Brandveilig wonen

belangrijk voor iedereen

Een van de grootste nachtmerries voor elke huiseigenaar is die van een brand. Gelukkig komen huisbranden steeds minder vaak voor dan vroeger, maar dit is niet iets wat vanzelf gaat. Om volledig brandveilig te kunnen wonen moeten er behoorlijk wat voorzorgsmaatregelen genomen worden. De regelgeving is door de jaren heen ook nogal veranderd in positieve zin, waardoor de risico’s op een brand ook kleiner zijn geworden. Als woningeigenaar kom je vaak in een vroeg stadium al in aanraking met het Bouwbesluit 2012. Dit is een document waarin diverse normen en richtlijnen staan met betrekking tot de brandveiligheid. Om hieraan te voldoen kun je zelf aan de gang gaan of kun je gebruik maken van een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van brandveiligheid.

Brandveiligheid is complexer dan dit op het eerste gezicht lijkt
Het onderwerp brandveiligheid lijkt op het eerste gezicht soms eenvoudiger dan het is, want er komt nogal wat bij kijken. Brandveiligheid kan opgedeeld worden in een aantal categorieën. De eerste categorie is de brandpreventie. Bij brandpreventie kun je denken aan alle maatregelen die je neemt om ervoor te zorgen dat een brand voorkomen wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opslag van brandgevaarlijke spullen, maar ook veilige stopcontacten en het vermijden van waterbronnen rondom de stroomvoorziening. Sommige van deze maatregelen worden bij de bouw al toegepast en sommige kunnen in een later stadium worden toegepast. Naast brandpreventie is er ook nog brandbestrijding. Onder brandbestrijding valt de blusapparatuur waaronder brandblussers en een droge blusleiding, maar ook zaken zoals brandvertragende deuren of geïmpregneerd meubilair. Als laatste onderdeel is er nog de brandescalatie of alarmering. Hieronder vallen alle maatregelen en hulpmiddelen die zich richten op het kenbaar maken dat er een vuurhaard is, aan aanwezigen in het pand en aan de hulpdiensten. Een voorbeeld hiervan zijn zogenaamde NEN 2555 rookmelders.

Gespecialiseerde bedrijven helpen met advies op maat voor een brandveilige situatie
Het bouwbesluit 2012 is zeer behulpzaam en er staan per pand specifieke regels in met betrekking tot apparatuur om te gebruiken en specifieke instructies met betrekking tot vluchtwegen en dergelijke. Toch is het vooral voor veel particulieren soms lastig om deze verantwoordelijkheid helemaal zelf te dragen. Brandbeveiligingsbedrijven kunnen dan ook helpen bij het advies geven op het gebied van de brandveiligheid. Daarnaast kunnen deze bedrijven ook voorzien in de installatie van blusapparatuur en alarmeringssystemen. Vaak kunnen er onderhoudscontracten worden afgesloten, zodat alle apparatuur regelmatig gekeurd wordt en alles in orde is voor zowel de brandweer, de verzekering en natuurlijk boven alles: de veiligheid van de bewoners.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Veilig wonen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist