  vloer,  maar  er  zijn  ook diverse  PVC  vloeren  op  de  markt  met  een fantasiedessin.  Ook  metaaldessins  of  textielontwerpen  komen  voor.  PVC  en  vinyl  kunnen in  twee  producttypes  ingedeeld  worden:  heterogeen en homogeen vinyl of PVC.




Verschil homogeen en heterogeen PVC
Homogeen PVC bestaat uit één laag vinyl en is niet bedrukt. Het dessin ontstaat door het productieproces. Heterogeen PVC is daarentegen opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of juist verend), een drager zoals glasvlies, een printlaag met het dessin en een beschermlaag. Veel vinylvloeren zijn voorzien van een PUR !nish die de vloer eenvoudiger te onderhouden maakt. Het vuil hecht minder snel, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Waarom kiezen voor PVC
De voordelen van een PVC vloer zijn divers. Zo bieden de tegels en stroken een enorme "exibiliteit in zowel ontwerp als installatie. Door dessins of kleuren te combineren of in legpatroon te variëren kan elke keer weer een andere en dus persoonlijke vloer ontworpen worden. Zo kan een strook niet alleen in een halfsteensverband geïnstalleerd worden, maar ook in bijvoorbeeld derde steensverband, wildverband of in een elegante visgraat. Vooral het visgraatpatroon beleeft een revival en komt voor in vele vormen. Van een elegante visgraat met smalle stroken tot een stoere variant met grote en brede stroken.

Diverse leveranciers van PVC vloeren bieden een vloerplanner als service aan. Hierin kunt u digitaal experimenteren met de vloer van uw keuze. U kiest een foto van een ruimte – of bij enkele vloerplanners kunt u zelfs uw eigen foto uploaden – en kiest de vloer van uw keuze. Vervolgens kunt u diverse installatiemethodes uitproberen om zo tot uw favoriete ontwerp te komen. Een woninginrichter weet uiteraard ook alle mogelijke installatiemethodes en kan u daar natuurlijk bij helpen.  Doordat PVC stroken en tegels verpakt zijn in dozen, zijn deze vaak makkelijk op de plek te krijgen waar ze gebruikt worden. Ook ontstaat bij de installatie van een strook of tegel vaak minder snijverlies dan wanneer men een baan van bijvoorbeeld 2 of 4 meter breed installeert.

Net als een vinylvloer kan het meeste PVC zeer goed toegepast worden op vloerverwarming. Door de geringe warmteweerstand wordt de warmte goed doorgelaten en haalt men het hoogste rendement uit de verwarmingsinstallatie. Daarnaast is een PVC vloer eenvoudig te onderhouden. De vloer goed stof- en vlekvrij houden is genoeg, vooral als deze gecombineerd wordt met een geschikte entreemat. De vloer kan dan vele jaren meegaan.

Verschillen in PVC
Er zijn ontzettend veel aanbieders van PVC vloeren op de markt, maar wat zijn de verschillen? Natuurlijk zijn er variaties in uiterlijk van de vloeren. Zo is het ene eikendessin niet het andere. Er kunnen verschillen zijn in kleur, noesten, tekening en ga zo maar door. Ook het reliëf – ook wel embossing genoemd – kan "ink verschillen. En juist het reliëf is belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van een vloer. Je kunt
nog een zo mooi plaatje hebben; als het reliëf er niet bij past, sla je letterlijk de plank mis. Sommige producenten maken stroken met ‘in register embossing’. Dit betekent dat het reliëf
de print volgt. Als je dan een noest in het ontwerp ziet, kun je hem in het reliëf voelen. Dit maakt dat de strook er extra natuurgetrouw uitziet. Of het nu een in register embossing is of een reguliere embossing, feit
is dat het plaatje en het reliëf op elkaar afgestemd moeten zijn, zodat het één mooi geheel vormt. En in dit geval is dieper niet altijd mooier of beter. Hoe dieper de embossing, hoe meer vuil er in komt te zitten
en of dat nu mooi is? Bij sommige houtdessins past subtiel bovendien veel beter dan een robuust en extra diep reliëf.
Naast het dessin en het reliëf van een strook of tegel, bieden veel aanbieders ook een v-groef. Hierbij wordt de omtrek van de strook of tegel extra benadrukt door deze van een afgeschuinde kant te voorzien. Als je dan twee stroken of tegels tegen elkaar aan legt, ontstaat een v-vormige groef die extra diepte aan de individuele stroken of tegels geeft. Bijsommige producenten is een v- groef standaard, sommige bieden het helemaal niet aan en andere producenten doen het alleen als het bij het ontwerp aansluit. Hierbij geldt dat je het beste kunt kiezen wat je mooi vindt en wat bij jouw interieur past.

Een ander belangrijk verschil is hoeveel verschillende stroken of tegels een dessin telt. Bij sommige PVC leveranciers zijn er van een houtdessin bijvoorbeeld slechts 6 verschillende stroken (dezelfde kleur e.d. maar
een andere tekening). Als je dan een vloer in bijvoorbeeld een woonkamer installeert, dan zie je ongetwijfeld dezelfde strook een aantal keer terugkomen en dat kan "ink ergerlijk zijn. Bij andere leveranciers is het aantal verschillende stroken of tegels per dessin hoger, waardoor minder herhaling zichtbaar is. Een enkele leverancier geeft zelfs aan vrijwel nooit twee dezelfde stroken te leveren, waardoor er geen herhaling zichtbaar zal zijn in een vloer. Tot slot zijn er qua uiterlijke verschillen natuurlijk nog het formaat: van groot tot klein en van breed tot smal. De tegels en stroken komen in allerlei maten. Zo zijn er stroken
beschikbaar van maar liefst 1,5 meter lang en zijn er betontegels van 1 bij 1 meter. Tegels die normaal niet te tillen zouden zijn, maar in PVC prima vervoerd én geïnstalleerd kunnen worden.

Tec hnis c he v er s c hillen
Ook in het product zelf zijn verschillen te ontdekken. Het eerste kwam vrij vroeg in dit artikel al aan bod, namelijk het verschil tussen homogeen en heterogeen PVC. Omdat heterogeen PVC het meest aangeboden wordt – een strook of tegel is hierbij opgebouwd uit meerdere lagen, focussen we ons in dit artikel op heterogeen PVC. Finish en beschermlaag De eerste tip die we kunnen geven is: let in ieder geval op of het PVC voorzien is van een PUR !nish. Deze zorgt ervoor dat de vloer  eenvoudig te onderhouden is en ook langer meegaat. Onder de PUR !nish zit een transparante beschermlaag. De dikte hiervan varieert en bepaalt voor een groot deel hoe zwaar de vloer belast kan worden. Leg je de vloer in de slaapkamer en loop je hier altijd op je sokken? Dan heb je in theorie een minder dikke beschermlaag nodig dan wanneer je hem in de  oonkamer legt waar ook de hond rondloopt. De dikte van de beschermlaag loopt van circa 0,3 mm tot 0,7 of zelfs 1,0 mm.

Deze laatsten worden veelal commercieel
toegepast – in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Voor een woning is een dikte van 0,3 of 0,4 mm vaak ruim voldoende. Dimensiestabiliteit Een ander belangrijk punt aan PVC is de dimensiestabiliteit van het materiaal. Hiermee wordt bedoeld of het materiaal krimpt. Elk PVC werkt een klein beetje, maar hierin zitten wel aardige verschillen. Het krimpen van een strook of tegel gebeurt vaak na installatie en dan ontstaan naadjes die je natuurlijk liever niet krijgt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Vloeren?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist