Alles over raamdecoratie

en wat je moet weten

Zijn je gordijnen aan vervanging toe of ben je net verhuisd en ga je binnenkort nieuwe raamdecoratie uitzoeken? Er is veel keuze. Om een goede keuze te kunnen maken wil je natuurlijk eerst weten wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel beschrijven verschillende soorten raamdecoratie.

 

Gordijnen

Deze vorm van raamdecoratie kennen we natuurlijk allemaal. Gordijnen heb je in allerlei soorten maten. Je kunt ze bevestigen aan een roede en ze zijn te verkrijgen in allerlei kleuren, diktes en patronen. Populair zijn tegenwoordig de inbetween gordijnen. Wat betreft dikte zitten deze gordijnen tussen normale gordijnen en vitrage in. Inkijk van buiten in niet mogelijk, maar ze zijn dun genoeg om het zonlicht binnen te laten. Wil je een lichte woonkamer maar geen inkijk, dan zijn deze gordijnen een goede keuze. 

Rolgordijnen

Een rolgordijn rol je naar beneden als je het wilt sluiten. Je bepaalt zo zelf hoeveel licht je binnenlaat en hoeveel inkijk je wilt. Er zijn verschillende soorten rolgordijnen: transparant, verduisterend of lichtdoorlatend. In de woonkamer kun je kiezen voor lichtdoorlatende of transparante gordijnen, in de slaapkamer kies je liever voor een verduisterende variant. Ook in de keuken zijn rolgordijnen populair.

Vouwgordijnen

Een vouwgordijn beweeg je van boven naar beneden om het te openen. Dit type gordijn vouwt zichzelf dan vervolgens op. Het gordijn heeft rechte banen, wat het een geheel eigen look geeft. Vouwgordijnen geven een speels effect aan je interieur.

Plissé gordijn

Dit type raamdecoratie is gemaakt van een stuk stof en kun je horizontaal open en dichtvouwen. de stof vouwt zich als een harmonica open en dicht. Plissé gordijnen zijn niet zwaar en laten veel licht door. Bediening gaat meestal met een koord.

Jaloezieën 

Deze vorm van raamdecoratie is gemaakt van aluminium, pvc, hout of bamboe. Jaloezieën bestaan uit horizontale stroken. Je kunt ze openen en sluiten met een koord en je kunt spelen met de plankjes zodat je de perfecte lichtinval creëert. Met een tweede kun je de jaloezieën helemaal omhoog trekken. Het voordeel van jaloezieën is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Daarom zijn ze vaak populair in keukens waar vaak veel vettigheid is. Ook in de woonkamer en de slaapkamer zijn jaloezieën een populaire manier van raamdecoratie.

 

Lamellen

Dit is de verticale variant van jaloezieën. Ze hangen net als bij een gordijn aan een rails en gaan horizontaal open en dicht. Net als bij jaloezieën kun je de panelen draaien waardoor je kunt spelen met de lichtinval.

Hoe kies ik de beste raamdecoratie?

Kijk goed naar de ruimte en je interieur. Welke sfeer wil je aan de ruimte geven. Bekijk foto’s en doe inspiratie op via interieurfoto’s. Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken. Verticale strepen benadrukken de hoogte van de kamer, horizontale strepen de breedte. Past het type raamdecoratie bij de stijl van je interieur. Rolgordijnen passen doorgaans beter in een modern interieur. Bij een landelijk interieur passen houten jaloezieën of vouwgordijnen. Bij een industrieel interieur passen donkere aluminium jaloezieën.

Lichtinval

Denk na over de hoeveelheid lichtinval. Wil je veel licht in de ruimte of juist wat minder. Als je veel licht in de ruimte wilt kun je het beste kiezen voor raamdecoratie in een lichte of transparante kleur. Wil je wat minder licht, kies dan voor een donkerdere kleur of verduisterend materiaal.

Waar koop je raamdecoratie?

Raamdecoratie kun je kopen in fysieke winkels, maar ook online is de keuze eindeloos. In beide gevallen is het belangrijk dat je de maten van de ramen goed opmeet, zodat je je raamdecoratie in de juist maat koopt. Meet de breedte bovenin, middenin en onderaan tussen beide muren en kozijnen en noteer de kleinste breedtemaat. Trek hier een centimeter vanaf. Dit is de maat waarin je raamdecoratie moet kopen. Houd ook rekening met de vensterbanken en verwarmingsbuizen. Meet het raam twee keer op om zeker te weten dat je geen fouten hebt gemaakt.

Standaardmaten of maatwerk?

Om het mooiste effect te krijgen kun je het beste gebruik maken van maatwerk. Houd er wel rekening mee dat maatwerk vaak een stuk duurder is dan wanneer je standaardmaten gebruikt. Als je standaardmaten gebruikt en deze bijvoorbeeld op maat zaagt, klopt vaak de uitlijning niet meer en ontstaan er zaagranden. Dit geeft een minder mooi effect.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Raamdecoratie?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist