Woningmarkt oververhit

in grote steden

Woningmarkt oververhit in grote steden
De woningmarkt staat de afgelopen 2 jaar flink op zijn kop. Waar woningen de voorgaande jaren maar moeilijk werden verkocht, is dat nu al ruim 2 jaar niet meer het geval. In de grote steden is de woningmarkt zelfs oververhit. Veel mensen zijn bang dat er sprake is van een zeepbel die binnenkort uit elkaar springt. De Nederlandsche Bank heeft hier onderzoek naar gedaan en verwacht niet dat dit gaat gebeuren. 

Wat wordt bedoeld met oververhitting?
Kort samengevat komt het erop neer dat bij oververhitting in de stad er meer vraag is dan aanbod. Signalen hiervan zijn onder andere een korte verkooptijd, biedingen boven de vraagprijs en soms wordt er zelfs verkocht zonder voorbehoud van een financiering of bouwkundige keuring. Bovendien worden woningen ook steeds meer gefinancierd met eigen geld. In een stad als Amsterdam is dit zelfs een kwart van alle aangekochte woningen.

Waardoor ontstaat oververhitting?
Oververhitting wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Zo hebben grote steden een ongekende aantrekkingskracht op jonge mensen. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat vooral hoogopgeleide jonge mensen ervoor kiezen om naar de grote steden te verhuizen. Toch zijn er onvoldoende woningen voor deze mensen en loopt de bouw van nieuwe woningen flink achter.

Wat zijn de gevolgen?
Deze oververhitting brengt een aantal gevolgen met zich mee. Juist omdat de grote steden oververhit raken, trekken veel gezinnen naar omliggende gemeenten. Dit heeft als positief gevolg dat de woningmarkt ook daar aantrekt. In de rest van Nederland trekken juist veel mensen weg, zonder dat er nieuwe kopers voor terugkomen. In dat soort gebieden blijft de woningmarkt helaas in het slop.

Het vinden van een betaalbare huur- of koopwoning is erg lastig in de grote stad. Juist ook de prijzen in de vrije huursector stijgen enorm. De Nederlandsche Bank pleit er dan ook voor dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd voor mensen met een middeninkomen. De hypotheekrenteaftrek versneld afbouwen kan eveneens een gelijker speelveld creëren voor mensen die op zoek zijn naar een woning.

Blijft de hypotheekrente laag?
Voor veel mensen is het nu aantrekkelijk om een woning te kopen. Dit heeft grotendeels te maken met de lage hypotheekrente op het krijgen van een hypotheek. De vraag is echter wat er gaat gebeuren als de rente weer gaat stijgen. Het zal er ongetwijfeld voor zorgen dat mensen bewuster een keuze maken voor een bepaalde woning binnen of buiten de stad. Bovendien zorgt een lage rente ook voor lagere pensioenen. Op de lange termijn is dit dus niet gunstig voor mensen. Kortom, deze lage rente zal hoogstwaarschijnlijk niet jarenlang duren.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist