Beluga matrassen

Gellness


‘Onvergelijkbaar slaapcomfort’ op een Gellness® matras betekent dat aan het fabriceren van de matras ook een onvergelijkbaar productieproces vooraf is gegaan. Daarbij zijn unieke materialen gebruikt. Zonder een goed doordachte combinatie hiervan, zou echter ieder afzonderlijk onderdeel minder waard zijn. Toch gaan we in dit achtergronddocument wel op de aparte materialen in, om ze aan het eind weer samen te voegen tot één – met geen enkele andere matras te vergelijken – fundament voor uitstekende nachtrust.

 

 

Gellness®

Gellness® is geen gloednieuw product, maar verschijnt nu wel voor het eerst op de consumentenmarkt. Patenthouder is het Duitse Bayer, dat deze polyurethaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontwikkelde. De gel moet zeker niet worden verward met gelatine. Het laatstgenoemde is een product waaraan stoffen zijn toegevoegd die de gelatine hun specifieke verschijningsvorm geven, bijvoorbeeld water voor het overbekende ‘drilpuddinkje’. Die stoffen kunnen er echter ook uit wanneer de gelatine wordt verwarmd. De gelatine wordt dan vloeibaar of – in het andere uiterste – droogt uit. Bovendien kan gelatine altijd nog met andere stoffen worden gemengd.

Dit alles geldt niet voor de gel (polyurethaan) waarvan Gellness® is gemaakt. Eenmaal gefabriceerd behoudt het product zowel zijn vorm als zijn samenstelling. Er kan niets meer, maar dan ook niets meer uit. Gellness® is ondoordringbaar voor bijvoorbeeld water, dranken en alle vormen van lichaamsvocht, waaronder transpiratie en urine. Ook huisstofmijten kunnen zich er niet in nestelen. Natuurlijk kan het oppervlak wel vuil worden. Een speciaal onderhoudsdoekje is voldoende om de gel dan weer schoon te maken. Het vuil kan immers niet doordringen in het materiaal en blijft er dus altijd -verwijderbaar- bovenop liggen.

 

Geen weekmakers

Aan het productieproces komen geen giftige stoffen te pas, dus ook geen weekmakers. Gellness® heeft zijn weke eigenschappen al van zichzelf. Het product is door onafhankelijke instanties uitgebreid getest en volkomen in orde bevonden. Het heeft het zogeheten ‘ÖKO TEST 100 klasse 1 Certificaat’. Dit is het hoogst haalbare certificaat op het gebied van veiligheid van dit soort producten. Het betekent dat kinderen tot 36 maanden met Gellness op alle mogelijke manieren in aanraking kunnen komen – huidcontact, bijten, likken enzovoort – zonder dat het mogelijk is om er ook maar enig nadeel van te ondervinden.

 

Vormstabiliteit

Gellness® heeft een zeer hoge vormstabiliteit. Waar de meeste gels na ongeveer 6000 drukcycli beginnen te vervormen, doet Gellness® dat pas na meer dan 300.000 drukcycli. Vertaald naar de toepassing in de matras, komt dat erop neer dat de gel toplaag sowieso langer meegaat dan de rest van de matras, en vele malen langer zijn vormstabiliteit behoudt dan de eigenaar van de matras er ooit op kan liggen. Deze vormstabiliteit is ook een van de voornaamste redenen waarom Beluga Luxury deze Gellness® in matrassen verwerkt. Door de unieke structuur van de 3 centimeter dikke gellaag – rijen vierkante torentjes, een ontwerp van Beluga – reageert het materiaal onder druk steeds in alle richtingen: driedimensionale drukverdeling. In vrijwel iedere andere matras, behalve uiteraard in waterbedden, worden de materialen samengedrukt. Bij Gellness® is dat onmogelijk. Het materiaal kan niet worden samengedrukt, het lichaam wordt door de matras optimaal ondersteund en het bed blijft altijd zacht en comfortabel aanvoelen. De kans op wakker worden met spierpijn omdat men ‘verkeerd gelegen’ heeft, wordt door de uitstekende drukverdeling dan ook aanzienlijk verkleind.

 

 

Goede thermische eigenschappen

Gellness® heeft zeer goede thermische eigenschappen. Omdat het de temperatuur goed geleidt, bevordert het zowel metabolisme als bloedcirculatie tijdens de slaap. Mede vanwege de torentjesstructuur zal de gel nooit te warm worden. Er blijft immers altijd ruimte voor lucht en dus voor ventilatie. Een Gellness® matras bestaat dan ook voor 36 procent uit luchtkanalen tussen de geltorentjes.

 

Ten slotte

Deze achtergronden begonnen met de constatering dat Gellness® geen gloednieuw product is. Het materiaal is de afgelopen 20 jaar al veelvuldig toegepast in de medische wereld. Daarbij kan gedacht worden aan decubitusmatten (tegen doorliggen) en operatiematten (waarop patiënten tijdens een operatie liggen). Ook wordt Gellness® al gebruikt in rolstoelen (armsteunen en zittingen) en in enkele merken gelzadels. De toepassing in matrassen voor de consumentenmarkt, met de bijbehorende torentjesstructuur, is echter wel geheel nieuw. Het is een grote stap naar het ultieme slaapcomfort. Vooral door de combinatie met de onderliggende schuimlagen.

 

Schuimlagen

Gellness® matrassen bestaan niet alleen uit de gel toplaag, maar hebben daaronder nog twee lagen schuim. Daarover valt heel wat minder te vertellen, omdat dit al beproefde materialen zijn. Onder de gel zit een laag van 7 centimeter ‘memory’ schuim, ook wel traagschuim genoemd. Dit materiaal is oorspronkelijk voor de ruimtevaart ontwikkeld om de enorme druk tijdens de lancering over het lichaam van de astronauten te verdelen. Tot een daadwerkelijke toepassing in deze sector kwam het echter nooit. De licenties werden vervolgens gekocht door een Zweeds bedrijf, dat er matrassen van ging maken. Toen deze in 1985 op de markt verschenen, was dat een revolutie op het gebied van slaapcomfort. Tegenwoordig zijn er diverse soorten ‘memory’ schuim. Voor de Gellness® matras wordt een type gebruikt dat de eigenschappen van de gellaag ondersteunt en versterkt. De onderste laag van 12 centimeter bestaat uit high resolution schuim. De hoge dichtheid van dit materiaal biedt een solide basis voor de bovenliggende lagen. Die basis is ook nodig om het lichaam stabiliteit te geven. Zonder deze schuimlaag zouden het ‘memory’ schuim en de Gellness® toplaag hun werk niet kunnen doen.

 

De hoes

Zonder een hoes van uitgekiende materialen zouden de gel toplaag en de onderliggende schuimlagen niet het juiste slaapcomfort bieden. De hoes is namelijk essentieel voor zowel temperatuur- en vochtregulering als ventilatie. Om dat te bewerkstelligen, zijn in deze tijk drie stoffen verwerkt: een cashmere bovenlaag en een airco-afstandsweefsel als tussenlaag en katoen als onderste afwerking.

 

Cashmere

Cashmere – in het Nederlands ook geschreven als kasjmier of kasjmir – is een wolsoort die afkomstig is van berggeiten uit de Himalaya. Het gebied waar deze geiten leven, kenmerkt zich door enorme temperatuurschommelingen. Overdag kan het er tropisch warm zijn en ’s nachts Siberisch koud. De berggeiten hebben geen enkele moeite met deze klimatologische omstandigheden. Dat ligt vooral aan hun vacht. Deze heeft een buitengewoon isolerende werking, waardoor kou noch warmte in hun hevigheid tot de huid kunnen doordringen en de lichaamstemperatuur dus constant blijft. Door cashmere te gebruiken als toplaag van de matras worden koude en warme invloeden probleemloos omgezet in aangenaam slaap­comfort.

 

Airco-afstandsweefsel

Onder de cashmere toplaag van de hoes bevindt zich een uniek airco-afstandsweefsel. Deze stof heeft zeer kleine luchtopeningen die niet kunnen worden dichtgedrukt. Daardoor blijft deze laag altijd bereikbaar voor lucht en wordt uitstekende ventilatie bereikt. Bovendien wordt het risico op transpireren aanmerkelijk verminderd. De luchtopeningen zijn overigens zo klein dat ze absoluut niet hard aanvoelen. De stof van de hoes verliest door dit unieke weefsel overigens niets aan flexibiliteit en elasticiteit. De drukverdelende werking van de onderliggende Gellness® laag blijft daardoor volledig intact. Aan de andere kant is de tijk wel weer dik genoeg om de torentjesstructuur van de gellaag er niet doorheen te kunnen voelen.

 

Schoonmaken

De matrashoes kan natuurlijk vuil worden, en net als bij de gellaag is dat geen enkel probleem. Zowel de cashmere als het airco-afstandsweefsel kunnen een wasbeurt uitstekend doorstaan, zelfs op 60 graden. Met behulp van een stevige ritssluiting kan de hoes eenvoudig worden verwijderd en weer om het matras-binnenwerk worden gedaan.

 

De combinatie

Zoals in de beschrijving van de diverse materialen al her en der aangegeven, hebben al losse ‘onderdelen’ weliswaar unieke eigenschappen, maar kunnen ze niet zonder elkaar. Zonder het high resolution schuim hebben de bovenliggende lagen geen stabiliteit. Het ‘memory’ schuim is nodig om de werking van de gel toplaag te ondersteunen en versterken. Bij gemis aan een goede, temperatuur- en vochtregulerende tijk biedt het binnenwerk van het matras weliswaar een goede drukverdeling, maar geen ligcomfort en al helemaal geen slaapcomfort. En zonder Gellness® was deze nieuwe matras niets meer dan een variant op al gekende thema’s. De unieke combinatie van alle materialen daarentegen zorgt uiteindelijk voor superieur slaapcomfort.


Kijk voor meer informatie op: www.profine.be

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bedden?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist