Bosgecompenseerd gas

wat is het en hoe gebruik je het?

We werken, leven en wonen steeds duurzamer, en steeds meer Nederlandse huishoudens investeren in allerlei duurzame oplossingen en initiatieven. Zo ook bosgecompenseerd gas: ook wel CO2-gecompenseerd gas genoemd. Maar wat is bosgecompenseerd gas nu eigenlijk en hoe gebruik je het? We leggen het je graag uit.

Wat is het?
Het gebruik maken van bosgecompenseerd gas betekent dat het gas dat je gebruikt gecompenseerd wordt met het aanplanten van bomen. Bomen zijn natuurlijk in staat om CO2 te gebruiken en dit vervolgens te vervangen door zuurstof: en dat is beter voor de kwaliteit van onze lucht én de biodiversiteit. Het gebruik van bosgecompenseerd gas zorgt ervoor dat de negatieve invloed van gasgebruik op ons milieu direct gecompenseerd wordt. Dit betekent dus eigenlijk dat het gas dat verbruikt wordt geheel in balans is met de compensatie die de bomen opleveren: en dit maakt de schade aan het milieu erg klein.

Het verschil met ‘normaal’ gas
Bosgecompenseerd gas is geen groen gas. Het is daarentegen wel een stuk duurzamer dan ‘normaal’, ofwel ‘grijs’ gas. Dit grijze gas is namelijk aardgas (veelal in Groningen geboord of geïmporteerd uit het buitenland); en het aardgas raakt erg snel op en veroorzaakt allerlei problemen zoals bijvoorbeeld aardbevingen. Hoewel bosgecompenseerd gas ook ‘gewoon’ aardgas is, wordt in het geval van bosgecompenseerd gas de CO2-uitstoot direct gecompenseerd.

Het verschil met groen gas
Hoewel bosgecompenseerd gas duurzame gevolgen heeft, is dit nog geen groen gas zoals gas dat geproduceerd wordt van bijvoorbeeld gft-afval of koeienmest. De productie van dit groene gas gebeurt daarentegen helaas nog niet voldoende om heel Nederland van groen gas te voorzien; de kosten zijn op dit moment nog te hoog.

Hoe gebruik je bosgecompenseerd gas?
Het gebruik van bosgecompenseerd gas is makkelijk: er zijn steeds meer energieleveranciers die het bosgecompenseerd gas aanbieden: hoewel het niet in alle gevallen de leverancier zelf is die het gasverbruik compenseert. Leveranciers kopen in veel gevallen certificaten; en de opbrengst van deze certificaten zorgt er weer voor dat een specifieke organisatie bomen plant om de CO2-uitstoot te compenseren.

Zelf compenseren
Naast het afsluiten van bosgecompenseerd gas is het ook mogelijk om zelf wat te compenseren. Zo kun je de certificaten die de energieleveranciers aanschaffen om bosgecompenseerd gas aan te mogen bieden, namelijk ook als particulier aanschaffen. Let wel dat de bomen vaak in het buitenland geplaatst worden. Wil je toch iets meer zicht op de compensatie? Ga dan lekker duurzaam tuinieren en plant zelf een boom in de tuin!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist