Wat te doen met de overwaarde van je woning?

Verkopen of niet?

Woon jij al een tijd een fijne koopwoning en heb je de hypotheek al een heel eind afbetaald? Dan is het heel goed mogelijk dat je aardig wat overwaarde hebt op je huis. Concreet is de overwaarde het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek waarmee je woning is belast. Zeker met de huidige oververhitte woningmarkt is de kans aanwezig dat de verkoopprijs van je woning is dan hoger dan de resterende hypotheek. Die overwaarde vertegenwoordigt kapitaal dat wel van jou is, maar vast zit in de woning. Wat kun je dan doen met die overwaarde?

Woning verkopen en kleiner wonen

Om de overwaarde van je woning te kunnen opstrijken, moet je de woning omzetten in geld. Met andere woorden: verkopen dus. Je kunt ervoor kiezen om kleiner te gaan wonen of ergens anders te gaan wonen waar de huizenprijzen substantieel lager zijn dan waar je nu woont. Dan houd je een mooi bedrag over waar je leuke dingen van kunt doen, zoals mooie reizen maken of misschien zelfs een buitenhuisje kopen. Of je vult er simpelweg je pensioen mee aan, zodat je wat comfortabeler kunt leven op je oude dag. Daar maak je dan wel het offer van het opgeven van je fijne woning voor.

Huis verkopen en terughuren

Maar is het ook mogelijk om de overwaarde van je woning te verzilveren en er tóch te blijven wonen? Die mogelijk bestaat inderdaad. Je moet dan je huis verkopen en terughuren bij de koper. Dat betekent dat je een investeerder moet vinden die bereid is om jouw woning aan te kopen onder de voorwaarde dat jij huurder wordt van die woning. Het moet dan dus gaan om een opkoper van vastgoed die woning verhuurd, want de gemiddelde particulier koopt een woning natuurlijk voor eigen gebruik. Met die opkoper kun jij voor de verkoop voorwaarden overeenkomen die jou verzekeren van een acceptabel maandelijks huurbedrag. Je gaat dan wel huur betalen, maar je verzilvert wel de overwaarde én je bent zelf niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning.

Voor de erfenis

Het is natuurlijk ook een reële optie om niets te doen. Je woont immers fijn, en als je goed kunt leven is er misschien wel helemaal geen reden om de overwaarde te verzilveren. Verondersteld dat de huizenprijzen niet fors gaan dalen in de toekomst kun je daar in ieder geval je nabestaanden blij mee maken, want het betekent dat er een grotere erfenis overblijft. Dat kan een keuze zijn die geheel te respecteren is. Maar je leeft maar één keer en het is wel jouw vermogen, dus je hoeft je ook niet bezwaard te voelen tegenover je kinderen om daar zelf van te gaan genieten.

Overwaarde is een aangenaam gegeven waar je verschillende kanten mee op kunt. Overweeg voor jezelf welk scenario je het meest aanspreekt!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist