Woningmarkt nog steeds verhit

ondanks coronacrisis

Wie had gedacht dat de coronacrisis de druk op de woningmarkt zou verlichten, heeft het bij het verkeerde eind. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Er waren zelfs in het tweede kwartaal van 2020 meer transacties dan het jaar ervoor. Ook viel op dat er in de afgelopen tijd veel meer huurwoningen beschikbaar kwamen. Volgens makelaarsvereniging NVM kan de verklaring hiervoor worden gevonden in het afnemende gebruik van Airbnb door de coronacrisis. Minder reizigers leidt tot minder aanvragen en kennelijk kiezen huurders er dan in toenemende mate voor om de woning op de reguliere huurmarkt aan te bieden.

Woningnood nog lang niet opgelost

Nederland heeft op het gebied van de woningmarkt nog een lange weg te gaan. Met name in de sociale huursector is een enorm gebrek aan woningen. Een wachttijd van vijf jaar is allang niet meer bijzonder. Een wachttijd van twaalf jaar komt ook voor  en er zijn zelfs uitschieters naar nog extremere waarden. Maar ook op de markt voor koopwoningen is het kommer en kwel. De belangrijkste oorzaken hiervoor zijn:

  • Het geringe aanbod
  • De toename van de bevolking
  • De lage hypotheekrente

Met name starters komen hierdoor behoorlijk in de knel. Door de waardestijging van woningen is zelfs een relatief goedkope woning voor deze doelgroep vaak nog te duur. Bovendien is een woning tegenwoordig zo gewild, dat je haast de kans niet hebt om erop te bieden. Een ander is je vaak al voor geweest en als starter vis je dus achter het net. Of er is zo veel belangstelling dat je fors moet overbieden om een kans te maken. Op die manier kan het gemakkelijk jaren duren voordat de eerste verhuisdoos er aan te pas komt. Niet voor niets trekken overal in Nederland lokale politieke partijen aan de bel om op te komen voor de belangen van deze starters.

Sturing vanuit de overheid

Om de problemen enigszins het hoofd te kunnen bieden, heeft de overheid aan gemeenten de opdracht gegeven om een bepaald minimum aantal woningen in de komende jaren te gaan bouwen. Lang niet overal is dat simpel te realiseren. Gemeenten worstelen met het vinden van bouwlocaties en krijgen bovendien te maken met beperkingen in het kader van de milieuwetgeving. Menig Nederlander wil zo snel mogelijk het benodigde verhuismateriaal kopen en daarmee meteen aan de slag gaan, maar kan niets anders doen dan wachten op betere tijden.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist