Voorkom slaapproblemen

Door ingang wintertijd

Op de laatste zondag van oktober ging de klok weer een uur achteruit en hebben we dus allemaal een uurtje langer slaap.
“Heerlijk!“ zeggen de meeste mensen. Maar niet iedereen kan ervan genieten. Wist u dat veel mensen last hebben van slaapproblemen door het ingaan van de wintertijd?

Indien u last heeft van bovenstaand fenomeen, weet u hoe vermoeiend deze periode is.

Niet alleen het verplaatsen van de tijd zorgt voor deze extra vermoeidheid, maar ook het minder aantal uren zonlicht ten opzichte van de zomer speelt een belangrijke rol bij uw gemoedstoestand.

Haarhuis & Jansen, dé slaapspecialist met vestigingen in Almelo en Nieuwegein, onderzocht het fenomeen Wintertijd en komt met 6 handige tips om u makkelijker aan de wintertijd te laten aanpassen.

Voordat we met tips komen, leggen we graag eerst uit waarom zomer- en wintertijd eigenlijk zijn bedacht.

Een klein stukje geschiedenis
De Britse aannemer William Willet realiseerde zich in de zomer van 1905 dat een groot deel van de bevolking nog lag te slapen terwijl het al lang dag was. Hij zag grote economische- en praktische voordelen van het invoeren van de zomertijd. Zo gaat het verhaal dat hij er enorm van baalde dat hij zijn potjes golf in de avond te vroeg moest afbreken vanwege het donker worden. Hij heeft de rest van zijn leven geprobeerd om een zomertijd te introduceren in Groot-Brittannië, maar het waren de Duitsers die als eerste de zomertijd invoerden. Dit gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog als maatregel om kolen te besparen in oorlogstijd. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 70 landen die de klok 2x per jaar verzetten, vanwege energiebesparing. Een goede zaak als je bedenkt dat in deze 70 landen bijvoorbeeld de lampen een uurtje later worden aangezet.

Wat kunt u doen om makkelijker de donkere maanden van de winter in te gaan?

Hier 6 slaaptips:
1 Niet uitslapen
2 Probeer wat meer te bewegen overdag
3 Eet gezond en op tijd
4 Kijk eens kritisch naar uw bed
5 Begin op tijd met de voorbereiding van uw slaap
6 Drink overdag voldoende water

1.Niet uitslapen
Laten we beginnen met duidelijkheid: De wintertijd is de standaardtijd. In de zomer wordt de klok vooruit gezet en in de winter dus weer achteruit, terug naar de “originele” tijd. Onze lichaam en geest zijn gek op regelmaat. Ga daarom liever in de avond een uur later naar bed en ga uit bed op het tijdstip dat je normaal ook doet. Je zult merken dat deze regelmaat al een eerste stap is naar een hele snelle gewenning van aangepaste tijd.

2. Probeer wat meer te bewegen overdag
Het liefste in de ochtend. Want door beweging (bijvoorbeeld sporten of wandelen) maakt je lichaam de stof Endorfine aan. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en zorgt ervoor dat je je energieker en opgewekter voelt. Bovendien vermindert het stress en dat is wel zo fijn tijdens de eerste donkere dagen…

3. Eet gezond en op tijd
Het liefste niet te zwaar. Een heerlijke dikke steak op zijn tijd is geweldig (voor de vleesliefhebbers :), maar makkelijk verteerbaar eten zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap komt. Probeer de eerste dagen van de wintertijd extra groenten en vis te eten. Bovendien zorgt de afname van daglicht ervoor dat we een hogere behoefte krijgen aan snacken. Overgewicht ligt dus op de loer in de wintertijd!

4. Kijk eens kritisch naar uw bed
Vooral de mensen die al minder goed slapen hebben extra moeite met de wintertijd. Denk daarom eens goed na hoe u ook alweer dit bed heeft gekozen. Was het omdat u deze zo mooi vond? Was het een aanbieding en heeft u zich laten verleiden door de lage prijs? Of is het bed geadviseerd door een echte beddenspeciaalzaak en is uw bed dus geschikt voor uw lichaamsbouw en slaapgewoontes? Investeer in een goed bed. Dit zorgt voor een veel betere slaap en dus beter leven.

5. Begin op tijd met de voorbereiding van uw slaap
Dim uw lichten in de woonkamer of vervang ze door ontspannende (geur)kaarsen, leg uw telefoon en/of tablet op tijd aan de kanten (vooral blauw licht zorgt voor moeilijker in slaap vallen). Kijk niet te lang tv, maar neem bijvoorbeeld een ontspannen bad. Een goed begin van de slaap is het halve werk!

6. Drink overdag voldoende water
Want het drinken van water heeft een reinigend effect en daarnaast houd je door het drinken van water voor het slapen gaan je hormonen, spieren, gewrichten en energie in balans.


Punt 4: Kijk eens kritisch naar uw bed
Tenslotte willen we nog heel even terug komen op punt 4, uw bed.

Wij krijgen wel vaker de vraag wanneer een winkel volgens ons een echte slaapspeciaalzaak is.  

Een echte beddenspecialist is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in bedden en aanverwante slaapartikelen. Ga dus niet naar de eerste de beste winkel die “ook bedden” verkoopt naast artikelen die niets met slapen te maken hebben (bijvoorbeeld servies en/of woonaccessoires). Laat u ook niet verleiden tot een “koopje” of een aanbieding. Winkels die bedden proberen te verkopen met de laagste prijs of hoogste korting zijn per definitie geen speciaalzaak. Laat u liever informeren door mensen die verstand van slapen hebben. De adviseur zal uw verhaal aanhoren en een eerlijk advies geven. Bedden zijn van vitaal belang voor uw gezondheid. Een goed bed is zeker niet goedkoop, al is het niet zo dat het duurste bed per definitie het beste voor u is.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Slaapkamertrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist