Wat gebeurt er met jouw hypotheek

als je ondernemer wordt?

Toen je jouw hypotheek afsloot, vroeg de bank waarschijnlijk naar jouw salarisstrook. Op die manier verzekerde de bank er zich van dat je wel degelijk over voldoende inkomsten beschikt om de hypotheek af te lossen. Wanneer je echter overgaat naar het ondernemerschap worden die inkomsten gedeeltelijk onzeker. Ondertussen blijven de hypotheekkosten gelijk. Hoeft dat jouw ondernemingsambities af te remmen? Helemaal niet. Het is echter wel belangrijk om jouw persoonlijke situatie ook te betrekken in een financiële analyse.

Maak een ondernemingsplan

In jouw ondernemingsplan maak je een prognose van de verwachte opbrengsten en kosten. Hierbij ga je de haalbaarheid van jouw idee na. Deze financiële planning behelst een periode van minimaal drie jaar en zal ook rekening houden met een doelgroep- en concurrentieanalyse. Terwijl veel ondernemers het hierbij houden, is het altijd aan te raden om datzelfde ondernemingsplan ook terug te koppelen naar jouw persoonlijke situatie.

Evalueer het ondernemingsplan

Ga na het opstellen van de financiële planning steeds na of de verwachte opbrengsten wel zullen volstaan om jouw vaste kosten te dekken, terwijl er eveneens voldoende ruimte is om te sparen en onverwachtse kosten te vergoeden. Is dat ruimschoots het geval? Dan hoef je je geen zorgen te maken. In het andere geval zal je ofwel jouw idee moeten herzien, ofwel de kosten terug moeten dringen. De hypotheekkosten vormen daar een onderdeel van.

Besparen op de hypotheekkosten

Hoewel je niet verplicht bent om jouw bank te melden dat je vanaf nu voor jezelf begint, kan dat soms een interessante piste zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de hypotheek verlengen of oversluiten om zo de maandelijkse hypotheekkosten terug te dringen. Heb je intussen een ruime spaarrekening weten op te bouwen? Dan kan het eveneens interessant zijn om een deel van de hypothecaire lening nu al af te lossen. Toch is ook dat opletten geblazen. Extra vergoedingen en administratieve kosten zijn vaak het gevolg. Het belangrijkste advies luidt dan ook: raadpleeg vooraf jouw hypotheekadviseur om de verschillende mogelijkheden te bestuderen. Een pasklaar antwoord is hier immers onmogelijk.

Wacht even af

Mogelijks zal jouw hypotheekadviseur adviseren om toch maar even een ode aan de stilte te brengen. Overstappen naar een andere bank blijkt in de eerste drie jaren van de activiteiten moeilijk te zijn en dus zal de hypotheekadviseur aanraden om toch nog even af te wachten. De bank zal jou dan ook als een nieuwe klant behandelen.

Kies je ervoor om ondanks het uitblijven van andere voorwaarden toch te ondernemen? Kies dan wel meteen voor een digitale boekhouding opdat je later alsnog een en ander aan de bank kan voorleggen. Zo’n digitale boekhouding kan je vormgeven via software, maar er zijn ook online oplossingen beschikbaar. Onder andere e-Boekhouden.nl is een aanrader voor startende ondernemers. Blijf de situatie natuurlijk steeds zelf evalueren. Uiteraard kan je ook nagaan of je niet elders kan besparen om zo de maandelijkse lasten te reduceren of kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten om zo de risico’s te beperken.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist