Woningmarkt klimaatmeter

Vertrouwen stijgt

Het enorme aanbod van koopwoningen zet de markt onder druk. Als er veel huizen te koop staan, is de keuze groot en dalen de prijzen. Indien meer consumenten eerst durven te kopen en dan pas gaan verkopen, neemt het aanbod af en zullen de prijzen stabiliseren of zelfs toenemen. Tot voor kort kon helaas niemand deze ontwikkeling goed meten. Makelaarsland onderzoekt sinds mei vorig jaar maandelijks onder 300 nieuwe klanten of zij eerst verkopen of eerst kopen. Daarmee wordt een echte indicator verkregen waaruit blijkt of er sprake is van vertrouwen. Oftewel is er sprake van een kopers- of verkopersklimaat?

"Het begint er echt op te lijken dat we het dieptepunt achter ons hebben gelaten", constateert Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, tevreden. Onze cijfers zijn een betrouwbaar ijkpunt voor het marktvertrouwen. Door de omvang van ons makelaarskantoor en de landelijke dekking is de uitslag representatief."

Uit de metingen van Makelaarsland is gebleken dat in mei 2008 51 procent eerst een woning kocht voordat zij gingen verkopen en langzamerhand kalfde dit percentage af tot slechts 19 procent deze zomer. Inmiddels is de groep die eerst durft te kopen weer aan het groeien. In september kocht al weer bijna een derde van de consumenten een andere woning nog voordat zij hun eigen woning hadden verkocht.

Dip kan voordelig zijn
Volgens Stoop gaan steeds meer mensen inzien dat de dip op de huizenmarkt ook voordelig kan zijn. "Met name panden in het dure segment zijn scherp in te kopen. Als je een baan hebt zonder onzekerheid en een courant huis bezit in een lagere prijsklasse, kan je echt je slag slaan. De rente is ook nog eens laag. Je ziet dat steeds meer mensen dit gat in de markt ontdekken en eerst durven te kopen."

Stoop wil echter geen hosanna-verhaal afsteken. "Het is gewoon prettig om te constateren dat er concrete, positieve signalen zijn." Hij hoopt dat dit gaat betekenen, dat degenen die nog met 2 huizen zitten over afzienbare tijd ook mogen profiteren van een herstel van de woningmarkt.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist