Welke raambekleding

sluit aan op jouw woonstijl?

Met raambekleding maak je iedere ruimte af. Je kunt kiezen voor functionaliteit, voor uitstraling of voor beide. Ieder soort raamdecoratie heeft unieke voordelen, maar mogelijk ook nadelen. Naast het materiaal, de kleur en soms ook het motief zal het type raamdecoratie ook een rol spelen bij het totaalaanzicht. In dit artikel geven we een beknopte beschrijving van de zes meest voorkomende soorten raambekleding, en in welke ruimte ze het beste tot hun recht komen. Ook bekijken we het voordeel van een elektrisch rolgordijn, en leggen we uit wat automatische raambekleding op maat zo bijzonder maakt.

Populaire soorten raambekleding

  1. Vitrage: De doorzichtige of half doorzichtige gordijnen zullen het invallend licht meer diffuus maken zonder de ruimte geheel te verduisteren. Ze bieden ook wat meer privacy maar sluiten niet compleet af. Vaak worden glasgordijnen, zoals ze ook wel genoemd worden, gebruikt in combinatie met overgordijnen maar dat hoeft niet. De kleur is meestal wit of gebroken wit.
  2. Overgordijnen: Dit zijn gordijnen van stof die vaak van een enkele of dubbele plooi worden voorzien, dan valt het stof mooier. Meer plooien betekent ook meer meters stof en daarmee zal de prijs ook hoger uitvallen. Dit is een traditionele raambekleding die in een hol klinkende ruimte een positief effect heeft op de akoestiek. Voor mensen met klachten aan de luchtwegen kunnen ze wellicht minder geschikt zijn omdat ze lastiger schoon te houden zijn.
  3. Rolgordijnen: Van oorsprong de standaard raamdecoratie voor kantoren, door de keuze en kwaliteit van materialen en kleuren zijn rolgordijnen nu ook zeer geschikt voor woonhuizen. Met name op slaapkamers zijn rolgordijnen populair, daarbij biedt een elektrisch rolgordijn optimaal comfort. Door het strakke aanzicht heeft een rolgordijn veel weg van een extra wand die oprolbaar is.
  4. Vouwgordijnen: Deze gordijnen van stof worden van boven naar beneden geopend, of andersom. Ze slaan een brug tussen overgordijnen van stof en rolgordijnen. Ze geven het interieur een sfeervol uiterlijk, meestal is de stof niet geheel verduisterend.
  5. Jaloezieën: Ook bekend onder de merknaam Luxaflex, deze raamdecoratie wordt verticaal geopend en gesloten met de mogelijkheid om ze in gesloten toestand (deels) te openen dankzij het lattensysteem. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen waaronder kunststof, aluminium en hout, met dikkere en dunnere latten. Reinigen kan wel een uitdaging zijn omdat de latten behoorlijk wat stof kunnen aantrekken. De materiaalkeuze maakt ze wel weer interessant voor keukens waar veel gekookt wordt.
  6. Lamellen: Heel eenvoudig gesteld zijn dit verticaal geplaatste jaloezieën, met brede stroken die elkaar overlappen. Ook hierbij zijn er twee manieren om de lamellen te openen en sluiten met variabele instelling. Voor kantelramen zijn ze niet geschikt omdat ze onder los hangen.

Spelen met kleur

Op de ruimte optisch groter te doen lijken kun je beter voor een lichtgekleurde raamdecoratie kiezen. Wanneer je verlichting in huis hebt met meerdere kleuren zoals de Philips Hue lampen zal de kleur mooi weerkaatsen op een lichtgekleurd gordijn. Met name rolgordijnen zijn hier zeer geschikt voor.

Controle over het licht

Als je volledige controle wilt hebben over het invallend licht kun je kiezen voor een verduisterend materiaal. Dat is ideaal voor op de slaapkamer, maar ook in de woonkamer biedt het optimale privacy. Omdat overgordijnen een plooi hebben zal dit gordijn aan de randen vaak niet geheel verduisteren, met rolgordijnen op maat is het wel mogelijk de gehele oppervlakte naadloos dicht te maken.

Automaat én op maat

Met name rolgordijnen lenen zich uitstekend voor automatische raambekleding op maat. Bij een elektrisch rolgordijn bevindt er zich een motor in de gordijnrails die de het gordijn kan laten oprollen of afrollen. Je kunt dit bedienen met een knop aan de wand, een afstandsbediening of met een mobiel apparaat zoals een smartphone. Een ‘slimme’ gordijnrails kan communiceren met andere huisautomatisering apparaten zoals slimme verlichting of een zelfregulerende thermostaat. Zo kun je het elektrisch rolgordijn laten sluiten als het donker wordt, en de lampen kunnen direct inschakelen. Als het rookalarm afgaat laat je de gordijnen openen zodat je direct meer zicht hebt, zonder zelf eerst op een knop te drukken. Als je op vakantie gaat stel je een geautomatiseerd programma in waardoor de woning altijd bewoond lijkt te zijn. Er zijn dus allerlei mogelijkheden met een geautomatiseerd systeem.

De reden voor een maatwerk oplossing in plaats van een standaard afmeting is vooral van toepassing op verduisterende gordijnen. Je wilt immers geen licht zien doorschijnen bij de randen, anders gaat het gewenste effect verloren. Meet dus altijd de raamkozijn nauwkeurig op, of laat deze opmeten door een specialist. De gordijnrails met motor is op elk gewenst formaat leverbaar. Houd er wel rekening mee dat bij een zeer breed venster de motor krachtig genoeg is om het rolgordijn op de juiste wijze te laten op- of afrollen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist