Velux

Sunlighthouse, klimaatneutrale eengezinswoning

De eerste maanden wordt Sunlighthouse opengesteld voor belangstellenden. Daarna zal de VELUX Groep de woning net als de andere Model Home 2020 experimenten samen met de bewoners monitoren. Hierdoor kan worden beoordeeld hoe de woning onder werkelijke omstandigheden presteert.

Bewoners centraal
Sunlighthouse is een eengezinswoning ontworpen om te voldoen aan de hoogste architecturale en ecologische kwaliteiten. Een voorbeeldwoning waar de huidige technologische standaards worden gecombineerd met een doordacht concept. Een CO2-neutraal huis met uitstekende daglichtcondities, die geen koeling nodig heeft en zelfs energie produceert. Het hoofddoel van Sunlighthouse is om de totale energieconsumptie tot een minimum te beperken zonder afbreuk te doen aan het wooncomfort van de gebruiker.

 

Europeanen brengen 90% van hun leven binnenshuis door, dus is het noodzakelijk dat gebouwen het best mogelijke binnenklimaat bieden om in te wonen. Op dit moment heeft twee van de drie gebouwen een slecht binnenklimaat, wat bij kan dragen aan allergieën, depressies en een verminderd vermogen om te leren. Daarnaast zorgen gebouwen voor 40% van het totale energieverbruik in Europa. Toekomstige duurzame gebouwen hebben als doel dit energieverbruik aanzienlijk te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te gebruiken om te voorzien in de resterende energiebehoefte. Om deze kwesties met succes op te lossen moet rekening worden gehouden met factoren als regio, cultuur en infrastructuur.

Vier keer meer daglicht
Sunlighthouse ontworpen volgens de principes van Active House, heeft vier keer zoveel daglichttoetreding dan de standaard norm. De gevel- en dakramen zorgen daarnaast tevens voor een prachtig uitzicht en maximale opbrengst van passieve zonne-energie. De woning wordt gedurende het hele jaar voorzien van frisse lucht. In koudere perioden staat de ventilatie met warmteterugwinning garant voor een gezond binnenklimaat. In het voorjaar schakelt de woning over naar automatische raamventilatie. Sensoren op de buitenmuren en in de kamers controleren de kwaliteit van de lucht in de woning en openen of sluiten de ramen automatisch. Bewoners kunnen de ramen natuurlijk ook handmatig openen door deze voorrang te geven boven de automatische controles.

Uitstekend binnenklimaat
Geautomatiseerde zonwering aan de buitenzijde voorkomt in de zomer oververhitting. Ook speciale panelen zorgen ervoor dat de houtstructuur van de gevel overmatige warmte op kan slaan. Dit resulteert in een kamertemperatuur die altijd comfortabel is, zelfs op warme zomerdagen. Een warmtepomp zorgt voor de minimale behoefte aan verwarming. PV panelen op het dak zorgen voor elektriciteit. Het verwarmen van warm tapwater wordt grotendeels bereikt via thermische zonnecollectoren. Het resultaat is dat het Sunlighthouse meer energie produceert dan het nodig heeft.

 

 

Integrale samenwerking
De woning is volledig in overeenstemming met de Active House visie; een algemene visie voor het ontwikkelen van gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken en een bijdrage leveren aan een gezond en comfortabel leven voor hun bewoners zonder dat dit een negatieve impact heeft op het klimaat en het milieu.

Sunlighthouse is ontworpen door HEIN-TROY Architekten en vervaardigd in samenwerking met VELUX Oostenrijk, de afdeling Bouw en Milieu van de Danube University Krems en het Oostenrijkse IBO, Instituut voor Gezond en Ecologisch Bouwen. WindowMaster, VELFAC en Drexel & Weiss leverden producten voor het huis.

In februari van dit jaar ontving Sunlighthouse de Austrian National Award for environment & energy technology 2010 in de categorie ‘special awards'. Sunlighthouse ontving de prijs, een initiatief van de Oostenrijkse regering, vanwege het zeer innovatieve ontwerp, de hoge mate van vernieuwing en het marktpotentieel. Door het unieke ontwerp volgens de Active House principes ontstaat in de woning een ideale balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en de omgeving, waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Onlangs behaalde Sunlighthouse de vierde prijs in de categorie Active Architecture in de door Fiandre georganiseerde International Architecture Award.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist