Binnenzonwering en raamdecoratie

Nieuwe normen kindveiligheid

Als gevolg van een aanscherping van de Europese productnorm ‘Binnenzonwering’ en twee nieuwe testnormen met betrekking op de bescherming tegen wurgingsrisico’s met koord- of kettinglussen voor kinderen, is door de fabrikanten van binnenzonwering en raamdecoratie de bedieningslengte voor raambekleding met koord of kettingbediening aangepast.

Alhoewel de norm pas eind augustus a.s. in werking treedt, hebben de meeste fabrikanten hun verantwoordelijkheid genomen en de producten die zij leveren al aangepast aan de nieuwe normen. “Fabrikanten en leveranciers van binnenzonwering en raamdecoratie leveren producten die voldoen aan een hoog niveau van veiligheid”, zegt Martin Straver, branchemanager van Romazo, de branchevereniging van gecertificeerde zonwering- en rolluikenleveranciers. “De nieuwe normen zorgen voor een nog grotere veiligheid, specifiek bij een groep kinderen in de leeftijd van 0 tot 42 maanden. Zo moeten trekkoorden en kettingbedieningen minimaal 150 cm boven de vloer hangen en zijn veel zonweringsproducten uitgerust met een zogeheten verbreekbare kettingverbinder (bedieningslus breekt binnen vijf seconden wanneer een gewicht van 6 kg wordt toegepast op de trekkoord(en)).”

Wat ogenschijnlijk een veilige situatie lijkt, kan voor een speels kind toch veranderen in een levensbedreigende situatie. Want ook veiligheid kent ‘dode hoeken’. Daarom heeft Romazo een folder gemaakt die kopers en gebruikers van raamdecoratie nog meer bewust moet maken van de risico’s die loshangende trekkoorden, kettingen, banden en koorden voor jonge kinderen kunnen vormen.

Romazo geeft onder meer de volgende richtlijnen die te allen tijde in acht moeten worden genomen:
• In alle gevallen dient het opspansysteem dusdanig gemonteerd te worden, dat de ketting of het koord onder spanning staat en er geen los hangende lus meer is;
• Houd, om wurging en verstikking te voorkomen, de koorden buiten het bereik van jonge kinderen;
• Plaats bedden, wiegen en ander meubilair uit de buurt van de koorden van raambekleding;
• Knoop de koorden niet aan elkaar. Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken of een lus vormen;
• Naast koord- en kettingbediening zijn er, ook voor specifieke wensen, diverse alternatieve bedieningsmogelijkheden op de markt. De Romazo vakhandelaar kan hierover uitgebreid informeren.

“Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar als wij ons bewust zijn van hoe die hoekjes eruit zien en wat we kunnen doen om onze kinderen er bij weg te houden, komen we een heel eind. De Romazo-folder is daarom een welkome, goede aanvulling op de veiligheid van binnenzonwering en raamdecoratie en zorgt voor een stukje bewuste kinderveiligheid in het algemeen”, aldus Straver.

Indien gewenst kunt u bij een Romazo dealer bij u in de buurt de folder opvragen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Raamdecoratie?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist