Alles wat je moet weten over ventilatieroosters

Frisse lucht is belangrijk

Het is belangrijk om voor voldoende frisse lucht in huis te zorgen. Omdat veel mensen vergeten regelmatig een raam of rooster open te zetten, zijn de meeste huizen voorzien van ventilatiekanalen. Deze zorgen dat de luchtkwaliteit in huis op orde blijft. Via zo’n kanaal moet frisse lucht aangevoerd worden, waardoor er een gat in de muur nodig is. Zo’n gat dicht je af met een ventilatierooster. In deze tekst vertellen wij jou alles wat je moet weten over ventilatieroosters.

Welk soort ventilatierooster kies je?
Roosters die gebruikt worden om de opening van een ventilatiekanaal af te dichten noemen we ventilatieroosters. Sommige mensen denken dat deze roosters allemaal hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten ventilatieroosters verkrijgbaar. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we hier een aantal mogelijkheden op een rijtje.

1. Ventilatierozet
In veel keukens en badkamers komen we een ventilatierozet tegen. Dit ventilatierooster heeft een ronde vorm en kan zowel op de muur als het plafond verwerkt worden. Een ventilatierozet zorgt niet alleen voor de luchttoevoer in huis, maar voert ook lucht af.

2. Lamellenrooster
Voor het afdichten van mechanische ventilatiesystemen wordt regelmatig een lamellenrooster gebruikt. Zodra er lucht afgevoerd wordt, openen de lamellen zich. Wordt er geen lucht afgevoerd? Dan blijven de lamellen gesloten. Hierdoor kan er geen koude lucht naar binnen dringen.

3.Kleprooster
De werking van een kleprooster is verglijkbaar met die van een lamellenrooster. Dit rooster is namelijk voorzien van een klep die zich opent zodra er lucht uitgeblazen wordt. Een kleprooster wordt vaak gebruikt om de afvoer van een droger af te dichten.

4. Bolrooster
Aan de buitenmuren van sommige gebouwen zijn bolroosters bevestigd. Deze roosters worden niet alleen gebruikt om lucht aan te voeren, maar ook om lucht af te voeren. Nadeel is dat ze niet afsluitbaar zijn.

Verkrijgbaar in verschillende materialen
Ventilatieroosters zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende soorten, maar worden ook gemaakt van verschillende materialen. Veel van deze roosters zijn van kunststof. Dit komt vooral doordat dit materiaal een lange levensduur heeft en onderhoudsvriendelijk is. Kunststof roosters worden vooral in huis gebruikt. Roosters voor buiten zijn vaak gemaakt van staal. Deze ventilatieroosters worden gemaakt van roestvaststaal, aluminium, galfan of zink-magnesium.

Ventilatieroosters aanbrengen
Ga je een ventilatiekanaal aanleggen? Dan moet je een gat in de muur of het plafond frezen. Hier kun je het beste een frees voor gebruiken. Hiermee is het namelijk betrekkelijk eenvoudig een gat in de muur of het plafond te maken. Leg eerst de rest van het ventilatiekanaal aan voordat je de buis door de opening steekt. Vergeet vervolgens niet om een ventilatierooster aan te brengen. Op deze manier kan koude lucht niet naar binnen dringen. Extra bijkomstigheid is dat rommel ook geen weg naar binnen kan vinden dankzij ventilatieroosters.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Overig?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist