Grote schoonmaak in huis

handige tips

Iedereen kent de voorjaarsschoonmaak wel. Maar wie goed op de hoogte is, weet dat 1x per jaar alles schoonmaken niet voldoende is. Daarom doen de meeste mensen 4x per jaar een grote schoonmaak: elk seizoen een keer. Bij elke schoonmaak letten ze daarbij op andere dingen. Zo wordt in de winter het huis lekker gelucht, is het voorjaar geschikt om de zolder op te ruimen en kun je in de herfst mooi de garage netjes maken. Maar hoe zit het eigenlijk met de zomer? Dit zijn 5 handige tips voor een grote zomerschoonmaak in huis.

 

1.          Vloerkleden en tapijten reinigen

De zomer is dé tijd om je bezig te houden met vloerkleden en tapijten. Deze verzamelen heel wat stof en in de zomer kun je ze mooi uitkloppen. Neem alle losse kleden en tapijten mee naar buiten op een mooie dag. Maak daarna elk kleed en tapijt schoon met een stoomreiniger. Hiermee worden alle bacteriën gedood en worden de kleden weer mooi schoon. Je kunt een stoomreiniger huren, maar een stoomreiniger van Mediamarkt is niet duur en verdient zichzelf in een wip weer terug.

2. Banken en kussens kloppen

Voor bankstellen en kussens geldt eigenlijk hetzelfde als voor de vloerkleden en tapijten. Zet je meubels op een mooie dag lekker buiten en ga in de weer met de mattenklopper. Ook de bank kun je schoonmaken met de stoomreiniger. Zo zijn ook je meubels en kussens weer fris en schoon voor het volgende seizoen.

3. Keuken: let op schimmels

De zomerschoonmaak wordt vaak tijdens of na de warmste maanden gedaan. Je krijgt dan niet voor niets de hondsdagen: eten bederft snel. Je kunt dit voorkomen door de keuken goed schoon te maken. Poets alle kastjes goed en let op schimmels. Zet verse groenten, aardappels en fruit in de koelkast of berg ze op buiten de keuken. Bijvoorbeeld in de garage of in de kelder, waar ze koel en donker kunnen liggen.

4. De badkamer schoonspuiten

De badkamer moet af en toe even helemaal schoongespoten worden. Dit werkt het best in de zomer. Je trekt gewoon zwemspullen aan of je kiest voor kleren die best nat mogen worden. Verwijder alle doeken en losse spullen uit de badkamer (ook uit de kastjes!). Vervolgens spuit je met de douchekop of tuinslang alle muren, het badkamermeubel en het sanitair schoon. Natuurlijk spoel je de vloer meteen mee. Vervolgens ga je aan de slag met een trekker en wat doeken om de boel weer af te drogen. Zo is in een keer alle viezigheid eruit en ben je snel klaar.

5. Wasmachine en wasdroger schoonmaken

Een ander klusje dat je fijn in de zomer kunt doen, is het grondig schoonmaken van wasmachine en wasdroger. De wasdroger heeft twee stofreservoirs. Het ene haal je als het goed is elke wasbeurt leeg. Maar er zit nog een klepje en het reservoir daar achter moet minimaal eens per half jaar grondig schoongespoten worden. In de wasmachine zit een klepje naar het filter, waar ook regelmatig wat vast komt te zitten. Het is een soort schatzoeken: vaak zitten er muntjes en dergelijke in het filter. Maak alle roosters en reservoirs goed schoon, dan kun je met schone kleren de herfst in.

De zomerschoonmaak moet natuurlijk net zo grondig gebeuren als de andere seizoenen waarin je de grote schoonmaak doet. Probeer bij elke ronde ook weer even een aantal dozen uit te zoeken en te kijken of er nog spullen weg kunnen. Zo blijft je huis netjes en opgeruimd. De meeste dames kiezen ervoor om tijdens de grote schoonmaak de decoraties om te wisselen voor een nieuw seizoen. Zo heb je elk seizoen een nieuwe sfeer in huis en het kost je geen extra werk en moeite. Doe je de zomerschoonmaak aan het eind van de zomer, dan kun je overstappen op de eerste herfstdecoraties.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist