Voordelig wonen in een recreatiewoning

en de regels

Het vinden van een betaalbare woning is momenteel erg lastig in de huidige huizenmarkt. Niet alleen schieten de prijzen door het dak heen, er is ook amper beschikbaarheid. Wanneer je alleenverdiener bent is het ook steeds lastiger om een hypotheek te krijgen waar je nog een huis van kunt kopen dus dat valt vaak ook af. Een optie die wel interessant kan zijn in de huidige markt, is het wonen in een stacaravan op een vakantiepark. Maar is dit wel toegestaan en wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in deze blog.

Regels voor permanente bewoning

Vaak is het niet mogelijk om permanent in een recreatiewoning te wonen en dat komt door het bestemmingsplan. Elk gebouw heeft een bestemmingsplan waarin staat waarvoor het gebouw bedoeld is. Dit is bij recreatiewoningen niet anders en vaak hebben deze woningen als bestemmingsplan vanzelfsprekend: recreëren. Vaak heeft dit als reden omdat de recreatiewoningen zich meestal bevinden in kwetsbare natuurgebieden die niet overbelast mogen raken. Toch zijn er steeds meer recreatiewoningen die ook gebruikt mogen worden als permanent woonadres. Of je permanent mag wonen in de recreatiewoning is geheel afhankelijk van de gemeente. Zij bepalen namelijk het bestemmingsplan. In sommige gemeenten in Nederland is het al toegestaan om een recreatiewoning als permanent woonadres te hebben en naar verwachting gaan er ook steeds meer plekken volgen. 

Wat zijn de voor-en nadelen?

Het bewonen van een stacaravan kent een hoop voordelen. Zo kun je vaak wonen in een prachtig gebied zoals aan het strand of in een bosgebied. Daarnaast staan de recreatiewoningen vaak op een vakantiepark waar ook verschillende faciliteiten aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld een zwembad, supermarkt of speeltuinen voor kinderen. Daarnaast is het verzekeren van een stacaravan of chalet veel goedkoper dan een huis en is de stroomrekening ook lager. Toch zijn er ook een aantal nadelen die je kunnen weerhouden namelijk dat het in veel gemeenten nog niet is toegestaan en het daardoor soms lastig kan zijn om een recreatiewoning te vinden waar het wel is toegestaan. Daarnaast krijg je bij het kopen van een recreatiewoning vaak niet meer dan 70% hypotheek en zal je de rest uit eigen zak moeten financieren. 

Kortom, lijkt het je wel wat om permanent op een vakantiepark te wonen? Dan vergt dat wel even wat zoeken. Wil je een goedkopere optie? Ga dan een tweedehands stacaravan kopen zonder staanplaats. Zo kun je eerst een goedkope stacaravan kopen en daarna op zoek gaan naar de geschikte standplaats.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist