Huishouden met een afstandsbediening

Slimme woning bespaart energie

Intelligente technologische toepassingen dringen langzaam maar zeker door in Nederlandse huishoudens. De vraag van particuliere consumenten naar geautomatiseerde ‘slimme' woningen nam afgelopen jaar met zeker 20% toe. Gemak is de belangrijkste overweging van bewoners. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, zorgen slimme technologische snufjes in huis al snel voor een energiebesparing van ruim 10%. Berker KNX technologie koppelt alle aanwezige elektrische apparatuur in een woning met elkaar en met het internet. Apparaten kunnen daardoor onderling communiceren en eenvoudig bestuurd worden vanuit een centraal display of met een smartphone.

Met één druk op de knop kan de tv worden aangezet, terwijl lampen automatisch dimmen en lamellen sluiten. Ontwikkelingen op het gebied van woningautomatisering, ook wel domotica genoemd, zijn de laatste jaren in een stroomversnelling beland. De Nederlandse consument is echter relatief onbekend met domotica. De technologie is al wel aanwezig in veel kantoorgebouwen en zorgcentra, maar veel minder in particuliere woningen. Daar komt verandering in. Roger Claessen, Managing Director van schakelfabrikant en domoticaspecialist Berker, licht toe: "De vraag naar slimme elektrische oplossingen in woningen is dit jaar, mede door de hoge energieprijs en de nadrukkelijke roep om duurzaamheid, met ruim 20% gegroeid. Consumenten ontdekken dat hun huis tegen een betaalbare prijs volledig kan worden afgestemd op hun woongedrag, waardoor het efficiënter omspringt met energie."

Duurzaam, comfortabel en veilig
Het energieverbruik van een huis dat is uitgerust met domotica daalt doordat verlichting en verwarming effectief worden afgestemd op woongedrag. Tegelijkertijd vergroten de slimme toepassingen het comfort van een huis. "Het zijn de kleine gemakken die consumenten aanspreken," legt Claessen uit. "Het schakelen tussen voorgeprogrammeerde lichtscenario's bijvoorbeeld, door met één druk op de knop de lichtsfeer in huis te veranderen van schoonmaken naar eten of tv kijken." Niet alleen licht- en temperatuurregeling kunnen tot in detail worden afgestemd op het gedrag van bewoners. Dat geldt ook voor audio, video en witgoed.

Toch is veiligheid voor sommige consumenten bij de aanschaf van domotica belangrijker dan comfort en entertainment. Claessen: "Mensen vinden het heel belangrijk om zich thuis veilig te voelen. Domotica heeft op dit gebied veel te bieden. Van een simpele intercom met camera bij de voordeur, tot een compleet beveiligd huis met automatisch vergrendelbare ramen en deuren die reageren op bewegingsensoren."

Huis van de toekomst
De KNX technologie die Berker toepast is een basissysteem waarop alle elektra wordt aangesloten. KNX is de wereldstandaard, die door meer dan 200 fabrikanten ondersteund wordt, en daardoor merkonafhankelijk is. Na installatie van de basistechnologie kan een huis verder geautomatiseerd en geprogrammeerd worden. De woning wordt bestuurd met een touchscreen op een centrale plaats in het huis, met voorgeprogrammeerde schakelaars elders in huis, of via een app op een computer of smartphone.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist