Tuingeluk

Vier basisvoorwaarden

Wat maakt een goede tuin? Volgens ons is dat een kwestie van de juiste verhoudingen tussen verharding en groen én tussen hoog en laag.

Met vier eenvoudige basisvoorwaarden kan iedereen op eigen wijze het tuingeluk ervaren. Een tuin is helemaal niet moeilijk en ook niet bedoeld om in te werken als u dat niet wilt. Een tuin verrijkt uw leven zolang u maar goed begint. Voldoende beplanting, voldoende hoogte, voldoende privacy en een evenwichtige energiebalans zorgen voor de tuinbeleving die feitelijk door iedereen vooraf werd verwacht.
Daarom heeft De Tuinen van Appeltern, in samenwerking met de Exclusief Geselecteerde Hoveniers, 'De vier basisvoorwaarden voor tuingeluk' opgesteld.Om bezoekers de werking van de vier basisvoorwaarden in de praktijk te laten ervaren liggen er in het inspiratiepark vier speciale belevingstuinen. Hier kunt u met eigen ogen ervaren wat het verschil in hoogte en beplanting met uw tuin én uw gevoel doet. De vier tuinen zijn allemaal even groot [5mx8m] en gemaakt van eenvoudige materialen en heel gebruikelijke planten. De Tuinen van Appeltern heeft daarmee willen aantonen dat het gevoel in een tuin niet bepaald wordt door de uitstraling of kostprijs van de bestrating en accessoires.

De vier basisvoorwaarden voor tuingeluk

1. Voldoende beplanting
Een tuin mag niet te steenachtig worden. Wij hebben een ruimtelijke behoefte aan beplanting om ons heen. Kijk maar wat er gebeurt als een terras ongezellig is. Dan worden er meteen potten met planten aangesleept om het gezellig en behaaglijk te maken. Een tuin zou maximaal voor één derde deel verhard mogen zijn, de rest zou beplanting en/of gazon moeten zijn.

2. Voldoende hoogte
Een vlakke tuin is niet spannend. U bent er heel snel op uitgekeken, omdat alles in één oogopslag te zien is. Hogere planten of haagblokken zorgen voor verrassing, beslotenheid en dieptewerking. Het is daarom ook dat wij adviseren om de helft van al uw groen hoger dan 90 centimeter te laten groeien.

3. Voldoende privacy
Een tuin moet geborgenheid bieden. U moet uzelf onbespied en veilig voelen. Mensen moeten niet zomaar binnen kunnen lopen als u heerlijk ligt te zonnen. Ook geluidsoverlast van auto's of buren moet worden bestreden. Anderzijds moet de tuin ook geen vesting worden. Daar waar u wilt uitkijken over de omgeving zou dat zeker moeten worden ingepast.

4. Een passende energiebalans
Een tuin vraagt onderhoud, dat is bijna niet te voorkomen. Maar wat u wel kunt regelen is de hoeveelheid tijd die u aan de tuin wilt besteden. Als u maar anderhalf uur per week tijd wilt uittrekken voor de tuin moet de inrichting daar op afgestemd worden. Het leuke en vaak ook onverwachte is dat dit heel goed regelbaar is.

Uitleg bij de belevingstuinen:

A. Feitelijk is dit helemaal geen tuin maar meer een verharde binnenplaats. Er is veel te veel bestrating aanwezig en de beplanting is allemaal laagblijvend.
Het gekke is dat deze 'tuin' relatief duur is, want een M² bestrating is veel duurder dan een M² beplanting.

B. Hier is de verhouding in het platte vlak al een stuk beter. De Tuinen van Appeltern adviseert om minimaal 1/3 deel van het tuinoppervlak in te vullen met beplanting. Alleen als het echt niet anders kan mag de verhouding iets afwijken. Maar dan moet het ontbrekende groen in het platte vlak wel gecompenseerd worden met klimplanten of bomen in het dak van de tuin.

C. Als de beplanting allemaal laagblijvend is, zorgt dat voor een weinig spannende aanblik. De hoogteverschillen met hogere planten en hagen zorgen voor extra spanning en dieptewerking. De tuin lijkt gewoon groter en voelt ook intiemer aan.
De Tuinen van Appeltern adviseert om de helft van de beplanting hoger te laten zijn dan 90 centimeter.

D. Met een extra verhoogd plateau [tuingedeelte] is de tuin helemaal af. Een verticale doorbreking van de zichtlijn maakt de tuin optisch groter. Bovendien wordt het meest gezellige stukje tuin - het terras - op een presenteerblaadje gelegd. Zodat het verblijf wellicht nog meer wordt veraangenaamd.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuinaanleg?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist