Anoniem surfen op het internet

hoe doe je dat?

Overal op het internet kan je surfgedrag worden gevolgd door anderen. Of dit nou adverteerders zijn die door middel van een cookie gepersonaliseerde advertenties aanbieden, of internetproviders die meekijken of je geen verboden websites bezoekt. Geen fijn gevoel wanneer je thuis op de bank zit. Wanneer je niet wilt dat je internetgedrag voor anderen zichtbaar is kan je verschillende dingen doen om anoniemer te internetten. In dit artikel worden enkele tips gegeven die kunnen bijdragen aan het verborgen houden van je identiteit op het internet.

Een VPN gebruiken
Een andere manier om anoniemer op het internet te surfen is door middel van een VPN. Een VPN-verbinding is een versleutelde verbinding tussen jouw device en een VPN server. Via de server gaat de data uiteindelijk naar het internet. Het stuk tussen jouw device en de server kan dus niet door anderen worden ingezien. Zij zien dan enkel versleutelde data. Ideaal dus wanneer je anoniemer wilt internetten.

Nederlandse internetproviders hebben een bewaarplicht voor data van haar gebruikers. Ze moeten het surfgedrag van gebruikers daarom 6 maanden lang bewaren. Zij en andere organisaties die daar toegang tot hebben, kunnen deze data gebruiken voor bijvoorbeeld een onderzoek. Wanneer je films van het internet download is dat geen fijne gedachte.

Als je gebruik maakt van een VPN-server verandert je locatie naar die van de server. Het is daarom mogelijk om locatie blokkades te ontwijken door een VPN server te kiezen in het land van de dienst die je wilt gebruiken. Zo kun je met een VPN server uit Amerika naar de Amerikaanse Netflix kijken. Maar ook je IP-adres verandert daardoor mee, waardoor het zelfs mogelijk is om een IP-ban te ontwijken. Om de beste VPN provider te kiezen kun je verschillende VPN’s vergelijken.

Hoe gebruik je een VPN?
Een VPN is eenvoudig te gebruiken. Je dient hiervoor een abonnement te nemen bij een VPN provider. Naast gratis alternatieven zijn er ook betaalde abonnementen die slechts een paar euro per maand kosten. Je hebt dan geen last van beperkingen. Veel VPN providers hebben software beschikbaar die je op een groot aantal devices kunt gebruiken. Zo is er software voor mobiele telefoons, tablets en computers. Door een speciale wifi-router te kopen kan je zelfs je gehele internetverbinding via een VPN laten verlopen. Al je apparaten kunnen dan gebruik maken van de VPN-verbinding.

Toegang tot je locatiegegevens weigeren
De tweede tip is het weigeren van toegang voor bepaalde apps en software die je persoonsgegevens willen hebben. Zo vragen verschillende apps of websites of ze je locatiegegevens mogen inzien om content op basis van je locatie te weergeven. Je geeft hiermee wel toestemming om je bezochte locaties op te slaan en dit aan ‘jouw profiel’ te koppelen. Door dit te blokkeren mag dit niet meer worden opgeslagen.

Social media koppelingen
Maar ook het inloggen met je persoonlijke gegevens kan ervoor zorgen dat je minder anoniem online bent. Als je met een Facebook profiel inlogt op een website krijgt die website veel persoonlijke informatie over jou. Log daarom nergens zomaar in met je social media profielen. Ook bij het invullen van formulieren zal je rekening moeten houden dat de gegevens ergens worden opgeslagen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist