Twijfel over overpad?

Voorkom misverstanden op basis van het kadaster

Bestaan er twijfels over het recht op overpad dan is het verstandig om op onderzoek uit te gaan. Als je alleen via de grond van je buren bij je huis komt of als jouw buren over jouw terrein moeten lopen dan is er mogelijk sprake van het recht op overpad. Of dat ook daadwerkelijk zo is, hangt van de situatie af. Overigens staat het recht op overpad bij de notaris bekend onder het begrip erfdienstbaarheid. Voorkom in ieder geval misverstanden door op basis van het kadaster op onderzoek uit te gaan. Daarnaast zijn er nog een aantal opties die uitsluitsel geven.

Inzicht in kadastrale percelen
Het is belangrijk om bij twijfel over overpad inzicht te krijgen in de kadastrale percelen. Dat is mogelijk via Kadastralekaart.nl. Je hebt zowel de mogelijkheid om inzicht in je eigen percelen te krijgen als gegevens over de grond van je buren. Het is bovendien mogelijk om het Kadaster een onderzoek te laten uitvoeren om te kijken of er recht van overpad bestaat. Er zijn wel kosten verbonden aan het laten uitvoeren van een erfdienstbaarhedenonderzoek.

Zijn er afspraken gemaakt?
Het is ook mogelijk om na te gaan of er afspraken zijn gemaakt over het recht van overpad. Als eigenaar heb je samen met de buren de mogelijkheid om een afspraak te maken over het gebruik van grond om op eigen terrein te komen. Als de notaris deze afspraken heeft vastgelegd in een notariƫle akte en ingeschreven in het Kadaster dan is het officieel. Er is dan sprake van recht van overpad door vestiging. Het koopcontract biedt uitkomst om na te gaan over een dergelijk recht er is.

Overigens heeft de verkoper de verplichting om bij de verkoop aan te geven of er sprake is van recht van overpad. Heb je met buren te maken die het recht van overpad claimen? In dat geval vraag je aan hen of je de notariƫle akte mag bekijken. Bij een huurwoning doen zich eveneens situaties voor van een recht van overpad. Als dat het geval is, staat dat in de huurovereenkomst vermeld.

Verjaring
Het is verder mogelijk om recht op overpad te hebben als gevolg van verjaring. Er gelden dan wel een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld dat er sprake is van onafgebroken bezit en als je al tien jaar te goeder trouw handelt. Of als je de afgelopen twintig jaar de grond hebt gebruikt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist