Welke soorten jaloezieën zijn er?

En wat is er allemaal mogelijk

Ongetwijfeld heb je ze al een keer gezien: jaloezieën. Deze modieuze vorm van raambekleding is leverbaar in allerlei soorten en maten. Materialen als hout, bamboe, aluminium en PVC zijn erg populair als het gaat om deze stijlvolle jaloezieën. Maar, wat is een jaloezie? Wanneer kiezen we voor deze vorm van raamdecoratie en waarom?

Wat, wanneer en waarom?

Jaloezieën zijn een soort zonwering, waarbij met gebruik van horizontale lamellen het licht in de kamer kan worden gereguleerd. Deze lamellen kun je verder openen, of verder dichtdraaien. Daarbij is het mogelijk om met een handomdraai geen licht meer binnen te laten of nieuwsgierige buren de kans te geven naar binnen te kijken. Deze vorm van raambekleding is daarom ideaal als je veel of weinig licht in de kamer wil.

De keuzes: soorten en breedtes

Of je nu kiest voor een houten of een jaloezie van aluminium of bamboe, alle soorten hebben dezelfde functie. Het belangrijkste is om te bepalen welke het beste bij jou en de kamer past. Hang je de jaloezieën in de woonkamer waar ook al een houten tafel staat? Dan is een houten jaloezie wellicht mooier dan een van aluminium.

De lamelbreedte kent een simpele regel: hoe groter de lamelbreedte, hoe meer inkijk er is. Zo worden verschillende lamelbreedtes voor de volgende situaties gebruikt:

  • 16 tot 25 millimeter: normale lamelbreedte voor op kantoor;
  • 35 millimeter: veelal gebruikt voor kleine ramen, zoals toilet- of deurramen;
  • 50 millimeter: de meest gebruikte breedte voor woonhuizen;
  • 65 millimeter: vrijwel alleen gebruikt voor grote ramen.

Naast dit standaard rijtje wordt er ook gekeken naar de diepte van het kozijn. Zorg ervoor dat de bovenbak van de jaloezie mooi in het kozijn valt. Dit zorgt voor een mooie afwerking.

De ladderband: wanneer kies je ervoor?

Een ladderband heeft twee functies: een decoratieve en een praktische functie. De praktische functie is er om lichtgaatjes in de lamellen af te dichten. Hierdoor wordt er meer licht tegengehouden. De decoratieve functie heeft te maken met de warme uitstraling die door een ladderband ontstaat. Kies je voor een ladderkoord? Dan heb je een subtiel en rustig ogende jaloezie. Voor een ladderkoord wordt veelal gekozen als het gaat om glaslatten of als er sprake is van kozijnbalken. Met een ladderband kan de raamdecoratie wat druk lijken.

Kies je voor een ladderband? Denk dan eens aan een contrasterende ladderbandkleur te kiezen. Hiermee breng je een extra kleuraccent aan die je kunt matchen met het interieur van de kamer.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Raamdecoratie?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist