Onderzoek Auping

Nederlander kent reden zomertijd niet

Langer genieten van zomerse avonden, extra arbeidstijd voor boeren of het terugdringen van depressiviteit: ruim vier op de tien Nederlanders (41%) weet niet wat de daadwerkelijke reden is van de invoering van de zomertijd, die op 28 maart weer ingaat. Bijna een kwart (23%) heeft het liefst dat de zomertijd wordt afgeschaft. Ze raken erdoor vermoeid of uit hun ritme. Dit blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek van beddenfabrikant Auping onder 819 Nederlanders.

De zomertijd is in 1977 opnieuw ingevoerd om tijdens de oliecrisis energie te besparen. Dit gegeven is slechts bij iets meer dan de helft van de Nederlanders (59%) bekend. Vooral vijftigplussers (71%) weten de werkelijke reden te noemen. Jongvolwassenen (tot 35 jaar) daarentegen, kennen de achterliggende gedachte van de zomertijd vaak niet (61%). Ook kan ruim een op de vijf (21%) Nederlanders niet vertellen of de klok op de laatste zondag van maart nu een uur voor- of achteruit gaat.

Verstoord ritme
Het uurtje minder slaap bezorgt veel Nederlanders klachten. Bij vrouwen leidt het ingaan van de zomertijd tot een verstoord ritme (25%) en vermoeidheid (26%) in de week dat de klok vooruit wordt gezet. Veel mannen (30%) vinden dit maar aanstellerij. De meeste Nederlanders passen hun slaapgedrag niet aan bij invoering van de zomertijd. Slechts 14% geeft aan iets langer op bed te blijven liggen, 8% geeft de voorkeur aan iets vroeger naar bed gaan.

Plakkerige partner
De ingang van de zomertijd luidt de lente in met warmere temperaturen. Hoewel Nederlanders uitkijken naar zachter weer, geven zij aan dat teveel warmte hun slaap negatief beïnvloedt (44%). Ruim een kwart (27%) heeft het vaak te warm in bed. Met name het zweten in bed door zomerse temperaturen houdt mensen wakker (32%). Vooral mannen (63%) transpireren in de zomer meer dan in de winter. Een klein deel van de vrouwen (6%) ergert zich aan hun plakkerige partner.

Toch lijken Nederlanders niet altijd bewust te zijn van de gevolgen van teveel warmte. Een op de vier Nederlanders (24%) denkt jaarlijks minder dan tien liter vocht te verliezen in zijn slaap. In werkelijkheid is dat 120 liter.

"Mensen onderschatten het belang van goede ventilatie zodra het warmer wordt," zegt Prof. Dr. Coenen, als slaaponderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de Nederlanders nooit de slaapkamer lucht door een raampje open te zetten. Goede ventilatie van bed en slaapkamer is echter belangrijk. Niet alleen voor een behaaglijke temperatuur tijdens de nacht, maar zeker ook voor een goede en hygiënische nachtrust. Voor een optimale nachtrust, moet het lichaam zijn warmte namelijk goed kwijt kunnen. De transpiratie die daarbij vrijkomt, wordt voornamelijk opgevangen door de matras. Een bedbodem met een open structuur draagt bij aan goede ventilatie."

Over het onderzoek
Het onderzoek is door onafhankelijk onderzoeksbureau Blauw Research uitgevoerd in opdracht van Koninklijke Auping bv. Aan dit onderzoek heeft een representatieve groep van 819 Nederlanders vanaf 18 jaar meegedaan.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bedden?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist