Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat

een paar slimme tips

De woning waarin je leeft, heeft een grote impact op je gezondheid. Vooral de lucht die je thuis inademt, heeft een belangrijk effect op je lichamelijke en mentale welzijn. Dit zijn vier tips om te zorgen voor een gezond binnenklimaat:

 

  1. Zorg voor de ideale temperatuur

Wist je dat de temperatuur veel uitmaakt als het om de kwaliteit van de lucht in huis gaat? Als de temperatuur in huis te laag is, ontstaat er gemakkelijk vocht en daarmee schimmels. 

Is de temperatuur te hoog, dan kan de lucht droog worden en dat is niet gezond voor je luchtwegen. De ideale temperatuur regel je met verwarming, luchtbevochtigers en goede zonwering. 

Zorg er in ieder geval voor dat de temperatuur nooit beneden de 14 graden Celsius zakt. Dan kan namelijk vrij snel veel condens ontstaan. De ideale luchtvochtigheid is tussen 40 en 60 procent. Boven de 80 procent is de kans op schimmels groot.

  1. Ventilatie

De kwaliteit van de lucht in huis is vaak minder goed dan buiten. Door te weinig ventilatie kan bovendien gemakkelijk condens ontstaan. Vooral in de badkamer en de keuken is de kans op condens groot omdat je daar werkt met vocht en vochtige producten.

Uit onderzoek blijkt dat een vochtig huis de luchtwegen belast. Voor het behoud van gezonde luchtwegen is het dus belangrijk om te zorgen voor een gezonde luchtvochtigheid in huis.

Zet iedere dag ten minste vijf tot tien minuten het raam open, vooral in de bovengenoemde ruimtes. Dan kan het vocht naar buiten en kan er frisse, schone lucht naar binnen.

Kantelramen of luchtroosters alleen volstaan niet. Met een smalle opening duurt de luchtuitwisseling veel langer en verlies je veel verwarmingsenergie. 

Heb je alleen kantelramen of luchtroosters in huis, overweeg dan om iedere dag de buitendeur open te zetten en daarnaast alle deuren in je woning. Dan kan alles even goed doorluchten en verdrijf je vocht uit je huis.

  1. Ga voor producten die vrij zijn van chemische stoffen

Veel schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers en huisparfums bevatten ongezonde vluchtige stoffen die in de lucht terecht komen als je ze gebruikt. Net als te veel vocht kunnen deze stoffen je luchtwegen belasten.

Als je je luchtwegen gezond wil houden, kies je het beste voor producten die vrij zijn van chemische stoffen. Dat kunnen producten zijn op basis van etherische oliën en planten- en kruidenextracten.

Het gaat trouwens niet alleen om schoonmaakmiddelen, maar om veel meer producten die je in huis gebruikt. Denk aan wasmiddel, tapijtreinigers, pesticiden, verf, verfafbijtmiddelen, vernis en lijm.

Probeer gezonde alternatieven voor deze producten te vinden of kies voor producten op basis van natuurlijke stoffen. Gelukkig is er steeds meer verf op waterbasis verkrijgbaar, maar ook een natuurlijke olie als verfbasis is prima.

Je kunt overwegen om een nieuwe houten vloer in de olie te zetten in plaats van in de verf. Het vraagt wel meer onderhoud, maar het is veel beter voor je gezondheid. Dat geldt ook voor vloerolie op basis van bijenwas.

  1. Zet planten neer

Kamerplanten geven niet alleen een gezellige sfeer in huis. Ze zijn ook goed tegen luchtvervuiling in je woning. Dat komt doordat planten voortdurend vuildeeltjes filteren, de luchtvochtigheid reguleren en verontreinigende stoffen absorberen die afkomstig zijn van meubels, verf of elektrische apparaten.

Wat kun je nog meer doen voor je luchtwegen?

Je luchtwegen kun je ook van binnenuit verzorgen. Zo blijkt uit onderzoek dat omega 3-vetzuren de luchtwegen ondersteunen bij luchtvervuiling in huis. 

Omega 3-vetzuren vind je in vette vis en in noten, zaden en pitten. In de laatste producten vind je omega 3 in een vorm die je lichaam nog moet omzetten om er gebruik van te kunnen maken.

De omzetting van inactieve omega 3 naar actieve omega 3 verloopt niet gemakkelijk, waardoor je als vegetariër of veganist een tekort kunt krijgen aan omega 3. In dat geval is suppletie met een veganistisch omega 3 supplement aan te raden.

Bron

Brigham et al. (2019). Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children. Am J Respir Crit Care Med. doi: 10.1164/rccm.201808-1474OC. 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist