Hoover stofzuigers

De eeuw van de stofzuiger


Jaarlijks loopt de gemiddelde Nederlander maar liefst 21 kilometer met zijn stofzuiger door het huis. Maar als nachtportier Murray Spangler aan het begin van de 20e eeuw geen last van astma zou hebben gehad, zou het dan ooit zo ‘ver’ zijn gekomen? En wanneer William H. Hoover – ‘Boss’ Hoover voor de inwoners van het kleine stadje Canton in de Amerikaanse staat Ohia – niet getrouwd was met een oplettende vrouw en niet over uitstekende ondernemersgeest had beschikt, zou ‘to hoover’ dan ooit in de woordenboeken hebben gestaan met als betekenis ‘stofzuigen’? Waarschijnlijk niet. Het zegt veel over de geschiedenis van een van de handigste en meest gebruikte huishoudelijke apparaten. Een overzicht.

 

Stoomzuiger

Voor de allereerste ‘stofzuiger’ moeten we nog iets verder terug dan 1908. In 1871 gebruikt de Amerikaan McGaffey namelijk voor industriële doeleinden een soort stofzuiger volgens het principe van lucht aanzuigen. Het apparaat is allesbehalve geschikt voor het huishouden, want er is een stoommachine nodig om hem aan de praat te krijgen.

 

Tussenstap

Een tussenstap in overgang van industriële naar consumentenstofzuigers is de rondreizende machine van ingenieur Herbert Booth. Met een apparaat van 50 kilo, aangedreven door een benzinemotor, komen schoonmakers langs de huizen. Het apparaat blijft buiten staan, terwijl met lange slangen de boel binnen wordt gezogen. Het werkt, maar de efficiëntie is uiteraard ver te zoeken.

 

Zeepdoos

De eerste ‘handzame’ stofzuiger met elektromotor is gemaakt van een zeepdoos, een ventilator, een zijden kussensloop en een bezemsteel. De bedenker: nachtportier Murray Spangler, die vanwege astma niet langer met stoffer en blik wil werken, omdat het opdwarrelende stof hem veel benauwdheid bezorgt. Het apparaat werkt wonderwel. Spangler vraagt er octrooi op aan en zoekt een financier om de stofzuiger op de markt te brengen.

 

Zes per dag

 

Verkoopnetwerk

Daarna gaat het snel. Via advertenties biedt Hoover consumenten aan om het nieuwe wonderapparaat tien dagen gratis uit te proberen. Als tussenpersonen gebruikt hij goed bekend staande winkeliers, waardoor hij direct een verkoopnetwerk creëert. Ook komen er verkoopdemonstraties en vertegenwoordigers voor huis-aan-huisverkoop. Al in 1919 komt de Hoover op de Europese markt, en in de jaren ’30 van de 20e eeuw is de stofzuiger op vier continenten te koop. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog is al in de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger te vinden.

 

Technische ontwikkeling

In de tussentijd zit Hoover niet stil. Hij zet ingenieurs aan het werk om de stofzuiger voortdurend technisch te verbeteren. In 1926 is er het eerste exemplaar met een metalen staaf die het stof zachtjes uit het vloerkleed klopt en een borstel die het stof vervolgens voor de zuigmond brengt. In 1936 verschijnt de uittrekbare slang. Beide innovaties zijn nog steeds niet uit de moderne stofzuiger weg te denken, al zijn de principes natuurlijk in de loop der jaren geperfectioneerd.

 

Huishoudelijke apparatuur

Hier mag niet onvermeld blijven dat Hoover dankzij de stofzuiger de markt in huishoudelijke apparatuur heeft ontdekt. Er verschijnen in de loop der jaren onder meer wasmachines, koelkasten, ovens, vaatwassers en producten voor persoonlijke verzorging. En natuurlijk stofzuigers in allerlei soorten en maten, met de meest uiteenlopende eigenschappen. De bron van dit alles – de allereerste steelstofzuiger – werd echter nimmer vergeten. Het is dan ook niet voor niets dat juist bij het eeuwfeest de FreeJet op de markt komt: een draadloze steelstofzuiger die de vele voordelen van verschillende modellen in zich combineert.

 

Tijdloos product

Anno 2008 zijn er veel soorten stofzuigers op de markt: de sledestofzuiger, de robotstofzuiger, de steelstofzuiger, de klopveegzuiger, de kruimelzuiger, de handstofzuiger en het centraal stofzuigsysteem. Opmerkelijk daarbij is dat de stofzuiger al tientallen jaren tot de best verkopende apparatuur in elektronicazaken behoort. Uit verkoopcijfers blijkt dat hij nooit uit de Top 10 verdwijnt, hoeveel nieuws er ook wordt uitgevonden. Dat betekent dat de stofzuiger vrijwel alle soorten apparaten naast zich in de winkel heeft zien staan: van bakelieten telefoons tot mobieltjes, van videorecorders tot dvd-spelers, van bandrecorders tot MP3-spelers en van warmhoudplaatjes tot laptops. De stofzuiger is een tijdloos product gebleken dat ondanks alle technische verbeteringen nog steeds werkt volgens een principe dat in 1908 werd bedacht.

Kijk voor meer informatie op: www.hoover.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist