Alles over de inboedelverzekering

en aanvullende dekkingen

 Spullen in huis bescherm je met een inboedelverzekering. Zo wordt schade door een diefstal, of brand- of waterschade vergoed. Naast de inboedel kun je ook computers, laptops en andere kostbaarheden extra verzekeren.


Over de inboedelverzekering
Onder inboedel worden alle losse items in huis en tuin verstaan. Dus (tuin)meubels maar ook elektronische apparaten, keukengerei, servies, sieraden en soms ook contant geld. Er zijn verschillende dekkingen bij een inboedelverzekering. Met de standaard dekking ben je verzekerd voor schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld inbraak/diefstal maar ook brand- en waterschade. Met een uitgebreidere dekking wordt ook schade vergoed door naar binnen stromend water en met een allriskverzekering ben je zelfs verzekerd voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt.

De vergoeding
De maximale vergoeding bij schade staat vermeld in de polisvoorwaarden. Vaak zal de verzekering de nieuwwaarde vergoeden maar er zijn uitzonderingen. Als spullen nog gerepareerd kunnen worden, dan krijg je alleen die kosten vergoed. En dan is er nog de zogenoemde 40-procent-regeling. Wanneer bijvoorbeeld een fauteuil nog maar 40 procent van de nieuwwaarde bedroeg, dan krijg je alleen deze dagwaarde vergoed. Verder zijn er verzekeraars die een leeftijdsgrens hanteren. Bij spullen van minder dan 5 jaar oud wordt de nieuwwaarde vergoed; spullen die ouder zijn, zullen op basis van de dagwaarde worden vergoed.

Hoe bereken je de inboedel?
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je de inboedelwaarde bepalen. Dit gaat het makkelijkst met de inboedelwaardemeter. Met deze vragenlijst van de verzekeraar kun je de globale waarde van de inboedel inschatten. De criteria die hierbij gebruikt worden zijn leeftijd, regio, inkomen, en de omvang van de woning waarin je woont. Niet elke verzekeraar heeft zo'n vragenlijst en bij inboedels en woningen boven een specifieke waarde kunnen andere voorwaarden gelden en is het verstandig een expert in te schakelen bij het bepalen van de inboedelwaarde.

Garantie tegen onderverzekering
Je kunt alleen gebruikmaken van een inboedelwaardemeter bij een inboedelverzekering met een zogenoemde garantie tegen onderverzekering. Deze garantie beschermt je tegen onderverzekering, ook wanneer je de waarde van de inboedel niet helemaal correct hebt ingeschat. Wanneer de verzekeraar een garantie tegen onderverzekering hanteert, zal je wel elke paar jaar de inboedelwaarde opnieuw moeten inschatten. Zo voorkom je ook onderverzekering. 

Aanvullende verzekeringen voor de inboedel
Er zijn naast de standaard inboedelverzekering ook aanvullende verzekeringen:

  • Computerverzekering: de laatste jaren wordt deze verzekering echter steeds minder aangeboden omdat computers automatisch onder de standaard inboedelverzekering zijn meeverzekerd en qua waarde nauwelijks extra dekking meer behoeven.
  • Laptopverzekering: een speciale verzekering voor de laptop waarmee je overal ter wereld bent verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Qua schade zal meestal de aankoopprijs worden vergoed, mits de dagwaarde op dat moment zeker 50 procent van de nieuwwaarde is.
  • De buitenshuis verzekering: wanneer je vaak onderweg bent met dure spullen zoals een laptop, tablet of mobiele telefoon, dan kun je die met deze verzekering extra verzekeren. In de eerste jaren zal de verzekeraar in principe de nieuwwaarde vergoeden.
  • Tuinverzekering: er zijn verzekeraars die deze aparte verzekering aanbieden om een dure tuin, tuingereedschap en kostbare tuinmeubelen te beschermen tegen schade of diefstal.
  • Kostbaarhedenverzekering: heb je een collectie aan dure schilderijen of kunstobjecten, antiek, of horloges en sieraden, dan is het verstandig deze aanvullende verzekering af te sluiten naast de inboedelverzekering.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist