Wifi versterken

en andere tips bij een slecht wifisignaal

Wifi versterken staat midden in de belangstelling. Waarom? In de nabije toekomst zullen steeds meer apparaten op internet worden aangesloten. Dit zal vaak gebeuren via wifi. Met het oog hierop is het dan ook zinvol om nu al te investeren in een goede wifiverbinding. Door een goed wifisignaal kan veel irritatie worden voorkomen. Niets is vervelender dan een haperende internetverbinding terwijl je gehaast snel even iets wil opzoeken. Of nog erger: je kijkt een spannende wedstrijd op je laptop maar door een slechte wifiverbinding hapert het beeld constant. Dit is grotendeels te voorkomen door een paar simpele ingrepen. Als wifi versterken op deze wijze niet helpt om een fatsoenlijk signaal te krijgen, is het laatste redmiddel een hardware versterker te overwegen. 

Wifi versterken, meerdere opties
Om te begrijpen hoe wifi versterken werkt, is het nodig om te begrijpen wat wifi eigenlijk is. Wifi is een techniek om draadloos informatie te versturen door middel van radiogolven. Alle apparaten die via wifi met het internet verbonden zijn, hebben de mogelijkheid om data te versturen en te ontvangen. Dit doen ze in een woonhuis meestal naar een router. Deze router staat dan via een kabel in contact met het internet. Zodoende kan je met bijvoorbeeld je laptop via het wifisignaal verbinding maken met het internet. De hoge frequentie van deze radiogolven maakt wifi anders dan andere vormen van draadloze communicatie zoals mobiel internet of mobiele telefonie. Door deze hoge frequentie van 2,4 of 5 gigahertz kan er snel veel informatie worden verstuurd. Hierdoor heeft een wifinetwerk vaak een hogere internetsnelheid dan mobiel internet. Maar deze hoge frequentie heeft ook nadelen. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller het signaal zwakker wordt. Dit betekent dat een wifinetwerk in een open ruimte een maximale reikwijdte heeft van circa 30 meter. Door allerlei obstakels in huis (zoals muren en deuren) kan deze reikwijdte nog worden ingekort, zodat je niet in alle kamers een krachtig wifisignaal hebt. Wifi versterken is dan noodzaak.

Tips voor betere wifi 
Als eerste optie voor wifi versterken is het belangrijk om je wifirouter zo centraal mogelijk in huis te plaatsen. Hierdoor heb je namelijk de grootste kans dat wifi overal in huis kan komen. Wifi versterken doe je verder door een andere frequentie te kiezen. Veel routers kunnen namelijk op zowel 2,4 als op 5 GHz uitzenden. Je kunt dan beter kiezen voor 5 GHz omdat de meeste wifinetwerken op de 2,4 GHz-frequentie zitten, wat tot verstoring kan leiden. Ook magnetrons of deurbellen kunnen de 2,4 GHz-frequentie verstoren. 

Wifi versterken met apparaten
Als je bovenstaande tips geprobeerd hebt maar wifi versterken wordt op die wijze niet bereikt, dan zit er niets anders op dan een hardware wifi versterker aan te schaffen. Dit is de algemene term voor alle apparaten die wifi versterken of verbeteren. Let op: deze apparaten zorgen niet voor een hogere internetsnelheid. Als je traag internet hebt terwijl het wifisignaal prima is, hebben wifi versterkers geen zin. Om sneller internet te krijgen moet je bij je internetprovider zijn. Een wifi versterker aanschaffen is dus alleen nuttig als je zeker weet dat de wifiontvangst op een bepaalde plaats in huis te zwak is én de ruimte voor wifi versterken geschikt is. 

Wifi repeater 
Een wifi repeater is een vaak gebruikte manier om het wifi versterken in huis te bereiken. Het is een klein kastje dat je in het stopcontact steekt. Je kunt deze repeater het best in de buurt van de plaats waar je een sterker wifisignaal wil hebben installeren. Het apparaat pikt het relatief zwakke wifisignaal op en stuurt het weer krachtig door. Hierdoor heeft het wifinetwerk in huis een groter bereik. Het nadeel van de repeater is dat deze óf een signaal kan ontvangen óf kan verzenden, tegelijk gaat niet. Hierdoor is de internetsnelheid ook lager, ondanks wifi versterken. 

Router 
In plaats van wifi versterken van het signaal van de router, kan je er natuurlijk ook voor zorgen dat de router zelf een krachtiger wifisignaal gaat uitzenden. Door een nieuwe, krachtigere router aan te schaffen zou je op meer plekken in huis wifi versterken kunnen bereiken. Ook kan je internetsnelheid omhooggaan bij de aanschaf van een nieuwe router. Een router heeft namelijk een maximale internetsnelheid die het kan uitzenden. Als je een internetabonnement hebt met een hogere internetsnelheid dan die je router aankan, kan je bij aanschaf van een nieuwe, snellere router ook nog eens een hogere internetsnelheid krijgen. 

Powerline adapter 
Wifi versterken in huis kan ook door een zogenoemde powerline adapter. Met deze techniek worden gegevens niet draadloos naar een versterker toegestuurd, maar via de elektriciteitskabel. Om hiermee te werken moet je je router verbinden met het elektriciteitsnetwerk in je huis. Dit kan door een stopcontactadapter via een kabel te verbinden met je router. Vervolgens kan je in elk willekeurig stopcontact in huis een adapter steken. Deze adapters kunnen dan vervolgens weer een wifisignaal uitzenden. Hierdoor kan je in principe in alle kamers met een stopcontact je wifi versterken. Dit is ook de perfecte wifi versterker voor buiten. Voorwaarde is wel dat je ergens in je tuin of in een tuinhuisje een stopcontact moet hebben waarin je een adapter kunt steken. Je kunt dit systeem ook gebruiken voor bijvoorbeeld een vaste computer die geen wifisignaal kan ontvangen. In de adapter zitten namelijk ook poorten voor een netwerkkabel. Door dit systeem hoef je dus geen lange kabels door het huis te laten lopen naar bijvoorbeeld een vaste computer die ergens op zolder staat.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist