Vijverkalender

Wat te doen in ieder seizoen?

Vijverkalender, Wat te doen in ieder seizoen?

Een vijver kan je niet het hele seizoen op dezelfde manier onderhouden. Ieder seizoen vraagt om andere verzorgingsmaatregelen. Geen zorgen, wij gaan je hierbij helpen door de belangrijkste tips per seizoen te geven. Door deze tips te volgen is jouw vijver het gehele jaar veilig en goed onderhouden.

De lente
We beginnen bij het seizoen waar de vijver weer tot leven komt. Hier krijg je het advies van maart tot aan mei. Dit is het belangrijkste onderhoud seizoen en daarom belangrijk om meteen het juiste onderhoud aan je vijver te verrichten. 

Onderhoud
Heb je de vijverpomp en het vijverfilter tijdens de winter uitgeschakeld? Dan is dit de tijd om alles weer aan te sluiten, tenzij de temperatuur onder de 6 graden blijft. Heb je de vijver hulpmiddelen in de winter aan laten staan controleer ze dan even voor de zekerheid. Nu de vijver hulpmiddelen weer zijn ingeschakeld is het tijd om naar de natuurlijke middelen te kijken; zuurstofplanten. Controleer je planten regelmatig en probeer ze onder de 15-20 cm van het wateroppervlakte te houden, onder andere ter voorkoming van draadalgen. Het gevolg van draadalg is dat het je zuurstofplanten hindert en je water groener maakt, daarom is het verstandig om dit te voorkomen. Nu je vijver weer het nodige onderhoud krijgt en de vissen actiever worden is het verstandig om het voeren van je vissen weer rustig op te gaan bouwen.

De zomer
De zomer staat in het teken van het groeiseizoen. Nu de vissen weer actief zijn en alles in volle bloei staat is het belangrijk om de vijver goed te onderhouden zodat je kan blijven genieten van jouw vijver.

Onderhoud
Probeer tijdens de zomermaanden regelmatig de vijverpomp en het vijverfilter te controleren of ze niet verstopt zitten. Dit is belangrijk voor de helderheid van het water. Geloof het of niet tijdens de zomer kan er veel neerslag vallen en daardoor loopt de waterhardheid terug. Met als gevolg dat de zuurstofplanten minder hard groeien oftewel minder gaan functioneren, ook is de kans groter op draadalg. Zorg er daarom voor dat je de waterhardheid verhoogd. Tijdens de zomer is het ook van belang dat je de zuurstofplanten blijft controleren. Snoei zuurstofplanten regelmatig, zodat ze voldoende ruimte houden om te blijven groeien.

De herfst
Het einde van het groeiseizoen is aangebroken en de wintervoorbereidingen treden aan. Ook dit seizoen is belangrijk, omdat je vijver met goed onderhoud weer moeiteloos kan starten in het nieuwe jaar.

Onderhoud
In dit seizoen vallen er veel bladeren van de bomen die onder andere in je vijver terecht komen. Wanneer de bladeren zich gaan ophopen kan de vijver last krijgen van draadalgen met als gevolg een groene vijver. Daarom is het verstandig om de bladeren uit je vijver te halen of een net te spannen die dit tegengaat. Ook in de herfst valt er over het algemeen veel neerslag in de vijver. Houdt daarom de waterhardheid goed in de gaten om te voorkomen dat de zuurstofplanten niet meer groeien. Net voor de winterperiode kan je besluiten om de waterpomp en het vijverfilter af te sluiten om schade te voorkomen. Tot slot is het verstandig om je waterplanten te snoeien en onnodige planten weg te halen, zo kan je voorbereidt de winterperiode in gaan.

De winter
Nu de plantengroei stil ligt en de vissen bijna tot geen activiteit vertonen is dit voor jou een rustige periode. Tijdens deze periode is het verstandig om je vijver zoveel mogelijk met rust te laten. Toch moet je nog rekening houden met ijsvorming. IJsvorming kan niet veel kwaad, maar je wil wel altijd een deel van het oppervlak ijsvrij houden, gebruik hiervoor een ijsvrijhouder.

Dit was het laatste seizoen, het jaar is nu helemaal rond. Als het goed is ben je nu niet alleen goed voorbereid op het volgende seizoen maar ook op het hele jaar. Probeer de tips te volgen en ben niet bang om af en toe iets fouts te doen. Dit zijn alleen maar wijze lessen voor het volgende jaar.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist