Onderzoek Auping

18% Nederlanders blijft wakker voor winterspelen

Door het tijdsverschil met Vancouver worden veel Olympische wedstrijden de komende weken 's avonds en 's nachts uitgezonden. Bijna driekwart van de Nederlanders (74%) is van plan de Spelen te volgen, een op de vijf (18%) blijft er zelfs voor wakker. Vrouwen (65%) slapen liever door. Het gevaar tijdens een curlingwedstrijd in slaap te sukkelen, neemt men voor lief. Dat blijkt uit onafhankelijk, representatief onderzoek onder 819 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van beddenfabrikant Auping. Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) kijkt TV vanuit bed. Zij klagen soms over lichamelijke ongemakken. Volgens ergonoom prof. dr. ir. Richard Goossens zijn een aantal daarvan gemakkelijk te voorkomen.

Veel Nederlanders gaan makkelijk om met de late uitzendtijden. De dag na een belangrijke Olympische wedstrijd wat later opstaan, is voor 22% heel begrijpelijk. Zo'n 8% van de mannen gaat zelfs zo ver dat ze vinden dat hun baas niet moet zeuren als ze de volgende dag later op het werk verschijnen. Ook jongeren (tussen 18 en 35 jaar, 9%) zien er geen probleem in om wat later te beginnen. Vrouwen zijn het daar totaal niet mee eens.

"Curling meest slaapverwekkend"
Schaatsen (44%) en bobsleeën (20%), sporten waarbij Nederland medaillekansen heeft, zijn populair. Bij ouderen (vijftig jaar en ouder) zijn vooral schaatsen en kunstrijden in trek; jongeren kijken naast schaatsen graag naar bobsleeën en snowboarden. IJshockey wordt vooral door mannen gevolgd (14% tegen 4% van de vrouwen), vrouwen zijn van plan naar kunstrijden te kijken (26% tegen 9% van de mannen). Dat zullen ze waarschijnlijk alleen moeten doen, want mannen (23%) vinden kunstrijden maar een slaapverwekkende sport. Curling spant daarin de kroon: 34% noemt dit slaapverwekkend. Maar ook van het kijken naar langlaufen (22%) en de biatlon (16%) krijgen Nederlanders slaap. Bijna 15% van de jongeren noemt alle Olympische wintersporten ‘slaapverwekkend'.

 

TV kijken in bed ‘gezellig'
Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) kijkt wel eens TV vanuit bed. Om zich voor te bereiden op de nachtrust (48%), omdat het comfortabel is (45%) of om het favoriete programma niet te missen (23%). Meer dan een op de tien (11%) kijkt het liefst TV vanuit bed met eten en drinken binnen handbereik. "TV kijken voor het slapen is gezellig," zegt dan ook 56%, al storen vrouwen (23%) zich wel eens aan hun zappende partner als ze willen slapen. Bijna tweederde van de mannen (64% tegen 47% van de vrouwen) wil voor het slapengaan nog even snel het nieuws volgen of teletekst kijken. Ook vijftigplussers (61%) kunnen niet slapen zonder zich nog even snel op de hoogte te stellen van het nieuws. Zij blijven ook vaker wakker voor een belangrijke gebeurtenis, zoals het verslag van een ramp of een live-uitzending.

Ideale houding
Bijna vier op de tien Nederlanders (37%) kijkt langer dan een half uur TV op bed, meer dan de helft (57%) valt tijdens het kijken wel eens in slaap. Een stijve nek, schouderklachten of last van de rug: voor 12% heeft dat lichamelijke gevolgen. "Mijn bed is niet prettig om er lang in naar TV te kijken," geeft 18% aan. Zo'n 39% zou graag een verstelbaar bed willen hebben.

De meeste Nederlanders kijken liggend met een kussen onder het hoofd vanuit bed naar de TV (63%). Ook leunend kijken met kussens in de rug (25%) is populair. Bijna drie op de tien (29%) leunt achterover in een verstelbaar bed. "Uiteindelijk is het goed ondersteunen van het gehele lichaam de beste manier om langdurig vanuit bed TV te kunnen kijken," zegt ergonoom Richard Goossens. "Als er langer dan een half uur wordt gekeken, kunnen lichamelijke ongemakken optreden. Vooral als je vervolgens ook nog eens in slaap valt. Door met de rug te steunen op alleen een kussen, schuift men langzaam maar zeker het bed uit. Met een goed verstelbaar bed kan je dit voorkomen en kun je een comfortabele TV-houding in bed instellen."

Top 5 meest slaapverwekkende sporten
1. Curling (34%)
2. Langlaufen (22%)
3. Biatlon (16%)
4. Kunstrijden (13%)
5. Skeleton (sleeën op de buik) (12%)

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bedden?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist