Wat is een VCA certificaat?

Weet jij het?

Werk jij in de bouw, de chemische industrie of de transportsector of ben je in deze sectoren aan het solliciteren? Dan vraag je je misschien af wat een VCA certificaat is. Steeds meer werkgevers hebben in deze sectoren een VCA certificaat en vragen bij de sollicitatie procedure of je ook een VCA diploma heb tof dat je deze na indiensttreding zo snel mogelijk behaalt. Wanneer niet elke uitvoerende medewerker een geldig VCA diploma heeft, kan een bedrijf immers niet VCA gecertificeerd worden. Dit kan dus zorgen voor een dilemma. In dit artikel vertellen we er meer over.

Waar staan de letters VCA voor?

Misschien heb jij er überhaupt nog nooit van gehoord en vraag je je af: “Wat is VCA?” We gaan het je uitleggen. De letters VCA zijn een afkorting voor Veiligheid Checklist Aannemers. De term “veiligheid” (V) is echter een ruim begrip. Daarom wordt deze term in de praktijk uitgesplitst in een andere lettercombinatie: VGM. De volledige omschrijving van de term VCA is dan ook: Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers.  

Dit programma is dan ook van grote toegevoegde waarde voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Je kunt daarbij denken aan bedrijven die werkzaam zijn in onder andere de bouwsector, vrachtvervoer, de steigerbouw, de chemische industrie en de transportsector.

De meerwaarde van VCA 

VCA is een initiatief van Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV). Het initiatief is in het leven geroepen om de veiligheid op de werkplek te vergroten. In eerste instantie was dit alleen voor de petrochemie maar naar aanleiding van het succes in deze sector en het terug dringen van ongelukken, is de VCA voor meerdere sectoren uitgerold. Het doel is om zowel bij de werkgever als bij de werknemer een stuk bewustwording te creëren met betrekking op de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen die in acht moeten worden genomen bij het uitvoeren van een opdracht.

Een bedrijf moet voldoen aan de VGM Checklist voor aannemers. In een audit wordt vastgesteld of het VGM-beheerssysteem van een bedrijf inderdaad voldoet aan de gestelde eisen. Als dit het geval is, ontvangt deze onderneming een VCA certificaat. Deze is drie jaar geldig. De werknemers moeten een VCA persoonscertificering behalen. Voor het behalen van VCA certificaten wordt vaak een cursus gevolgd en vervolgens ga je op voor het officiele examen. Bij een positief resultaat ben je je geslaagd, je ontvangt dan je certificaat. De certificaten voor werknemers zijn 10 jaar geldig.     

VCA wettelijk verplicht?  

Het komt misschien wat als een verrassing, maar het volgen van een VCA cursus is géén wettelijke verplichting. Het hebben van een VCA diploma wordt echter wel steeds meer de norm binnen verschillende bedrijfstakken en is regelmatig een harde eis om een baan te kunnen krijgen. Ondanks dat het niet wettelijk verplicht is, levert het dus wel een groot voordeel wanneer je het VCA diploma in bezit hebt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist