Je tuin duurzaam maken

5 handige tips

Vaak denken mensen bij een duurzame tuin aan moestuinen, compost en veel dieren. Natuurlijk is dit duurzaam, maar het kan ook op een simpele manier. Het gaat vaak om de kleine dingen zoals het gebruiken van regenwater en het ophangen van vogelhuisjes. Hout, tuinmeubelen, tuinverlichting; wie zegt dat dit niet duurzaam kan zijn? 2020 staat in het teken van duurzaamheid. Maar wat houdt een duurzame tuin eigenlijk in? Waar moet je op letten en welke materialen mag je gebruiken? In deze tekst lees je alles over duurzaamheid en krijg je de beste tips om jouw tuin een duurzame plek te maken. 

Tip 1: Groene vingers

Dit is natuurlijk één van de meest logische stappen die je moet ondernemen wanneer je een duurzame tuin wilt creëren: planten en bloemen. Hoe meer groen je in je tuin hebt, hoe beter de waterafvoer is. Hoe beter de waterafvoer is, hoe beter het klimaat wordt. Daarnaast trekken bloemen en planten natuurlijk insecten en dieren aan. Plant bij voorkeur inheemse soorten; dus planten die van nature voorkomen in West-Europa. Denk dan aan hortensia’s, lavendel en buxussen. Deze planten houden het namelijk al van nature goed uit in Nederland.

Tip 2: Het besparen van water

In de zomer kunnen de temperaturen aardig oplopen in Nederland. Dan wil je natuurlijk je tuin besproeien om uitdroging van de planten en bloemen tegen te gaan. Het besproeien van je tuin hoeft niet gedaan te worden met schoon drinkwater. Besproei je tuin met het water die je van de natuur hebt gekregen: regenwater! Nederland is flink rijk aan regenwater, waarom gebruiken we dit dan niet nuttig? Vang de regen op met regentonnen via je regenpijp en besproei hiermee je planten. Duurzamer kan niet!

Tip 3: Verlichting dankzij de zon

Het is handig om in je tuin tuinverlichting te hebben. Maar niet alle verlichting is duurzaam. Sterker nog, alleen solar-verlichting is écht duurzaam. Bij solar-verlichting is het namelijk zo dat een kleine ingebouwde zonnecollector, de energie van de zon kan opslaan. Dat betekent dat de lampen op zonne-energie branden! De lichtsensoren zorgen ervoor dat de verlichting aangaat wanneer het donker wordt. Super handig!

Tip 4: Duurzame tuinmeubelen

In de meeste gevallen zijn tuinmeubelen gemaakt van plastic of kunststof. Dit is niet wat je in de duurzame tuin wilt hebben. Je kunt dan beter kiezen voor betonnen of houten tuinmeubelen. Creëer een knusse plek waar je een tuinset kan plaatsen om optimaal te kunnen genieten van je duurzame tuin. Meer tuinmeubelen vind je op Ikwiltuinmeubelen.nl.

Tip 5: Een thuis voor de vogels

Wees maar gerust. Voor een duurzame tuin hoef je niet perse varkens en koeien te houden. Met ‘dieren’ doelen we meer op vogels en insecten. Je kunt op verschillende manier ervoor zorgen dan insecten en vogels jouw tuin als hun thuis gaan zien. Zo is het voor insecten belangrijk dat er genoeg planten in je tuin staan. Voor de vogels zou je een voederplankje, een vogelbadje en een vogelhuisje kunnen aanschaffen. Als je graag zelf een vogelhuisje wilt maken, kies van voor duurzame materialen. Daarnaast is het plaatsen van een vijver, ook erg duurzaam. In de vijver kunnen plantjes groeien en een thuis bieden aan dieren zoals kikkers en vissen! 

Nu jij je tuin een stuk duurzamer hebt gemaakt, kan je trots neerploffen op je loungeset. Jij hebt je steentje in ieder geval bijgedragen!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Tuintrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist