Wat houdt verduurzamen in

en hoe pas je dit toe op je woning?

Je hoeft de kranten maar open te slaan, of er wordt gesproken en geschreven over verduurzaming. Deze term wordt steeds vaker toegepast voor woningen. Niet alleen op nieuwbouwhuizen, maar ook op bestaande woningen die al tientallen jaren bestaan. Misschien herken je je daar wel in. Nu lijkt verduurzaming slechts een trend te zijn, maar het heeft wel degelijk voordelen voor jou als woningeigenaar. In dit artikel ontdek je meer informatie hierover.

Wat betekent verduurzaming?

Mogelijk heb je je nooit eerder verdiept in verduurzaming. Om te beginnen leggen we deze term aan je uit. In het woord verduurzaming zit ‘duurzaam’ verwerkt. Het betekent simpelweg dat je je woning voorbereidt op de toekomst.

 Je voorziet de woning van duurzame elementen. De verduurzaming zorgt er niet alleen voor dat het warmer is in huis, maar ook dat je kunt besparen op bijvoorbeeld de energiekosten. Vooral oudere huizen hebben hier belang bij.

Voordelen van je woning verduurzamen

Als woningeigenaar is het niet verplicht om je huis te verduurzamen. Dit is ook niet het geval als je je woning verhuurt aan huurders. Maar mocht je geïnteresseerd zijn in verduurzaming, dan raden we je aan om de voordelen eens te bekijken:

 

-        Stijgen in waarde: De huizenmarkt verandert continu. Maar het is wel duidelijk dat woningen die verduurzaamd zijn onderaan de streep meer op kunnen leveren. Het zijn deze huizen die voorbereid zijn op de toekomst en op hoge (energie)prijzen.

-        Energiekosten drukken: Wist je dat zonnepanelen eveneens een duurzame oplossing kunnen zijn? De panelen vangen zonlicht op en zetten dit vervolgens om in bruikbare stroom. Dit betekent dat je het ‘net’ niet langer nodig hebt hiervoor. Mogelijk ben je dus geïnteresseerd in de opbrengst zonnepanelen per maand.

-        Het binnenklimaat is behaaglijker: Door verduurzaming kun je een fijn binnenklimaat creëren, waardoor je meer plezier krijgt van je woning. Door bijvoorbeeld tochtgaten te dichten blijft de warmte binnen én hoef je de thermostaat niet hoger te zetten om warmte te creëren.

 

Op welke manieren kun je je woning verduurzamen?

Men denkt al snel aan zonnepanelen als het gaat om een woning verduurzamen. Dat is niet gek, gezien het een veelgebruikte oplossing is. Met de panelen kun je bijvoorbeeld je wasmachine laten draaien of een Wallbox laadpaal aansturen. Je ‘maakt’ immers je eigen stroom. Maar naast zonnepanelen zijn er meer manieren om een woning duurzamer te maken. Bijvoorbeeld:

Dubbelglas plaatsen

Hierbij worden twee glasplaten op elkaar geplaatst. Dit zorgt ervoor dat lucht en tocht niet langer door de glasplaten heen komen. Daardoor blijft het niet alleen warmer in huis, maar ook koeler gedurende de zomer. De glasplaten sluiten dit als het ware allemaal af.

Gaten dichten

Heb je het idee dat het waait of tocht in huis? Dit kan het gevolg zijn van kieren en gaten in huis. Deze zie je vooral in oude woningen terug, waarbij er te veel ruimte is ontstaan tussen de kozijnen. Deze kun je dichten met isolatiemateriaal of tochtstrippen.

 
Salderingsregeling zonnepanelen

De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Het wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Deze regeling stelt je in staat om de overtollige zonnestroom die je niet gebruikt aan het elektriciteitsnet te leveren. Dit overschot mag je vervolgens verrekenen met de elektriciteit die je van het net afneemt wanneer je zelf geen zonnestroom opwekt, zoals 's nachts of in de winter. Hierdoor fungeert het als een soort grote batterij: je levert stroom aan wanneer je veel opwekt en neemt het weer af wanneer je het nodig hebt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist